Prof. Miron Bogdan, despre post și rugăciune: Intrăm în dialog cu Dumnezeu
Miron Bogdan, Prof. univ. de Pneumologie la Universitatea de Medicină „Carol Davila” București, medic primar Medicină Internă și Pneumologie, a vorbit despre importanța postirii, mai ales în Postul Paștelui. 

”În ce măsură asceza, care precede Paștele, cele șase săptămâni de post, care nu înseamnă doar post alimentar, ci mult mai mult decât atât, contribuie la găsirea și restabilirea acestei armonii în interiorul ființei umane”, a întrebat prof Irinel Popescu, în cadrul ediției speciale a emisiunii Academia de Sănătate, de la DC Medical și DC News.

”Cred că prin aceasta ați atins o problemă foarte importantă a vieții duhovnicești, a vieții spirituale, care se cheamă asceză, care vine din grecește, din askêsis, care înseamnă de fapt ardere. Omul care are totuși o structură multiplă și complexă, care are un trup, care are o forță vitală.

Forța vitală este impregnată de simțuri, are o relație cu tot ceea ce există în jur, are pe de altă parte raționalitate, care îi permite să judece conform unor reguli de judecată ceea ce se întâmplă cu el și mai presus de toate, are duh, are spirit prin care este o ființă care are o origine divină, căreia i s-a dat stropul de divinitate care îl face să poată simți și năzui către sfințenie.

Sfințenia, aș mai spune cu un anumit simț, transcendența de a fi deschis și sensibil la ceea ce este dincolo de simțuri și de realitatea rațională, de realitatea elementar rațională, fiindcă este și o raționalitate înaltă”, a explicat prof. Miron Bogdan, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate. 

Sensul postirii, micșorare a legăturilor pe care le avem cu lumea materială


”În momentul în care omul spune Cred, este actul de naștere a ceva, care înseamnă o supraprivire, o dimensiune supraînțelegătoare, așa spun sfinții părinți. Această simțire se cheamă minte. Este instrumentul prin care ne putem apropia printr-o simțire de ceea ce este mai presus de noi. Sensul ascezei, sensul postirii este o micșorare a legăturilor pe care le avem cu lumea materială.

Prin voința de a diminua plăcerile mâncării, de a diminua plăcerile consumului de băuturi plăcute, de alcool, de fapt, diminuăm ponderea omului trupesc, a omului material, și acest lucru nu face decât să înlesnească calea prin care mintea, care este nivelul acesta suprarațional care i s-a dat și se aproprie de realitatea spirituală de la Dumnezeu. Iar instrumentul este rugăciunea. Asceza, postul, favorizează rugăciunea, adică suntem mai puțin asaltați de pofte, de mâncări gustoase, de pofte trupești, depinde cât de mult ținem această postire”

Citește continuarea pe DC Medical.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: , Spectacola | Dată: 24 apr 2022, 13:30

Bancul serii: Un turist român la hotel

Ce face un turist român la all inclusive.


Sursa foto: Monica Anghel, Facebook

Monica Anghel, cel mai prețios sfat primit de la mama sa: „Am o relație foarte apropiată cu ambii părinți”/ EXCLUSIV

Descriere foto: Adrian Năstase, sursa facebook

Ce pensie are Adrian Năstase de la statul român. Fostul premier al României a recunoscut: "Cred că este foarte puțin"

Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram

Câte mii de euro a cheltuit Mirela Vaida în Delta Dunării: ”Nu e ieftin, dar banii rămân în țară”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram

Vlăduța Lupău a născut: ”Știam că îți vei alege o zi binecuvântată”. Care este numele special pe care artista l-a ales pentru bebeluș

Sursa foto: Mioara Roman, Natașa Raab, Cornel Constantiniu, facebook/ colaj foto

Mioara Roman, diagnosticată cu aceeași boală de care suferă și Cornel Constantiniu și Natașa Raab: „Pe Cornel l-au salvat operațiile”

Simona Săndulescu a fost găsită înecată în Lacul Morii. Artista a lăsat un bilet de adio: ”Viața a devenit insuportabilă”

Captură video Youtube/ Sorin buiaca, Instagram, Loredana Groza

Mircea Badea, reacție savuroasă la fotografia Loredanei Groza, fără lenjerie intimă: „Munții noștri aur poartă și doamna Loredana nu poartă!”

Sursa foto: Vica Blochina și Irisha, instagram/ colaj foto

Vica Blochina, sărut pasional cu o fostă concurentă de la Survivor România. Fanii au rămas uimiți/ FOTO

Sursa foto: Loredana Groza, Facebook

Loredana Groza, fără lejerie intimă. Vedeta a încins imaginația bărbaților: ”Lori este numai una”

Sursa foto: Denisa Filcea, Instagram

Cum se descurcă Denisa Filcea în rolul de mamă: „Nici nu mă gândesc la oboseală”

Sursa foto: Cristina Cioran, Instagram

Cristina Cioran, DIETA prin care a slăbit șapte kilograme în doar zece zile: ”Hai să vă spun cum am reușit”

Sursa foto: Gabriela Prisăcariu, Dani Oțil, Instagram

Dani Oțil a răbufnit, după ce el și Gabriela Prisăcariu au fost criticați de fani: ”Comentează de parcă ți-au plătit ei sejurul”

Rețetă: Ardei umpluți de post în sos de roșii

Rețetă delicioasă de ardei umpluți cu sos de roșii,...

Bancul serii: Un turist român la hotel

Ce face un turist român la all inclusive.