Jador și Oana Ciocan, pregătiți sa devină părinți cât mai repede. Artistul a dat din casă: „Muncesc în sensul ăsta. Poate o să se întâmple și la mine”
Regele Charles al III-lea a fost primit, vineri, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.
Prima vizită a Regelui Charles în România a fost în anul 1998, iar cu ocazia încoronării noului Rege al Regatului Unit.
De data aceasta, este pentru prima oară când un monarh britanic vizitează România. Regele Charles s-a atașat în mod deosebit de tradițiile și peisajele românești, apreciindu-le de fiecare dată când are ocazia.
În cadrul vizitei de la Palatul Cotroceni, Regele Charles al III-lea a mărturisit că "întotdeauna" s-a simţit "acasă" în România, pe care a numit-o, în limba română, "ţară de glorii, ţară de dor", citând din poezia lui Mihai Eminescu, "Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie".
"Am ajuns să iubesc România, cultura şi arta, patrimoniul, istoria, peisajele şi biodiversitatea", a afirmat monarhul britanic şi a continuat în limba română: "ţară de glorii, ţară de dor".
"Nu pot descrie plăcerea pe care o am vizitând încă o dată România" şi-a început discursul regele Marii Britanii şi a amintit că prima sa vizită "în această ţară remarcabilă" a avut loc acum un sfert de secol.
"Când am venit aici şi chiar dinainte, am simţit o legătură profundă cu România", a punctat monarhul, amintind de legăturile familiei sale cu familia regală română.
"Tatăl meu a fost vărul Regelui Mihai şi aveau amintiri din copilăria comună petrecută aici. Aşadar, pot să spun că întotdeauna m-am simţit acasă în România. În toţi aceşti ani am avut bucuria de a putea călători prin toată ţara şi am întâlnit români din toate domeniile. Am avut astfel posibilitatea de a fi martor, la prima mână, al dezvoltării extraordinare care a avut loc, care este, trebuie să spun, o mărturie a energiei, inovativităţii şi rezistenţei dumneavoastră", a spus Regele Marii Britanii.
Mai mult, el a arătat că a fost inspirat de cei pe care i-a întâlnit şi a amintit de eforturile voluntarilor din organizaţii non-guvernamentale.
"România şi-a păstrat pădurile, peisajele rurale şi modele de agricultură sustenabilă. În continuare, aici sunt numeroase specii care au dispărut în alte zone din Europa şi din lume, cu atât mai preţioasă devine deci această ţară, dar mai ales îi preţuiesc pe prietenii mei români de aici. Sunt foarte recunoscător pentru numeroşii oameni, care sunt şi aici în sală, care m-au sprijinit şi în proiecte, care fac bine pentru comunităţile din toată ţara", a adăugat suveranul britanic.
"Am venit în România atâţia ani pentru că am simţit apropierea de poporul român, pentru suferinţele din cel de-al Doilea Război Mondial. Mi-am dorit mai ales să amintesc lumii de toate lucrurile care au făcut ca România să fie o ţară atât de specială. Astăzi, nu mai este nevoie să amintim oamenilor, pentru că din ce în ce mai mulţi britanici vin anual în România şi milioane de români reprezintă un element important al vieţii din Marea Britanie. Legăturile noastre de prietenie sunt mai puternice astăzi decât oricând de-a lungul istoriei şi abia aştept să îmi joc şi eu rolul în strângerea lor şi mai puternică pe viitor", a spus Regele Charles al III-lea, potrivit Agerpres.
Printre altele, Regele Charles al III-lea a spus că relațiile dintre Regatul unit și România sunt mai strânse ca niciodată în acest moment, iar Domnia Sa este entuziasmat să contribuie la strângerea acestora.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a mulţumit Regelui Charles al III-lea, la Palatul Cotroceni, pentru "implicarea autentică în protejarea şi celebrarea unor valori care ţin de însăşi identitatea naţională".
"Vă transmit, în numele tuturor românilor, aprecierea şi recunoştinţa noastră pentru implicarea autentică în protejarea şi celebrarea unor valori care ţin de însăşi identitatea naţională - natura, peisajul rural din ţara noastră, dar şi moştenirea culturală bogată", a transmis şeful statului român.
De asemenea, șeful statului a menționat că vizita monarhului britanic este prima sa călătorie în afara Regatului Unit de la încoronare, semn că legăturile sale cu aceste locuri rămân "la fel de strânse".
"Bine aţi revenit în România, ţara pentru care aţi dezvoltat o afecţiune aparte! Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestăţii Voastre are loc în ţara noastră. Pentru români, acesta reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse şi după preluarea noilor responsabilităţi", a spus Iohannis.
Mai mult, șeful statului amintit despre Fundaţia caritabilă a Regelui Charles al III-lea, un adevărat promotor al turismului românesc, despre care spune că a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc şi de a contribui la prezervarea lui prin activităţi de restaurare a clădirilor sau a obiectelor preţioase, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau readucerea la viaţă a unor meserii tradiţionale.
"Aţi creat astfel oportunităţi deosebite pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale", a mai spus şeful statului.
"Aţi făcut din protejarea ecosistemului şi din refacerea biodiversităţii unice a ţării noastre o prioritate. Admiraţia Majestăţii Voastre faţă de peisajele mioritice, faţă de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorinţă permanentă de a proteja această frumuseţe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu", a afirmat el.
Klaus Iohannis a menționat și faptul că anul acesta celebrăm 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic bilateral. El a amintit că în acest context a fost semnată Declaraţia comună reînnoită, arătând că aceasta deschide calea unei cooperări intensificate între cele două ţări.
"Dimensiunea militară şi de securitate, care reprezintă un pilon esenţial al Parteneriatului Strategic, este cu atât mai relevantă în actualul context geopolitic", a adăugat Iohannis.
El a subliniat şi rolul special al comunităţii româneşti din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice.
"Şi pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci şi prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături", a afirmat Iohannis, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Showbiz
Tagurile articolului: incoronare marea britanie regele charles iii romania uk vizita
Doctor Mihail a explicat de ce...