Horoscop vineri, 22 noiembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile
Iată ce-ți rezervă astrele...
"Illusions perdues" era marele favorit al galei de vineri seară, după ce primise în luna ianuarie 15 nominalizări. În cele din urmă, această peliculă a triumfat la şapte categorii: "cel mai bun film", "cea mai bună speranţă masculină" (Benjamin Voisin), "cel mai bun scenariu adaptat" (Xavier Giannoli şi Jacques Fieschi), "cel mai bun actor în rol secundar" (Vincent Lacoste), "cea mai bună imagine", "cele mai bune costume" şi "cele mai bune decoruri".
Filmul prezintă aventurile unui poet tânăr şi ambiţios, dar sărac, Lucien de Rubempré (interpretat de Benjamin Voisin), care începe o relaţie amoroasă cu baroneasa Louise de Bargeton (interpretată de Cecile de France).
Un alt mare câştigător al galei de vineri seară a fost musicalul "Annette", regizat de Leos Carax . Acest film, cu Adam Driver şi Marion Cotillard în rolurile principale şi care a deschis Festivalul de la Cannes din 2021, primise 11 nominalizări şi a câştigat în cele din urmă cinci trofee, inclusiv premiul pentru cea mai bună regie. Adam Driver a fost nominalizat la categoria "cel mai bun actor în rol principal", fiind unul dintre puţinii actori americani care au primit de-a lungul anilor o nominalizare la premiile Cesar, însă a pierdut trofeul în faţa lui Benoit Magimel, recompensat pentru interpretarea sa din filmul "De son vivant", regizat de Emmanuelle Bercot.
Musicalul "Annette" s-a impus şi la categoriile "cea mai bună coloană sonoră", "cel mai bun montaj", "cel mai bun sunet" şi "cele mai bune efecte vizuale".
Filmul "Aline", regizat de Valérie Lemercier, o dramă muzicală inspirată din viaţa cântăreţei Céline Dion, a primit 10 nominalizări şi a câştigat un singur trofeu, pentru cea mai bună actriţă în rol principal, obţinut de Valérie Lemercier, protagonista peliculei. Lungmetrajul "Titane", de Julia Ducournau, recompensat cu trofeul Palme d'Or la Cannes 2021, primise patru nominalizări, dar nu a câştigat niciun trofeu
Gala premiilor Cesar 2022, dedicată actorului Gaspard Ulliel, a început cu un omagiu adus starului francez: organizatorii au difuzat pe un ecran uriaş scena finală din filmul "Juste la fin du monde", regizat de Xavier Dolan, în care personajul jucat de Gaspard Ulliel se întoarce în casa părinţilor lui pentru a-i anunţa pe membrii familiei sale că a fost diagnosticat cu o boală în stadiu terminal şi că urmează să moară. Actorul Gaspard Ulliel a murit în urma unui accident de schi pe 19 ianuarie 2022, la vârsta de 37 de ani.
Antoine de Caunes a fost încă o dată prezentatorul principal al galei premiilor Cesar. Cu această ocazie, organizatorii au decis ca show-ul de vineri seară să înceapă cu o scenetă care a adus un omagiu filmelor de spionaj, în special francizelor "Mission: Impossible" şi "James Bond". Antoine de Caunes, graţie imaginilor generate pe computer, a traversat o serie de scene din filme care au marcat cinematografia franceză în anul 2021 - "Kaamelott", "Annette", "Boite Noire", "Aline", "Benedetta", "Bac Nord" şi "La Fracture".
În discursul de deschidere a galei, Antoine de Caunes a salutat "un an frumos pentru cinematografia franceză" - care s-a impus la festivalurile Cannes 2021 şi Veneţia 2021 -, înainte să deplângă evenimentele care se petrec în aceste zile în Ucraina: "În această seară, nu vom schimba lumea, pentru că esenţa meseriei noastre este să continuăm indiferent de ceea ce se întâmplă, chiar dacă lumea întreagă pare că se prăbuşeşte în jurul nostru. În această seară, ne gândim la poporul ucrainean şi ne amintim să onorăm şansa pe care acei oameni nu o au".
Apoi, preşedinta ceremoniei din acest an, scenarista şi regizoarea Daniele Thompson, a declarat deschisă cea de-a 47-a ediţie a galei premiilor Cesar.
Primul trofeu al galei a fost câştigat de actriţa franco-română Anamaria Vartolomei, recompensată la categoria "cea mai bună speranţă feminină" datorită rolului interpretat în filmul "L'événement', regizat de Audrey Diwan şi recompensat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia 2021. Vizibil emoţionată, tânăra actriţă de 22 de ani, născută la Bacău, a mulţumit echipei de producţie a acestui film, familiei sale şi lui Annie Ernaux, din a cărei carte autobiografică s-a inspirat filmul 'L'événement'. "Mă gândesc la Annie Ernaux: îţi mulţumesc că ai împărtăşit cu noi viaţa ta", a declarat Anamaria Vartolomei. Ea i-a mulţumit şi regizoarei Audrey Diwan: "Tu reprezinţi cea mai frumoasă întâlnire a mea cu cinematografia. Mulţumesc pentru exigenţa ta, pentru bunăvoinţa ta. Îţi datorez acest premiu Cesar şi îţi mulţumesc din suflet".
După mai multe premii atribuite în categorii tehnice, organizatorii galei au difuzat o secvenţă omagială în memoria legendarului actor Jean-Paul Belmondo, decedat în septembrie 2021 la vârsta de 88 de ani, care a inclus mai multe scene preluate din unele dintre cele mai emblematice filme ale starului francez.
