„Ne-am îndepărtat mult”. Ce spune Elena Vîșcu, fosta soție a lui CRBL, despre o posibilă împăcare cu artistul
Cristi Brancu a dezbătut știrea momentului: respingerea lui Nicu Covaci venită din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Horia Moculescu și-a prezentat punctul de vedere, urmat fiind de cel al lui Nicu Covaci. Însă, Horia Moculescu l-a sunat pe telefon pe Cristi Brancu, în momentul intervenției liderului trupei Phoenix.
Iată afirmațiile făcute separat de cei doi, dar și dezbaterea comuna din timpul emisiunii lui Cristi Brancu de la PRIMA TV.
Horia Moculescu : «Uniunea Compozitorilor este o entitate privată, a elitei muzicii românești. Visul meu a fost în 1973 să ajung să fac parte din Uniunea Compozitorilor. Când am intrat, am dat un examen de o duritate excesivă, eu neavând Coservatorul ca și pregătire. În clipa când am intrat, scrisesem Salcia, etc., eram foarte blindat din punct de vedere musical, și am susținut examentul că așa spune regulamentul acestui grup de elită. Mai e ceva: eu sunt prieten cu Nicu Covaci. Am avut o discuție lungă după anii ‘90 cu el, el fiind atunci în miezul unui scandal cu Sergiu Nicolaescu că nu își primea drepturile de la Uniunea compozitorilor (n.r. pentru coloanal sonoră a filmului ”Nemuritorii”). Dar nu are cum, că este un intermediar. Și în cazul filmului legea obliga cinematografia să îi trimită drepturile lui Covaci. Problema este că el era plecat din țară și se prevala de o dispoziție care interzicea recompense materiale celor care erau plecați din țară definitiv, ilegal. Și mie tot așa mi-au dispărut niște piese cântate de Corina Chiriac (era în SUA) sau de Mihaela Mihai (era în Franț). Banii de dinainte au dispărut, s-au spulberat, așa cum s-au spulberat toate taxele plătite. S-au spulberat pâna în 1990, probabil cu intenție. Atunci, Nicu a vorbit foarte urât la adresa Uniunii Compozitorilor, ceva inadmisibil, îngrozitor, și a creat un incident moral. Noi vrem să fim un club de elită al muzicii românești. Ajutăm pe toată lumea, promovăm pe toată lumea, chiar și pe cei tineri. Nu așteptăm decât o retragere discretă din scandal și Nicu să își ceară scuze pentru ce a spus în ‘90. Uniunea nu are bani, în Uniunea Compozitorilor nu există plăți, deci noi nu puteam fi acuzați că nu am dat drepturile de autor. Drepturile au autor se dau în mod normal prin AAD – Asociația Drepturilor de Autor. Ceea ce spune dl Ministru este puțin în afară de șina morală și civilizată a societății. Dânsul nu are ce să caute în Uniunea Compozitorilor. Ca și Ministru al Culturii trebuie să ne sprijine. Noi nu avem bani de nicăieri. Dânsul trebuie să ajute și acest segment al muzicii românești. Cei mai vehemenți împotriva intrării lui Nicu au fost simfoniștii. Un simfonist scrie aproximativ 3 ani și maximum ce poate încasa sunt 3.000 de lei. Acești oameni nu trăiesc pentru bani, ci pentru a da omenirii valori. Avem niște valori în Uniunea Compozitorilor. Acești oameni s-au simițit lezați când vine cineva din afară și zice că suntem niște golani, hoți, o societate închisă. Nici gând! Nu cred că i-ar conveni lui Nicu să se publice lucrarea. Noi aveam nevoie de Nicu care reprezintă Phoenix. De asta aveam nevoie. Și ca să intre trebuia să fie în deplinătatea calităților muzicale și etice”.
”Eu, pentru adevăr și dreptate, sar în foc. Răul îl pedepsesc și nu accept răul. La filmul lui Nicolaescu am fost scos de pe generic zeci de ani. Eu nu am acuzat de hoție sau, poate, da – nu mai țin minte, sunt zeci de ani. Se pare că am apărut din nou pe generic. Dacă nu sunt recunoscut de compozitor în țara asta, atunci drepturile mele de autor sunt minime și restul de bani și-i baga Uniunea Compozitorilor în buzunar. Mă voi lupta până la capăt! În momentul în care am fost scos de pe generic și toată muzica filmului e făcută de mine… câți bani s-au furat? Câți bani și-au băgat alții în buzunar? Am peste 100 de compoziții scrise pe note, cu armonii, cu texte, dintre care multe au fost șlagăre. Și ei nu mă recunosc de compozitor? Eu scriu note și ei nu mă recunosc de compozitor? Ăsta este un jaf ! Nu e o chestie morală, e materială! Să își ceară scuze pentru greșeala făcută! Presupun că e o greșeală… Dacă nu e, și e o ambiție, atunci nu o să iert nici eu!
Horia Moculescu : “Ascultă, Nicu. Poți să spui că, din sutele de piese pe care le ai, nu îți iei banii de la ADA?”
Nicu Covaci : ”În mică parte.”
M. : Și restul unde pot dispărea?”
N.C.: ”În buzunarele Uniunii Compozitorilor!”
H.M. : ”Niciodată! Nu emite lucruri la care nu ai măcar un argument scris. Se plătesc banii, nu are nimeni dubiul ăsta.”
N.C.: ”Mie mi s-a explicat de Uniunea Compozitorilor, clar, acum zeci de ani, cum funcționează și știu de ce m-am dus să mă înscriu.”
H.M. : ”Consider că Nicu trebuie să fie în Uniunea Compozitorilor, dar Nicu să își ceară scuze.”
N.C. : ”Nu, Uniunea să își ceară scuze !”
H.M. : ”Lui Nicu Covaci nimeni nu i-a luat vreun leu !”
N.C.: ”Cât procent păstreaza ei din bani?”
H.M.: ”Uniunea nu își poate păstra mai mult de 14%, cum îi dă legea. Restul de 86 merge la autor. Pot să vin în emisiune cu documentele.”
N.C. : ”Jignirea pe care mi-au adus-o nu poate fi iertată!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Vedete
Tagurile articolului: horia moculescu nicu covaci uniunea compozitorilor