Motivul pentru care românii adoră filmele Horror. Irina-Margareta Nistor: „Probabil o avem în genă de la Dracula” /EXCLUSIV
Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Spectacola, criticul de film Irina-Margareta Nistor explică anumiți factori care influențează sau ar putea influența cinematografia românească. 

În timpul regimului comunist, Irina-Margareta Nistor a lucrat ca translator pentru TVR, și este cunoscută pentru dublarea în secret, în 5 ani, a peste 3000 de filme înregistrate pe casete video aduse din Vest. Este decorată cu Medalia Carol I, a fost distinsă cu Ordinul Artelor și Literelor al Republicii Franceze în grad de Ofițer și cu Ordinul „Coroana României”, în grad de cavaler.

VEZI ȘI: Filmul „Oameni de treabă” lovește din nou! Explicația criticului de film Irina-Margareta Nistor despre acest fenomen: „A mai luat un Gopo” /EXCLUSIV

 

Spectacola: Se promovează violența în cinematografie fără a fi atribuită unei unelte cu care aperi niște valori? Pare violența prezentată în filme mai mult ca un entertainment simplu similar Colosseumului antic?

Irina-Margareta Nistor: Nu cred că se pune problema de violență, ci mai degrabă este vorba de viteză. Publicul nu are răbdare să vadă o poveste foarte închegată, să vadă ceva mai ușor, mai lent, și atunci se produce chestia asta de ciocniri, explozii, e ca și cum ai vedea un videoclip multiplicat la nesfârșit. Practic, ca în orice poveste și orice scenariu, ceva trebuie să existe, care să tenteze publicul, nu doar ca în cazul filmelor horror. După cum știi, în România, numărul cel mai mare de spectatori este la filmele horror, probabil o avem în genă de la Dracula (…) M-ar îngrijora dacă s-ar pune exact întrebarea cum se punea în perioada comunistă, dacă ei voiau să găsească un film cu condiția de cenzură ziceau: „Și care e mesajul la filmul ăsta?”

 

Spectacola: Legat de motivele cinematografiei, considerați că România, care din afară este văzută ca o țară mistică (legendele cu calușarii, ielele, vampirii), ar trebui să se folosească mai mult de aceste motive pentru a promova  cinematografia locală, combinată desigur cu efectele avansate oferite de tehnologie?

 

Irina-Margareta Nistor: Cred că ar fi mai incitant pentru Occident, că dacă tot le avem să le folosim, noi n-am fost în stare să-l facem cunoscut pe Dracula, l-au făcut alții (…) Întrebarea este cum le faci să le pui într-o poveste care să fie suficient de fascinantă și să fie bine jucată și atunci, deisgur, că ar tenta toată această poveste.

 

Spectacola: Devine un anumit gen de filme tot mai popular pentru societatea de astăzi? Se refugiază oamenii astăzi, din cauza problemelor, într-un anumit gen? Spre exemplu, în comedie pentru a se simți mai bine, în filme de acțiune pentru a căpăta încredere în sine?

Irina-Margareta Nistor: Cred că se refugiază mai degrabă în seriale pentru că sunt mai ușor văzute de acasă și pare, asa, o poveste nesfârșită. Cănd e vorba de seriale, tentația e cea mai mare la cele istorice din câte am observat.

Data: 03 mai 2023, 17:06
Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Cinematografie
Tagurile articolului: cinematografie  dracula  horror  nistor 


DC Media Group Audience

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Sursă foto: Youtube/ TVR

Horia Moculescu și Marina Voica, poveste de dragoste neîmplinită. Ce a mărturisit artistul, după 60 de ani: „Ne trezeam, ne culcam împreună”

Sursă foto: Instagram/ Jorge, Andreea Bălan

Jorge, reacții dure după ce a dat de pământ cu talentul muzical al Andreei Bălan: „E tipul ăla care vinde pijamale?”

Sursa foto: Gabriela Cristea, Facebook

Gabriela Cristea, rețetă inedită de sarmele: „Acesta este secretul.” Trucul prin care previne arsurile digestive

Sursă foto: Instagram/ Elvira Deatcu

Adina Cristescu a încetat din viață la doar 56 de ani: „Deja îmi lipsești!”. Care a fost cauza morții

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorie

„Regele moare” cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR

Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...

Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...