Scandal de proporții la decernarea premiilor Oscar din acest an. Donnie Yen, la un pas să fie înlăturat din postura de prezentator
Zeci de mii de persoane au semnat o petiţie pentru ca actorul din Hong Kong Donnie Yen să fie înlăturat din postura de prezentator al premiilor Oscar din cauza susţinerii sale pentru guvernul chinez, informează site-ul BBC.Petiţia online a fost iniţiată de "un grup de persoane din Hong Kong" şi susţine că ultimele remarci ale actorului cu privire la protestele din Hong Kong din 2019 "încalcă spiritul libertăţii de exprimare".

Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice, ai cărei alegători stabilesc către cine merg premiile Oscar, nu a comentat încă cu privire la această petiţie.

Yen este o vedetă a filmelor de acţiune recunoscută la nivel mondial, care a atras recent controverse pentru un interviu în care a numit protestele din Hong Kong o "revoltă".

În vârstă de 59 de ani, Donnie Yen este cunoscut mai ales pentru filmele "Ip Man", o serie de filme de arte marţiale din Hong Kong, care a avut încasări de peste 400 de milioane de dolari la box office-ul mondial. Următoarea sa apariţie va fi alături de Keanu Reeves în pelicula hollywoodiană "John Wick: Chapter 4".

Petiţia - iniţiată de cunoscutul activist din Hong Kong Tong Wai Hung, susţine că invitarea lui Yen de către Academie dovedeşte "dispreţ faţă de populaţia din Hong Kong", iar prezenţa sa va "afecta imaginea şi reputaţia industriei cinematografice". Până în prezent, petiţia a strâns peste 84.000 de semnături.

Joia trecută, Yen a fost numit prezentator al celei de-a 95-a ediţii a premiilor Oscar, care va avea loc duminică la Los Angeles.

Pe moment nu se cunoaşte la ce categorie va prezenta Yen. BBC a contactat Academia pentru comentarii.

Născut în Guangzhou, China, Yen a fost crescut în Hong Kong şi s-a mutat în SUA la vârsta de 11 ani. A obţinut cetăţenia americană, dar ulterior a renunţat la ea.

Într-un interviu recent acordat GQ Hype, Yen şi-a reiterat opoziţia faţă de protestele pro-democraţie din 2019 din Hong Kong. Protestele au fost iniţial declanşate de planurile de a permite extrădarea suspecţilor de infracţiuni în China continentală, înainte de a se transforma într-o mişcare antiguvernamentală mai amplă.

"Nu a fost un protest, okay, a fost o revoltă. Nu voi sta aici să vorbesc despre cum să schimbăm părerea oamenilor", a declarat Yen.

Yen a afirmat, de asemenea, că mass-media occidentale, cum ar fi BBC şi CNN, se concentrează doar pe "poveşti negative" despre China.

La începutul acestei luni, el a participat la cele Două sesiuni de la Beijing, reuniunile anuale ale legislativului şi ale celui mai important organism politic consultativ al Chinei, în calitate de delegat din Hong Kong. La acestea participă mii de reprezentanţi din întreaga ţară.

Yen este membru al Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC), care nu are o putere legislativă reală şi îşi atrage membri din diverse sectoare ale societăţii, notează AGERPRES.

Data: 09 Martie 2023, 21:25
Autorul articolului: Cristina Nacar
Categorie: International
Tagurile articolului: donnie yen  filme  filme de actiune  oscar  premii 


DC Media Group Audience

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Sursa foto: Daniel Buzdugan, Instagram

Daniel Buzdugan, decizie radicală. Și-a mutat copiii de la școala privată, la cea de stat: „Nu e normal să dăm atâția bani. Am vrut să vadă că se poate face carte și așa”

Ioana Tufaru, captură TV/ Kanal D

Ioana Tufaru, motivul pentru care nu a putut să-și înscrie copilul la școală: "Patru școli m-au refuzat. Mi-a fost foarte greu, am plecat plângând"

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Sursă foto: Unsplash.com

4 zodii își pot găsi sufletul pereche pe 20 septembrie. Te numeri și tu printre ele?

Sursă foto: Youtube/ TVR

Horia Moculescu și Marina Voica, poveste de dragoste neîmplinită. Ce a mărturisit artistul, după 60 de ani: „Ne trezeam, ne culcam împreună”

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Sursă foto: Instagram/ Jorge, Andreea Bălan

Jorge, reacții dure după ce a dat de pământ cu talentul muzical al Andreei Bălan: „E tipul ăla care vinde pijamale?”

Sursa foto: Mihaela Constantinescu, captură TV/ kanal D

Fosta soție a lui Mihai Constantinescu, devastată de dorul regretatului artist. Cum are grijă de sufletul lui: „Îmi este cumplit de dor de el!”

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorieMintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...