Aissatou Diallo Sagna, care nu este actriţă profesionistă, a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol secundar datorită interpretării sale din filmul "La Fracture", iar premiul Cesar pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit în acest an lui Vincent Lacoste pentru evoluţia sa din pelicula "Illusions perdues".
Premiul Cesar pentru cel mai bun film străin a revenit în acest an peliculei britanice "The Father", cu Anthony Hopkins şi Olivia Colman în rolurile principale.
La categoria "cel mai bun scenariu original" s-a impus filmul "Onoda, 10 000 nuits dans la jungle", iar trofeul pentru cel mai bun scenariu adaptat a fost câştigat de pelicula "Illusions perdues".
Un moment emoţionant al galei a avut loc în momentul în care Cate Blanchett a fost recompensată cu premiul Cesar onorific. Actriţa australiană, ovaţionată în picioare de toţi spectatorii prezenţi în sala Olympia din Paris, a primit acest trofeu de la o altă actriţă celebră, Isabelle Huppert.
"Cred că este dificil să vorbesc despre altceva decât ceea ce se petrece acum în Ucraina", a declarat actriţa australiană în debutul discursului ei, înainte de a-şi exprima admiraţia faţă de cinematografia franceză. "Întotdeauna am admirat capacitatea industriei filmului francez de a fi iubită şi celebrată la scară naţională în propria ţară. Şi sunt încântată de influenţa profundă pe care cinematografia franceză continuă să o aibă asupra percepţiilor noastre în termeni care ţin de stiluri şi naraţiuni", a adăugat Cate Blanchett.
Un alt moment emoţionant s-a petrecut atunci când cineastul canadian Xavier Dolan a urcat pe scenă pentru a-i aduce un omagiu actorului Gaspard Ulliel.
"Am scris scenarii pentru Gaspard, i-am scris scrisori lui Gaspard, dar nu am scris niciodată un text despre Gaspard", a declarat Xavier Dolan pe scenă, fără să poată să-şi reţină lacrimile. "În ziua morţii lui, am revăzut mai multe dintre filmele sale, inclusive 'Un long dimanche de fiancailles'. Poate că am decis intenţionat ca filmul meu ('Juste la fin du monde', n.r.) să confirme lucrurile pe care eu le refuz încă în această seară, pe care încă refuz să le cred. Nu pot să mă opresc să nu mă gândesc că el ar fi detestat acest tip de elogiu. Ar fi văzut în această glorificare o lipsă de eleganţă. O lume întreagă l-a plâns pe Gaspard. O lume întreagă îl plânge încă", a adăugat cineastul canadian.
Cel mai bun lungmetraj de animaţie a fost desemnat "Le Sommet des Dieux", la categoria "cel mai bun lungmetraj documentar" s-a impus producţia "La Panthere des Neiges", iar premiul pentru cel mai bun film de debut a revenit producţiei "Les Magnetiques".
Premiile César recompensează începând din anul 1976 cele mai bune realizări şi interpretări din cinematografia franceză. Aceste trofee - al căror design a fost creat de sculptorul César - sunt atribuite în fiecare an la Paris de Academia de tehnici şi arte cinematografice. Printre cele mai premiate filme din istoria premiilor César se află producţiile "Le Dernier Metro" şi "Cyrago de Bergerac" (10 premii fiecare), "Un prophete" (nouă premii) şi "De battre mon coeur s'est arrete" (opt premii).
Cea de-a 47-a ediţie a galei de decernare a premiilor Cesar a avut loc în sala de spectacole Olympia din Paris şi a fost prezidată de scenarista şi regizoarea Daniele Thompson.
Prezentatorul principal al evenimentului a fost Antoine de Caunes, care a deţinut pentru a zecea oară titulatura de "maestru de ceremonii" al galei premiilor Cesar, notează Agerpres.
Prezentăm mai jos lista completă a trofeelor atribuite la cea de-a 47-a ediţie a galei de decernare a premiilor Cesar, organizată vineri seară la Paris.
Cel mai bun film - "Illusions perdues"
Cea mai bună actriţă în rol principal - Valerie Lemercier ("Aline")
Cel mai bun actor în rol principal - Benoit Magimel ("De son vivant")
Cea mai bună regie - Leos Carax ("Annette")
Cea mai bună actriţă în rol secundar - Aissatou Diallo Sagna ("La Fracture")
Cel mai bun actor în rol secundar - Vincent Lacoste ("Illusions perdues")
Cea mai bună speranţă masculină - Benjamin Voisin ("Illusions perdues")
Cea mai bună speranţă feminină - Anamaria Vartolomei ("L'événement")
Cel mai bun scenariu original - "Onoda, 10 000 nuits dans la jungle"
Cel mai bun scenariu adaptat - "Illusions perdues"
Cea mai bună coloană sonoră - "Annette"
Cel mai bun film de debut - "Les Magnetiques"
Cel mai bun film străin - "The Father"
Cel mai bun montaj - "Annette"
Cele mai bune costume - "Illusions perdues"
Cel mai bun sunet - "Annette"
Cea mai bună imagine - "Illusions perdues"
Cele mai bune decoruri - "Illusions perdues"
Cele mai bune efecte vizuale - "Annette"
Cel mai bun lungmetraj documentar - "La Panthere des Neiges"
Cel mai bun lungmetraj de animaţie - "Le Sommet des Dieux"
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune - "Les mauvais garcons"
Cel mai bun scurtmetraj documentar - "Maalbeek"
Cel mai bun scurtmetraj de animaţie - "Folie douce, Folie dure"
Premiul Cesar onorific - Cate Blanchett.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Cinematografie
Tagurile articolului: caesar cinematografie film illusions perdues
Iată ce-ți rezervă astrele...
Pozele în care celebrul actor...
Vă prezentăm programul de joi,...
În filmul „Retreat Vama...