„Andreea Esca joacă un rol”. Lucian Mîndruță nu s-a abținut și a vorbit fără rețineri despre colega sa de breaslă / Video
Trăim în era vitezei, în care anxietatea și depresia sunt două dintre stările care au început să acapareze cât mai mult oamenii. De asemenea, de aici apare deseori și așa-zisul „burnout”, care apare inevitabil, fără să ne dăm seama, în momentul în care vrem să facem prea multe lucruri, ne suprasolicităm și uităm să ne odihnim sau ne oferim câteva momente de pauză și de odihnă, ambele necesare pentru o cât mai bună funcționare a corpului uman. Astfel, chiar dacă mulți oameni încep să se confrunte cu acest fenomen, foarte puțini sunt cei care îl conștientizează și iau și atitudine. Lidia Fecioru a dezvăluit în acest sens care sunt primele trei semne care îți indică faptul că te confrunți cu această stare și că ar trebui să tragi imediat un semnal de alarmă.
"Burnout-ul este o formă de depresie pe care noi o conștientizăm ca şi o problemă, dar nu știm să o definim. Fie că spui că ai o lipsă de concentrare, dureri de cap, pierdere a poftei de mâncare, crize de furie, anxietate, simptome de depresie, de fapt toate astea fac parte dintr-o anxietate.
Noi le simțim că există, dar nu le accesăm ca pe o depresie. Deci, sfatul meu este ca întotdeauna să ne adresăm unui psiholog sau a unui psihiatru, pentru că nu e obligatoriu să te bage pe un tratament pentru depresie gravă. Dar și forma asta de depresie, dacă nu este tratată la timp poate aduce şi alte simptomatologii.
1. Nu te mai poți odihni cum trebuie
Tu socoate că nu dormi şi când începi să nu dormi, începe sistemul nervos să clacheze. Şi tot ce ține de sistemul nervos e un lanț întreg cu stare de furie, cu stare de anxietate, cu stare de nervi, cu stare de dureri de cap. Deci toate chestiile astea vin în urmă neodihnii sistemului nervos. Chiar dacă dormim şase ore și nu ajungem să odihnim sistemul nervos atât cât are nevoie, avem o suprasolicitare a sistemului nervos și trebuie să ne ducem obligatoriu să cerem ajutorul unui psihiatru.
Nu mă duc la un psiholog să spun ce am pe suflet, că nu mă ajută cu nimic, ba din contra. Îmi alimentez furia, îmi alimentez nervii, îmi alimentez starea. Mai bine te duci la un psihiatru să-ţi dea un tratament ca să poţi să te odihnești, să începi să-ți recuperezi sistemul nervos.
2. Ai stări de nervi şi furie pe care nu le mai controlezi
Suprasolicitarea asta te ţine o vreme apoi clachezi şi începi să lovești pe cei mai apropiați de tine. Începi să fii furios pe copii, pe nevastă și așa mai departe. Şi începe starea asta, o stare de disconfort în interior și nu îți dai seama că e o problemă.
3. Ai probleme de digestie
Tu socoate că tot ce înseamnă începând de la o simplă gastrită este pe neurovegetativ. Deci unde dai, te duce către sistemul nervos. Avem nevoie de a rupe ritmul, un weekend, în care să dormim. Odihnă este cea care reface sistemul nervos cel mai bine. Ai copii mici acasă? Nu-i problemă! Ai o soacră, ai un socru, şi asta apropo înseamnă să trăiți bine cu socrii, deci nu-i o problemă. Rupe două zile în care să dormi. Simplu.”, spune Lidia Fecioru, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, de pe Antena 3.
Pentru a putea traversa această perioadă cu bine, specialista spune că există două soluții majore la care trebuie să apelezi numaidecât. În primul rând, este esențial să ceri ajutorul unui medic în domeniu, care să-ți ofere și un tratament pe măsură, în cazul în care este necesar. De asemenea, la fel de relevant mai este și să-ți oferi timp pentru propria persoană și propriile pasiuni, care vor duce la detensionarea creierului. În caz contrar, pot apărea multe consecințe negative, iar familia sau relația de cuplu este prima care poate fi afectată.
„Cere ajutor specializat
Eu am o prietenă psihiatră care e o doctoriță excepțională. Şi m-am dus la ea și i-am spus că nu dorm și simt că nu e ok și mi-a dat pastile. Şi mi-a zis iei jumătate şi vezi cum dormi. Dacă nu dormi cât simți nevoia, atunci iei o pastilă întreagă. M-am dus acasă și am dormit 18 ori într-un weekend. Aveam nevoie de acel click care trebuia să mă scoată din asta. Asta trebuie să facem când ajungem să nu mai suportăm, e bine de făcut acel click de care avem nevoie. Dar este obligatoriu să căutam ajutorul unui specialist. În aceste momente oamenii ajung și la divorț. Deci e grav, adică se ajunge la o tensiune în familie, dacă nu știm să gestionăm și nu cerem ajutorul și ni se pare că noi suntem cei mai deștepți. Suntem deștepți, dar nu cei mai deștepți.
Dă-ţi voie să faci activități frumoase
E bine să îi dăm creierului atât somn, cât și lucruri frumoase. Pune-ți un film cu final fericit, o chestie de distracție, un film de familie liniștitor chiar dacă adormi uitându-te la el. În viață trebuie să facem lucruri frumoase, adică și să avem curajul să renunțăm la cele care ne stresează. Adică să avem curajul să facem lucrurile astea, să ieșim din cotidianul pe care ni se pare că îl controlăm", a continuat Lidia Fecioru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Vedete
Tagurile articolului: burnout consecinte depresie lidia fecioru semne tratament
Iată ce-ți rezervă astrele...
Cu toții credem că vom fi...