TM2023. Festivalul Filmului European începe pe 9 mai, la Timişoara
Data publicării:
Festivalul Filmului European, ediţia a 27-a, începe pe 9 mai, în Capitala Culturală a Europei - Timişoara, iar evenimentul va fi marcat printr-o gală, de Ziua Europei, informează organizatorii.

Festivalul va continua în perioada 10-14 mai la Casa de Cultură "George Motoia Craiu" de la Oraviţa, între 15 şi 23 mai la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, Cinemateca Union şi Cinema Elvire Popesco din Bucureşti, între 18 şi 20 mai la Centrul de Cultură şi Arte "George Topîrceanu" din Curtea de Argeş, între 18 şi 21 mai la Cinema Unirea din Botoşani, şi între 19 şi 21 mai la Casa de Cultură de la Gura Humorului.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele şi institutele culturale europene.

"În anul în care ICR sărbătoreşte 20 de ani de activitate, iar Timişoara este capitala europeană a culturii, este o onoare pentru noi să anunţăm o nouă ediţie a evenimentului cu cea mai îndelungată tradiţie din portofoliul ICR: Festivalul Filmului European. O manifestare europeană prin excelenţă, Festivalul, iniţiat de Comisia Europeană în urmă cu 27 de ani, reprezintă nu doar un cadru care oferă iubitorilor de film din România diversitatea de idei şi bogăţia stilistică a cinema-ului european, ci este şi o confirmare a forţei echipei ICR, căreia m-am alăturat din nou, şi care reuşeşte să ducă, în fiecare an, filmul european în cât mai multe oraşe româneşti. Mulţumim Reprezentanţei Comisiei Europene care, neîntrerupt, ne este alături. Vom debuta la Timişoara, desigur, ca omagiu adus capitalei culturii, dar vom ajunge şi în oraşe în care proiecţia de film european pe marele ecran nu este ceva permanent accesibil. Ne-ar bucura ca operele cinematografice pe care le propunem să declanşeze o schimbare în viaţa lor culturală", a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

La ediţia 2023, vedetele şi filmele-vedetă coexistă, a afirmat Cătălin Olaru, directorul artistic al Festivalului Filmului European.

"În 'The Pod Generation', recompensat cu premiul Alfred P. Sloane la Sundance 2023, personajul celebrei Emilia Clarke se pregăteşte să devină mamă, dar nu de dragoni. Începând cu natura concepţiei, descoperim că nu e un copil ca oricare altul. Nu-i vorbă, nici protagonistul interpretat de starul Timothee Chalamet în 'Bones and All' (premiul pentru regie la Veneţia) nu e tânărul îndrăgostit tipic, semn că patimile cărnii sunt multe şi mistuitoare, iar iubirea e doar una dintre ele. Împreună, avem bucuria să descoperim multele, ermeticele, tăcutele mistere presărate în 'Music' al Angelei Schanelec (cel mai bun scenariu la Berlin în 2023). Să intrăm, din fericire, pentru scurt timp, în pielea unui poliţist de provincie, mulţumită neverosimilului documentar 'Gigi la legge' (premiul special al juriului la Locarno). În sfârşit, 'Samsara', adică încă unul din filmele-eveniment ale ediţiei din acest an a Berlinalei (premiul special al juriului secţiunii Encounters), ne îndeamnă să închidem ochii şi să ne bucurăm de lume aşa cum e ea, plină de nedesluşite zgomote şi de spectacol", a declarat Cătălin Olaru, citat în comunicat.

Programul complet urmează să fie prezentat în curând, iar biletele vor putea fi achiziţionate online, pe platforma Eventbook.ro şi direct din cinematografe, notează Agerpres. 


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Cinematografie
Tagurile articolului:   film  timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video



pixel