Organizaţii non-guvernamentale îşi oferă sprijinul pentru ucrainenii care vin în România cu animale de companie
Data actualizării:
Data publicării:
Organizaţii non-guvernamentale şi cabinete veterinare, unele din Bucureşti, îşi oferă sprijinul pentru ucrainenii care vin în România cu animale de companie.

Un prim mesaj a fost transmis de Asociaţia "Casa lui Patrocle", joi, când a început incursiunea militară a Rusiei în Ucraina.

"Asociaţia 'Casa lui Patrocle Suceava' îşi anunţă oficial pe această cale sprijinul şi asistenţa acordată familiilor din Ucraina care intră în România prin Vama Siret însoţite de animale, indiferent de specia acestora", au anunţat pe Facebook reprezentanţii organizaţiei care se află la 40 de kilometri de Vama Siret, pe unde intră cetăţeni ucraineni care fug din calea războiului

"Vom face toate eforturile umane pentru a găsi soluţii de cazare, adăpostire şi asistenţă veterinară pentru animalele care vor avea nevoie de sprijin, repetăm - indiferent de specie (câini, pisici, cabaline, taurine, bovine, păsări). Siguranţa oamenilor este acum prioritatea autorităţilor. Însă prin profilul activităţii noastre de Protecţia Animalelor, prioritizăm şi soarta victimelor colaterale, a necuvântătoarelor care au nevoie de ajutor", mai spun ei. Respectivul mesaj este publicat în limbile română, ucraineană şi engleză.

Şi asociaţia Kola Kariola, care se ocupă cu salvarea animalelor fără stăpân, abandonate sau abuzate, şi-a anunţat online deschiderea pentru a ajuta familii de ucraineni care vin în România cu animale de companie. Mai mult, reprezentanţii acesteia spun că pot asigura cazare pentru asemenea familii în spaţiul unde au construit un adăpost pentru animalele salvate de ei.

"Fără doar şi poate, dacă ni se cere ajutor pentru cei refugiaţi, care au animăluţele cu ei, ne vom da peste cap să găsim soluţii. La Papi Land am putea găzdui familii cu animăluţe. La adăpost ne străduim să încropim spaţii de găzduire animale. Chiar nu ştiu exact acum ce am putea promite, dar suntem alături de cei care au nevoie de noi. Ne vom mobiliza pe parcurs (...). Gândul nostru este acum la zgomotele infernale ale războiului care afectează nu doar oamenii ci şi toate speciile din zonă", au arătat aceştia.

Fundaţia "Visul Luanei" care se ocupă în special de tratarea şi reabilitarea animalelor sălbatice, a anunţat că, din solidaritate, va suspenda strângerea de fonduri pentru organizaţie.

"În spirit de solidaritate cu situaţia cumplită a vecinilor ţării noastre, în următoarea perioadă o să suspendăm postările FB şi strângerea de fonduri pentru Fundaţia noastră. Evident, vom continua să oferim ajutor medical veterinar de specialiate animalelor sălbatice şi informaţii despre acestea la telefonul Centrului", este mesajul transmis pe Facebook.

De asemenea, există cabinete veterinare care au transmis online că se oferă să trateze gratuit animalele de companie ale ucrainenilor care au venit în România.

Vineri, după mai multe apeluri online, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că România va acorda derogare temporară a respectării unor condiţii de intrare a animalelor de companie din Ucraina pe teritoriul naţional.

Astfel, va fi permisă intrarea în România animalelor care îndeplinesc condiţiile de introducere în Uniunea Europeană (identificat, vaccinat, cu/sau fără titrul de anticorpi), celor care nu sunt identificate în mod corespunzător cu un microcip/tatuaj, în timp ce, în cazul în care animalele nevaccinate împotriva rabiei sau vaccinarea nu mai este valabilă, persoana responsabilă va completa Formularul de localizare a animalului de companie, care poate fi descărcat de pe site-ul ansvsa.ro.

Proprietarul animalului va putea îndeplini toate formalităţile şi procedurile după intrarea în România, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Stiri
Tagurile articolului: animale  caini  pisici  război  refugiati  romania  rusia  ucraina 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox




pixel