Petra Pintelei, semnal de alarmă: „Îmi tremură piciorele de frică câteodată. Am căzut de multe ori”. Apelul pe care-l lansează pentru autorități
Data publicării:
Petra Pintelei dezvăluie cât de greu îi este să se deplaseze singură pe stradă.

Petra Pintelei este tânăra care a reușit să ofere tuturor un exemplu demn de urmat, întrucât are o viață perfect normală ca orice om obișnuit, chiar dacă nu vede decât într-o proporție de 5%. Are un loc de muncă stabil, este implicată într-o multitudine de proiecte, vorbește 6 limbi străine și se deplasează singură prin oraș, fără să fie dependentă de alte prezențe. Cu toate acestea, chiar dacă dă dovadă de o ambiție uriașă, Petra spune totuși că are o problemă destul de mare atunci când se deplasează prin Capitală, dorind să semnaleze acest lucru. 

„Uneori am auzit că nu sunt respectate cerințele stipulate în lege pentru construcția acestei rampe și este o problemă, mai ales pentru persoanele utilizatoare a fotoliului rulant. Nici în instituții nu sunt. Și pentru mine, ca nevăzător, când merg într-o clădire veche.”, a dezvăluit Petra, în cadrul podcastului realizat de Mihai Morar.

Citește și: Petra, tânăra nevăzătoare, nou strigăt de ajutor: „Nu pun în pericol doar persoanele cu dizabilități”. Obstacolele se află în centrul Capitalei

Petra, semnal de alarmă

Așadar, una dintre probleme majore pe care Petra a întâlnit-o este faptul că majoritatea instituțiile nu au rampe incluse, esențiale nu doar pentru persoanele care merg în scaun special, ci și pentru cele nevăzătoare, care ar putea evita, astfel, un real pericol: scările. Petra dezvăluie că s-a accidentat de multe ori urcând către o instituție, dezvoltându-se o reală frică în acest sens. 

„Pe clădirile de patrimoniu legea spune că nu ai voie să le schimbi structura, dar poate le adaptăm cumva, să iasă cineva jos să ajute persoanele cu dizabilități care vizitează instituțiile statului. Mie îmi este frică de coborât scări, am această problemă de mobilitate și am și mici probleme de coordonare neuro-motorie câteodată, pentru că neavând simțul vizual încât să stimuleze această coordonare, mai am scăpări, iar când e vorba de scările în spirală, îmi e atât de frică să le cobor, îmi tremură piciorele de frică câteodată. Mi s-a întâmplat să cad, am avut de-a accidente... Am foarte multe semne, am căzut și într-o clădire istorică. Am avut un moment de panică, mă gândeam că o să ratez și s-a întâmplat, m-am dus cu totul.”, a mai spus aceasta. 

Citește și: Lecția oferită de Petra Pintelei, tânăra nevăzătoare. Nu este supărată pe Dumnezeu pentru „povara” pe care o duce: „Sunt fericită pentru că am primit o misiune”

A avut mai multe căderi emoționale

Deși pare extrem de optimistă și de împăcată cu soarta pe care o are. Petra spune că a avut, de-a lungul timpului, extrem de multe căderi emoționale, generate de fel de fel de căderi psihice, dar și fizice.

„Căderile sunt și fizice, și emoționale, tot am avut momente de deznădejde, mă gândeam dacă fac bine, dacă nu ar trebui să-mi schimb locul de muncă, să am un proiect mai mare, de ce nu particip în și mai multe lucruri, am avut teama de a nu rămâne în urmă, de a nu pierde mersul odată cu generația și astea au fost mari căderi, pentru că noi, persoanele cu dizabilități, cel puțin eu, emoțional m-am dezvoltat mai greu. Încă cu 2-3 ani mă simt în urmă, simt că nu gestionez bine emoțiile.”, a mai dezvăluit aceasta.

VEZI și: Loredana Groza i-a organizat o surpriză Petrei Pintelei, tânăra nevăzătoare care a uimit toată România: „M-am îndrăgostit de spiritul ei și am vrut să o cunosc”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Vedete


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO
pixel