„Ridurile mele sunt prietenele mele, sunt povestea vieții mele”. Oana Pellea, lecție de iubire și acceptare
Data publicării:
Oana Pellea a împlinit recent frumoasa vârstă de 61 de ani. Marea actriță a sărbătorit trecerea anilor printr-o declarație de dragoste pentru semnele pe care le-a „adunat” pe chipul ei. 

Oana Pellea, un om al cuvintelor, al emoțiilor, un artist care transformă în poezie orice situație, și-a celebrat, pe Facebook, semnele timpului de pe chip. Într-o imagine în care râde cu pofta, actrița își dezvăluie ridurile și semnele lăsate de trecerea timpului pe chipul său, subliniind faptul că iubește toate schimbările pe care le-a câștigat odată cu vârsta. 


Pentru marea actriță, ridurile sunt amintirea unor stări, iubiri și visuri, considerând toate aceste semne o formă de iubire de sine, la care spune că nu ar renunța niciodată.

 

„În fiecare pliu am o bucurie, o amintire, câte o dezamagire, câte o victorie, câte o iubire, câte un vis. Ridurile mele sunt prietenele mele, sunt povestea vieții mele! N-aș renunța pentru nimic în lume la ele. Tare mi s dragi ridurile mele, e harta vieții mele pe fața mea. Zi de zi mai apare câte un vis, un gând, o bucurie pe fața mea, câte un rid care îmi aduce aminte ca trebuie doar sa încerc sa trec frumos pe lumea asta.
Important e sa nu ai riduri pe suflet…”, a scris Oana Pellea pe Facebook, în dreptul imaginii în care își expune semnele „amintirilor”.


Oana Pellea, una dintre cele mai talentate actriţe ale generaţiei sale, fiica Domnicăi şi a lui Amza Pellea, s-a născut la 29 ianuarie 1962, în Bucureşti. A absolvit, în 1984, Academia de Teatru şi Film, la clasa profesoarei Sanda Manu. În intervalul 1984-1987 a fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ, iar între 1987 şi 1999 a jucat la Teatrul Bulandra din Bucureşti. În perioada 1999-2019, a fost actriţă liber profesionistă.

 


Pe scena Teatrului Bulandra a jucat în spectacole ca: "Oscar şi Tanti Roz" de Eric-Emmanuel Schmidt, regia Chris Simion Mercurian, 2010; "Scaunele" de Eugene Ionesco, regia Felix Alexa, 2004; "Îmblânzirea scorpiei" de William Shakespeare, regia Mihai Măniuţiu; "Richard II" de William Shakespeare, regie Mihai Măniuţiu; "Hamlet" de William Shakespeare, regia Tompa Gabor; "Caligula" de Albert Camus, regia Mihai Măniuţiu; "Iulius Cezar" de William Shakespeare, regia Alexandru Darie; "Woyzeck" de Georg Buchner, regia Tompa Gabor; "Trei surori" de A.P. Cehov, regia Alexandru Darie; "Poveste de iarnă" de William Shakespeare, regia Alexandru Darie; "Visul unei nopţi de vară" de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei; "Merlin" de Tancred Dorst, regia Cătălina Buzoianu; "Mephisto" de K. Mann, regia Alexandru Darie; "R.U.R." de Karel Capek, regia Alexandru Darie; "Piaţeta" de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete, menţionează site-ul tnb.ro.


La Teatrul Odeon a jucat în piesa "O noapte furtunoasă" de I.L. Caragiale, regia Mihai Măniuţiu, 1998, iar la Teatrul Metropolis a apărut în spectacole precum: "Livada de vişini" de A.P. Cehov, regia Victor Ioan Frunză, 2017; "Efectul razelor gamma asupra anemonelor" de Paul Zindel, regia Mariana Cămărăşan, 2015; "Buzunarul cu pâine" de Matei Vişniec; "Mă tot duc", adaptare după William Shakespeare, Marc Dore, etc.

Alte roluri în teatru a avut la ARCUB - "Idolul şi Ion Anapoda" după G.M. Zamfirescu, regia Mariana Cămărăşan şi Toma Dănilă, 2016 - şi spectacolul independent "N(aum)" de Gellu Naum, regia Mariana Cămărăşan, 2014.

 


Este angajată a Teatrului Naţional Bucureşti din 2019. Dintre piesele în care a jucat sau joacă pe scena acestui teatru, amintim: "Ioana D'Arc. Pagini de dosar", regia Mihai Măniuţiu, 1999; "Frumos e în septembrie la Veneţia", după Teodor Mazilu, regia Mariana Cămărăşan, 2018; "Jurnal de România. 1989", un spectacol de Carmen Lidia Vidu, 2020; "Efectul razelor gamma asupra crăiţelor lunatice" de Paul Zindel, regia Mariana Cămărăşan, preluat în 2021.

