O actriță din Italia, bolnavă de cancer, a murit prin sinucidere asistată. Fiul ei, care a ajutat-o, riscă 12 ani de închisoare
Data publicării:
Sibilla Barbieri, o actriță italiancă în vârstă de 58 de ani, bolnavă de cancer în stadiu terminal, a murit în Elveția, prin sinucidere asistată. Pe parcursul operațiunii a fost însoțită de fiul ei și de fostul senator extremist Marco Perduca.

Actrița a postat pe rețelele de socializare, până în ultima clipă a vieții, fotografii în care a surprins etapele bolii sale. Într-un videoclip ea a vorbit și despre intenția ei: „Pot pentru că am mijloace financiare, dar cu ceilalți cum rămâne?”, s-a întrebat ea.

Regizoarea și actrița Sibilla Barbieri, bolnavă de cancer în stadiu terminal, a murit la vârsta de 58 de ani într-o clinică privată din Elveția unde a mers pentru procedura de sinucidere asistată. Informația a fost făcută publică de asociația Coscioni. Femeia, care era și consilier al asociației, hotărâse să întreprindă călătoria în străinătate ca urmare a refuzului autorității de sănătate din Italia de a beneficia de ajutor medical în caz de moarte voluntară.

De ce i s-a refuzat actriței sinuciderea asistată în Italia

La mijlocul lunii septembrie, autoritățile sanitare italiene au explicat că Sibilla Barbieri nu îndeplinește cele patru cerințe stabilite prin decizia CappatoDj Fabo a Curții Constituționale pentru a putea avea acces legal la moarte voluntară asistată.

În special, comisia medicală a considerat că femeii îi lipsea cerința dependenței de tratamentul de susținere a vieții.

„Este o discriminare foarte gravă între bolnavii de cancer și cei care se regăsesc și în alte condiții non-terminale", a spus regizoarea în ultimul videoclip publicat online înainte de călătoria finală.

„Din acest motiv m-am hotărât să obțin ajutor mergând în Elveția pentru că am cei 10 mii de euro necesari și încă pot merge fizic acolo. Dar toți ceilalți oameni condamnați să moară de o boală cumplită pentru că nu au mijloace, pentru că sunt singuri sau nu au informații, cum vor face asta? Este o altă discriminare gravă pe care statul trebuie să o remedieze”, a mai spus aceasta.

Cine a însoțit-o în Elveția

Sibilla Barbieri a fost însoțită în Elveția de fiul ei și de fostul senator radical Marco Perduca. Cei doi urmează să se autodenunțe la secția de poliție Vittorio Veneto din Roma și riscă până la 12 ani de închisoare. Marco Cappato se va autodenunța și ca reprezentant legal al asociației „Soccorso Civile” care a organizat și susținut călătoria Sibillai Barbieri. I-a însoțit Filomena Gallo, apărător juridic și secretar național al asociației, relatează Corriere della Sera.

„Alegerea ei”, explică Asociația Luca Coscioni, al cărei consilier general era Barbieri – „a fost în urma sentinței numărul 242/19 a Curții Constituționale care stabilește criteriile de acces legal la moarte voluntară asistată. Sibilla Barbieri a îndeplinit toate cerințele, dar i-a fost refuzat acest drept în Italia din cauza unei interpretări restrictive a cerințelor de către compania de asistență medicală. Acest lucru a forțat-o pe Sibilla să caute alinare pentru suferința ei în altă parte”.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: International
Tagurile articolului: actriță  elvetia  sibilla barbieri  sinucidere  sinucidere asistata 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”




pixel