Nicu Covaci și Horia Moculescu s-au certat într-o emisiune TV: ”Jignirea pe care mi-au adus-o nu poate fi iertată!”
Scandalul momentului: Nicu Covaci versus Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor. Horia Moculescu îi dă replica la ”Exclusiv VIP”, de la PRIMA TV.

Cristi Brancu a dezbătut știrea momentului: respingerea lui Nicu Covaci venită din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Horia Moculescu și-a prezentat punctul de vedere, urmat fiind de cel al lui Nicu Covaci. Însă, Horia Moculescu l-a sunat pe telefon pe Cristi Brancu, în momentul intervenției liderului trupei Phoenix.

Iată afirmațiile făcute separat de cei doi, dar și dezbaterea comuna din timpul emisiunii lui Cristi Brancu de la PRIMA TV.

Horia Moculescu : «Uniunea Compozitorilor este o entitate privată, a elitei muzicii românești. Visul meu a fost în 1973 să ajung să fac parte din Uniunea Compozitorilor. Când am intrat, am dat un examen de o duritate excesivă, eu neavând Coservatorul ca și pregătire. În clipa când am intrat, scrisesem Salcia, etc., eram foarte blindat din punct de vedere musical, și am susținut examentul că așa spune regulamentul acestui grup de elită. Mai e ceva: eu sunt prieten cu Nicu Covaci. Am avut o discuție lungă după anii ‘90 cu el, el fiind atunci în miezul unui scandal cu Sergiu Nicolaescu că nu își primea drepturile de la Uniunea compozitorilor (n.r. pentru coloanal sonoră a filmului ”Nemuritorii”). Dar nu are cum, că este un intermediar. Și în cazul filmului legea obliga cinematografia să îi trimită drepturile lui Covaci. Problema este că el era plecat din țară și se prevala de o dispoziție care interzicea recompense materiale celor care erau plecați din țară definitiv, ilegal. Și mie tot așa mi-au dispărut niște piese cântate de Corina Chiriac (era în SUA) sau de Mihaela Mihai (era în Franț). Banii de dinainte au dispărut, s-au spulberat, așa cum s-au spulberat toate taxele plătite. S-au spulberat pâna în 1990, probabil cu intenție. Atunci, Nicu a vorbit foarte urât la adresa Uniunii Compozitorilor, ceva inadmisibil, îngrozitor, și a creat un incident moral. Noi vrem să fim un club de elită al muzicii românești. Ajutăm pe toată lumea, promovăm pe toată lumea, chiar și pe cei tineri. Nu așteptăm decât o retragere discretă din scandal și Nicu să își ceară scuze pentru ce a spus în ‘90. Uniunea nu are bani, în Uniunea Compozitorilor nu există plăți, deci noi nu puteam fi acuzați că nu am dat drepturile de autor. Drepturile au autor se dau în mod normal prin AAD – Asociația Drepturilor de Autor. Ceea ce spune dl Ministru este puțin în afară de șina morală și civilizată a societății. Dânsul nu are ce să caute în Uniunea Compozitorilor. Ca și Ministru al Culturii trebuie să ne sprijine. Noi nu avem bani de nicăieri. Dânsul trebuie să ajute și acest segment al muzicii românești. Cei mai vehemenți împotriva intrării lui Nicu au fost simfoniștii. Un simfonist scrie aproximativ 3 ani și maximum ce poate încasa sunt 3.000 de lei. Acești oameni nu trăiesc pentru bani, ci pentru a da omenirii valori. Avem niște valori în Uniunea Compozitorilor. Acești oameni s-au simițit lezați când vine cineva din afară și zice că suntem niște golani, hoți, o societate închisă. Nici gând! Nu cred că i-ar conveni lui Nicu să se publice lucrarea. Noi aveam nevoie de Nicu care reprezintă Phoenix. De asta aveam nevoie. Și ca să intre trebuia să fie în deplinătatea calităților muzicale și etice”.