 

 

Din filmografia actriţei amintim: "Moromeţii 2", regia Stere Gulea, 2018; "Triplu sec", serial TV, regia Letiţia Rosculeţ, 2018; "The Gambler", regia Szabolcs Hajdu, 2015; "Uniţi, salvăm", scurt metraj, regia Iben Ravn, 2015; "Biblioteque Pascal", în regia lui Szabolcs Hajdu, 2010; "Fire and Ice: cronica dragonilor", regia Jean-Christophe Comar ("Pitof"), 2007; "Cu un pas înainte", serial TV, regia Bogdan Tiberiu Dumitrescu, 2007; "I really Hate My Job", regia Oliver Parker, 2007; "Tinereţe fără tinereţe", regia Francis Ford Coppola, 2007; "Children of Men", în regia lui Alfonso Cuaron, 2006 (nominalizat la Oscar în 2013 la trei categorii); "Păcatele Evei", serial TV, regia Adrian Batista, 2015; "Palme albe", regia Szabolcs Hajdu, 2006; "Camera ascunsă", regia Bogdan Dumitrescu, 2004; "High Tension", regia Alexandre Aja, 2003; "Stare de fapt", regia Stere Gulea, 1995; "Nostradamus", regia Roger Christian, 1994; "Vulpe - Vânător", regia Stere Gulea, 1993; "Visul - Portret Liviu Ciulei", Lucia Hossu Longin, 1992; "Unde la soare e frig", regia Bogdan Dumitrescu, 1991; "Cine are dreptate?", regia Alexandru Tatos, 1990; "François Villon - Poetul vagabond", regia Sergiu Nicolaescu, 1990; "Maria Mirabela în Tranzistoria", regia Ion Popescu Gopo, 1989; "Acasă", regia Constantin Vaeni, 1984; "Der Mann mit dem Ring im Ohr", regia Joachim Hasler, 1984; "Faleze de nisip", regia Dan Piţa, 1983; "Râdeţi ca-n viaţă", regia Andrei Blaier, 1983; "Concurs", regia Dan Piţa, 1982, precizează site-ul tnb.ro.

Oana Pellea a avut onoarea de a reprezenta România la mai multe festivaluri internaţionale de teatru, inclusiv la festivalul anual al Uniunii Teatrelor Europene, Festivalul Klang Bogen de la Viena, Festivalul Internaţional Francofon din Franţa şi Festivalul Americilor din Canada. Face parte din Jurii internaţionale de film.

A primit de două ori titlul de cea mai bună actriţă de teatru din România, a câştigat de două ori premiul Uniunii Oamenilor de Teatru din România (UNITER) pentru cea mai bună actriţă şi i-a fost acordat premiul Fundaţiei Culturale Române pentru Carieră Internaţională Remarcabilă.

Are în palmares numeroase premii internaţionale pentru rolul principal din "Stare de fapt", regia Stere Gulea, inclusiv premiile pentru Cea mai bună Actriţă la Festivalul de Film de la Geneva, premiul Oraşului Geneva, la Festivalul Filmului Politic de la San Marino şi la Festivalul Internaţional de Film "Vulturul de Aur" din Batumi, Georgia.

Alte premii obţinute: Premiul Omul Anului la secţia Actor, 2015; Decoraţia Crucea Casei Regale a României acordată de Majestatea Sa Regele Mihai I al României la 25 octombrie 2012; Premiul Aristizza Romanescu pentru cariera teatrală şi cinematografică acordat de Academia Română la 16 decembrie 2010; Marele Premiu al Festivalul Comediei Româneşti "FestCO", ediţia a VII-a pentru "Cel Mai Bun Spectacol" cu piesa "Buzunarul cu Pâine" de Matei Vişniec, 2009; Premiul Criticii Internaţionale "Cea mai bună actriţă" pentru rolurile Maşa din "Trei surori" de A.P. Cehov şi Lucius din "Iulius Cezar" de William Shakespeare, menţionează site-ul Teatrului Naţional. La 25 aprilie 2013, Oana Pellea a primit Premiul pentru cultură din partea publicaţiei "Forbes", în cadrul Galei Forbes Woman - cele mai influente femei din România.


În septembrie 2017, actriţa Oana Pellea a primit Premiul la categoria Teatru la a patra ediţie a Galei Premiilor "Constantin Brâncoveanu", iar în 2018, împreună cu Maia Morgenstern, a fost în centrul campaniei de imagine a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), prin reproducerea unor scene din capodopera lui Ingmar Bergman, "Persona".

Oana Pellea joacă în limbile română, franceză, engleză şi italiană, participând la numeroase producţii internaţionale.

 

În iunie 2009 a publicat, la Editura Humanitas, prima sa carte intitulată "Jurnal 2003-2009", notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Vedete
Tagurile articolului: Oana Pellea  riduri  Vârstă 



Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Sursa foto: Oana Roman, Instagram

Ce afecțiune are fiica Oanei Roman. Vedeta este revoltată: „Niciun doctor nu și-a dat seama”

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Gabriel Cotabiță, captură foto PRO TV

Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță

Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu. Ce semne zodiacale dau nas în nas cu norocul până la finalul anului 2024

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va ieși din tipare și va avea curajul să facă ceea ce nimeni din jurul său nu a făcut

Sursa foto: Lidia Buble, instagram

Lidia Buble a aflat că este înșelată chiar de la amanta iubitului ei. Cine era, de fapt, femeia cu care bărbatul trăia o viață dublă: „Am avut un mare șoc”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Ce ne rezervă astrele până la finalul anului. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cum îți va merge în următoarea perioadă

Captură video: Instagram/rux.si.opulenta. Captură video: TikTok/bogdan.1111

Rux, ironii la adresa Andreei Bănică după momentul incendiar de pe scenă: „E ca și cum le arunca. Parcă voia să le arunce pe oameni”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania. Dan Diaconescu, captură video Youtube

Silviu Prigoană ar fi fost otrăvit? Dan Diaconescu aruncă bomba în legătură cu moartea fostului om de afaceri: „Substanța pe care el ar fi ingerat-o la Bran se cheamă Novichok”

Sursă foto: Captură foto YouTube „Viața fără filtru”

Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce copiii ei au fost luați de Protecția Copilului din vila lui Silviu Prigoană: „Este o veste bună că lucrurile încep să se miște”




pixel