Temperaturile scad uşor de la jumătatea acestei săptămâni iar probabilitatea de ploi se menţine ridicată
Data publicării:
Vremea va deveni caldă pentru data din calendar până la jumătatea acestei săptămâni, cu temperaturi care pot ajunge şi la 17 grade în Dobrogea, însă probabilitatea de ploi se menţine ridicată, potrivit prognozei pentru următoarele două săptămâni publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Prima lună de iarnă începe cu temperaturi maxime care se vor încadra între 0 grade la munte şi 8 grade în Oltenia şi cu precipitaţii în creştere.

În Banat, de la valori termice în jurul normelor climatologice în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13...14 grade. În perioada 24 - 30 noiembrie media temperaturilor maxime va fi de 8...10 grade, iar la începutul lunii decembrie, tendinţa valorilor termice diurne va fi de scădere uşoară până la o medie de 6 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variaţii semnificative în primele zile, astfel că în 22 noiembrie se va înregistra o medie a acestora de 0...1 grad, în 23 noiembrie va fi de 6...7 grade, iar în restul intervalului va fi de 1...2 grade.

Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în perioada 23 - 28 noiembrie şi cu tendinţa de creştere după 1 decembrie.

În Crişana, de la valori termice diurne apropiate de mediile multianuale, în jurul a 8 grade în prima zi, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când la nivelul regiunii sunt estimate maxime de 13...14 grade. În 24 noiembrie se va reveni la o medie a temperaturilor maxime în medie de 8...9 grade, iar cu mici variaţii, acest regim termic diurn se va menţine până spre finalul lunii noiembrie. La începutul lunii decembrie, este estimată o scădere uşoară şi treptată până la o medie de 4...5 grade.

Valorile termice nocturne vor avea variaţii semnificative în primele zile, astfel în prima noapte temperatura minimă va fi în jurul valorii de 0
grade, în 23 noiembrie va fi de 5...6 grade, apoi tendinţa va fi de scădere treptată şi se va reveni la valori în jur de 0 grade după 28 noiembrie.

Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în perioada 23 - 28 noiembrie şi cu tendinţa de creştere după 1 decembrie.

În Transilvania, în prima parte a săptămânii tendinţa va fi de creştere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11...12 grade în ziua de 23 noiembrie. După această zi caldă, se va răci, astfel la finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime în medie de 6...7
grade, iar la începutul lunii decembrie de 3...4 grade.

Temperaturile minime vor avea variaţii în primele zile din interval, cu medii ce vor creşte de la -1 grad în prima noapte, până spre 3...4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2...0 grade.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitaţii se va menţine ridicată. Precipitaţii vor fi posibile şi la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariţie a acestora fiind în creştere.

În Maramureş, în prima parte a săptămânii tendinţa va fi de creştere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 11...12 grade în 23 noiembrie. Pentru perioada 24 - 30 noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 7...8 grade, iar la începutul lunii decembrie,
tendinţa valorilor termice diurne va fi de scădere uşoară până la o medie de 4 grade.

Temperaturile minime vor fi în medie de 0...1 grad în prima noapte şi de 3...4 grade în perioada 23-25 noiembrie. După 26 noiembrie sunt estimate minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de -2...0 grade, valorile cele mai scăzute urmând a se înregistra la începutul lunii decembrie.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitaţii se va menţine ridicată. Precipitaţii vor fi posibile şi la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariţie a acestora fiind în creştere.

În Moldova, de la o vreme mai rece decât în mod normal în prima zi a intervalului, când media temperaturilor maxime va fi de numai 2..3 grade se va ajunge la valori termice peste mediile multianuale în jurul a 10 grade în zilele de 23 şi 24 noiembrie. Ulterior, tendinţa va fi de răcire treptată, astfel că, la finalul lunii noiembrie valorile termice diurne vor fi în medie de 4...5 grade, iar la început de decembrie în jurul a 2 grade.

Valorile nocturne vor oscila între -2 şi 4 grade în prima săptămână, iar în a doua săptămână sunt estimate temperaturi în general negative, la o
medie de -2 grade.

La nivelul acestei regiuni vor mai fi intervale în care se vor semnala precipitaţii, cu o probabilitate mai ridicată în 24 şi 25 noiembrie şi în jurul datei de 28 noiembrie.

În Dobrogea, până în 25 noiembrie, chiar dacă vor fi variaţii în regimul termic diurn şi nocturn, în ansamblu vremea se va menţine caldă pentru această perioadă din an, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa între 12 şi 17 grade şi minime între 6 şi 10 grade. Pentru sfârşitul lunii noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 8...10 grade, iar la începutul lunii decembrie în jurul a 6 grade.

De asemenea, şi temperaturile minime vor prezenta aceaşi tendinţă de scădere uşoară, astfel că iarna calendaristică va debuta cu minime care la nivelul regiunii vor avea o medie de 2 grade.

Pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză probabilitate de apariţie a intervalelor cu precipitaţii se va menţine ridicată.

În Muntenia, până în 25 noiembrie valorile termice se vor menţine peste mediile multianuale specifice perioadei, cu maxime la nivelul regiunii în general între 10 şi 15 grade şi minime ce vor oscila între 3 şi 6 grade. Ulterior tendinţa temperaturii va fi de scădere, astfel în ultimele zile al lunii noiembrie, media maximelor va fi de 7...8 grade, iar la început de decembrie de 4...5 grade.

Temperaturile minime estimate pentru această perioadă se vor menţine uşor pozitive, la o medie regională de 0...2 grade.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitaţii se va menţine ridicată. Precipitaţii vor fi posibile şi la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariţie a acestora fiind în uşoară creştere.

În Oltenia, până în 25 noiembrie valorile termice diurne se vor menţine peste mediile multianuale specifice perioadei, cu o medie a acestora cuprinsă între 10 şi 14 grade. De asemenea, şi în timpul nopţii vor fi minime de 4...5 grade, cu excepţia dimineţii de 22 noiembrie când se pot
înregistra temperaturi mai scăzute. La finalul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie sunt estimate temperaturi maxime în medie de 6...8 grade şi minime de 0...2 grade.

Probabilitatea de a avea precipitaţii va fi mai ridicată în 23 şi 24 noiembrie, în jurul datei de 28 noiembrie, dar şi la începutul lunii decembrie.

La munte, de la valori termice diurne în medie de 0 grade în prima zi, se va încălzi uşor până la 5...6 grade în 23 noiembrie, iar ulterior se va reveni la o medie pentru întreaga zonă în jur de 0 grade. Valorile termice nocturne vor avea variaţii semnificative în primele zile, astfel în prima noapte se va înregistra o medie de -4 grade, iar în 23 şi 24 noiembrie va fi de 0 grade, apoi sunt estimate minime de -5...-4 grade.

Probabilitatea de apariţie a intervalelor cu precipitaţii se va menţine ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

Estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 21 noiembrie - 4 decembrie 2022 este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Vremea
Tagurile articolului:   anm  meteo  vreme 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă




pixel