Nicu Covaci:

”Eu, pentru adevăr și dreptate, sar în foc. Răul îl pedepsesc și nu accept răul. La filmul lui Nicolaescu am fost scos de pe generic zeci de ani. Eu nu am acuzat de hoție sau, poate, da – nu mai țin minte, sunt zeci de ani. Se pare că am apărut din nou pe generic. Dacă nu sunt recunoscut de compozitor în țara asta, atunci drepturile mele de autor sunt minime și restul de bani și-i baga Uniunea Compozitorilor în buzunar. Mă voi lupta până la capăt!  În momentul în care am fost scos de pe generic și toată muzica filmului e făcută de mine… câți bani s-au furat? Câți bani și-au băgat alții în buzunar? Am peste 100 de compoziții scrise pe note, cu armonii, cu texte, dintre care multe au fost șlagăre. Și ei nu mă recunosc de compozitor? Eu scriu note și ei nu mă recunosc de compozitor? Ăsta este un jaf ! Nu e o chestie morală, e materială! Să își ceară scuze pentru greșeala făcută! Presupun că e o greșeală… Dacă nu e, și e o ambiție, atunci nu o să iert nici eu!

Horia Moculescu a intervenit, sunând pe telefonul personal al lui Cristi Brancu. Iată schimbul de replici:

Horia Moculescu : “Ascultă, Nicu. Poți să spui că, din sutele de piese pe care le ai, nu îți iei banii de la ADA?”

Nicu Covaci : ”În mică parte.”

M. : Și restul unde pot dispărea?”

N.C.: ”În buzunarele Uniunii Compozitorilor!”

H.M. : ”Niciodată! Nu emite lucruri la care nu ai măcar un argument scris. Se plătesc banii, nu are nimeni dubiul ăsta.” 

N.C.: ”Mie mi s-a explicat de Uniunea Compozitorilor, clar, acum zeci de ani, cum funcționează și știu de ce m-am dus să mă înscriu.”

H.M. : ”Consider că Nicu trebuie să fie în Uniunea Compozitorilor, dar Nicu să își ceară scuze.”

N.C. : ”Nu, Uniunea să își ceară scuze !”

H.M. : ”Lui Nicu Covaci nimeni nu i-a luat vreun leu !”

N.C.: ”Cât procent păstreaza ei din bani?”

H.M.: ”Uniunea nu își poate păstra mai mult de 14%, cum îi dă legea. Restul de 86 merge la autor. Pot să vin în emisiune cu documentele.”

N.C. : ”Jignirea pe care mi-au adus-o nu poate fi iertată!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Veronica Mavrodin | Dată: 17 Martie 2023, 12:38

Camelia Pătrășcanu

Horoscop karmic, cu Camelia Pătrășcanu. Zodia care are parte de relații tensionate: „Pot apărea reproșuri”

Octavian Strunilă, Smiley, Matei Dima, Vladimir Draghia/foto Instagram/ captură video YouTube

Octavian Strunilă, topul celor mai netalentați actori din România: „Matei Dima, Drăghia și Smiley. Am și argumente”

Silviu Purcărete, captură video Youtube

Reacții în lumea teatrului, dupa retragerea lui Silviu Purcărete de la Premiile Uniter. Lia Bugnar: „Nu are ce să caute pe aceeași listă cu voi”

Războinicii, captură foto Survivor

Eliminare neașteptată la Survivor România. Cine a părăsit competiția: „Mi-am dat seama că nu sunt atât de tare”

Cătălin Scărlătescu, captură video Instagram

Cine este femeia care l-a ajutat pe Cătălin Scărlătescu să intre în televiziune: „A sunat telefonul și mi-a spus...”

Anamaria Prodan, Carmen Harra/ foto Instagram/ captură video YouTube

Carmen Harra, prognostic despre relația Anamariei Prodan cu iubitul misterios: „Mama ei a îndreptat-o spre cineva”

Foto Freepik

Condimentul care combate răceala, previne căderea părului și hidratează pielea

Mădălina Crețan, captură video Youtube

Nosfe și-a prezis moartea? Soția artistului, șocată de ce a găsit în telefonul său: „E imposibil să nu mă șocheze. Nu am mai vorbit asta niciodată cu el”

Sursa foto: Nicoleta Luciu, Facebook

Nicoleta Luciu, desființată de fani, după ultima ei apariție: „Arată jalnic. Refuz să cred că este ea”

Camelia Pătrășcanu, captură video YouTube

Camelia Pătrășcanu, Horoscop - Lună Nouă în zodia Berbec: Zodia care se îndrăgostește

Sanda Ionescu, foto Facebook

Astrolog Sanda Ionescu, previziuni despre intrarea lui Pluton în Vărsător: „Schimbări masive ce vor influența sute de generații”

Carmen Harra, captură video Youtube

Carmen Harra, previziuni despre un mare război și soarta sistemului bancar: „Intrăm într-un an karmic, când lucrurile trebuie să se balanseze”