Marilu Dobrescu încurajează oamenii să meargă la vot: „Nu mai există scuze, este punctul critic”
Un oraș din SUA arde, la propriu, de 60 de ani. Zona respectivă era odinioară una prosperă, care alimenta la un moment dat 1200 de persoane cel puțin. Acum, nu mai sunt decât cinci rezidenți în toată zona, restul plecând din cauza condițiilor nefavorabile. Economia acestora se baza pe extragerea cărbunelui din minele apropiate. La un moment dat, probabil din eroare umană, un incendiu a izbucnit în una dintre minele din zonă, pe data de 27 mai 1962. Muncitorii au evacuat zona cât se poate de repede, iar locuitorii au privit cu superficialitate evenimentul, având așteptarea ca incendiul să se stingă de la sine. Însă lucrurile nu s-au întâmplat așa.
Chiar și astăzi flăcările ard în continuare pe întreaga suprafață, lucru ce a dus la abandonarea totală a satului respectiv. Doar cinci persoane nu au vrut să părăsească locul nativ. Problema este că, din cauza arderii continue a cărbunelui, zona este extrem de toxică, aerul la rândul său fiind foarte poluat. Guvernul american a retras până și codul poștal pentru zona afectată, cu numele de Centralia, declarând că nu este un loc unde cineva ar putea trăi. Focul s-a prelungit prin toate galeriile din mină, iar încercările de stingere a focului au fost numeroase, dar fără succes.
Mulți se întreabă cum de s-a ajuns la această situație, iar aparent, vina este chiar a locuitorilor. Ei au săpat o groapă adâncă de aproximativ 20 de metri pentru a o folosi pe post de groapă de gunoi. În același an, groapa se umpluse, iar metoda pe care au folosit-o pentru a o curăța a fost cea de a da incendia gunoaiele, decizie care le va pune capac ulterior. Chiar dacă „marea” de gunoaie se transformase la final în cenușă, autoritățile și locuitorii au observat că flăcările nu se stingeau în urma intervenției pompierilor de a stinge ce mai rămăsese din deșeuri. Deși părea inițial stins, focul revenea și mai puternic. Toată lumea era derutată din această cauză. Prin urmare, pompierii au încercat să sape printre rămășițele gunoaielor și au aflat că groapa de gunoi improvizată avea legătură directă cu minele de cărbune în care se săpa de ceva timp.
Solul s-a degradat tot mai mult iar unele zone ating peste 300 de grade din cauza temperaturii de ardere. Eforturile de stingere a incendiului nici acum nu au reușit, iar specialiștii spun că este suficient cărbune încât să mai ardă încă 250 de ani, potrivit Unilad.
Vezi și: Vlad Gherman a cerut-o de soție pe Oana Moșneagu. Reacția actriței a stârnit admirația fanilor
Vezi și: Oana Roman, devastată de durere. I-a murit un membru al familiei: „Iubitul meu...”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Showbiz
Tagurile articolului: carbune centralia incendiu sua
Andreea Raicu, cunoscută...
Florin Ristei a lansat un...