Totul despre viața și cariera actriței Susan Sarandon
Data actualizării:
Data publicării:
Susan Sarandon este una dintre cele mai iubite actrițe din lume. Iată cum arată parcursul carierei sale și cu ce obstacole s-a confruntat. 

Actriţa Susan Sarandon, laureată a premiului Oscar la categoria cea mai bună actriţă în rol principal, pentru filmul ''Dead Man Walking'' (1995), s-a născut la 4 octombrie 1946, la New York. A absolvit Universitatea Catolică din America, cu sediul în Washington DC, în anul 1968, potrivit site-ului biography.com.

În 1967, s-a căsătorit cu actorul Chris Sarandon, de care a divorţat în 1979. După mai multe roluri pe scenă, Susan Sarandon a debutat în film, în 1970, cu rolul din ''Joe''. În 1974, a obţinut primul rol mai important, în ''The Rocky Horror Picture Show'', interpretând rolul unei tinere căsătorite care descoperă treptat gustul plăcerilor vieţii.

Au urmat mai multe filme în care apariţia ei n-a atras atenţia, până la întâlnirea cu regizorul Louis Malle. În 1978, a apărut în ''Pretty Baby'', în rolul unei prostituate de lux, iar în 1980, a jucat alături de Burt Lancaster în ''Atlantic City'', interpretând o chelneriţă din oraşul Atlantic City, care caută să-şi împlinească visul, rol ce i-a adus o primă nominalizare la Oscar.


Începând din anii '80, Susan Sarandon s-a impus printre vedetele de la Hollywood, jucând alături de celebrii actori Catherine Deneuve (''The Hunger'', 1983) şi Jack Nicholson (''The Witches of Eastwick'', 1987). În 1988, a jucat în ''Bull Durham'', alături de Tim Robbins, care avea să-i devină partener şi în viaţa reală. În 1991, apare în rolul Louisei, în filmul de succes al lui Ridley Scott, ''Thelma & Louise''. Rolul din acest film (povestea a două femei care, în căutarea distracţiei, ucid un cowboy, apoi ajung în Mexic trecând printr-o mulţime de aventuri, urmărite deopotrivă de familie şi de FBI) i-a adus actriţei o nouă nominalizare la Oscar.

Diversitatea personajelor întruchipate pe marele ecran de Susan Sarandon este remarcabilă. A fost din nou nominalizată la Oscar pentru rolurile din ''Lorenzo's Oil'' (1992), în regia lui George Miller, în care interpretează o mamă luptând pentru viaţa copilului, bolnav, aparent incurabil şi din cauze necunoscute, şi din ''The Client'' (1994), în regia lui Joel Schumacher, interpretând o tânără avocată care preia cazul unui copil de unsprezece ani, martor la o crimă şi urmărit din acest motiv de mafie, de procuratură şi de FBI. În ''Little Women'' (1994, regia Gillian Aromstrong), a interpretat rolul unei mame singure cu patru copii, în atmosfera secolului al XIX-lea.

 

În 1995, apare în rolul unei călugăriţe, primind confesiunea unui condamnat la moarte, în filmul ''Dead Man Walking'', în regia lui Tim Robbins. Pentru acest rol, Susan Sarandon a fost distinsă cu premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare feminină, potrivit imdb.com.

Anii 2000 i-au adus actriţei noi proiecte, aceasta putând fi văzută în filme precum: ''Alfie'' (2004), ''Elizabethtown'' (2005), ''Romance & Cigarettes'' (2005) sau ''Irresistible'' (2006). În 2009, a primit un rol secundar în filmul ''The Lovely Bones'' (2009), o adaptare cinematografică a romanului semnat de Alice Sebold, urmat de noi roluri în filme artistice sau seriale TV, printre care ''The Big C'' (2012), ''Arbitrage'' (2012) şi ''Cloud Atlas'' (2012), ''Snitch'' (2013), ''The Big Wedding'' (2013), ''The Last of Robin Hood'' (2013), ''The Meddler'' (2015), ''Mothers and Daughters'' (2016), ''A Bad Moms Christmas'' (2017), ''Viper Club'' (2018).

Activitatea din teatru

Susan Sarandon s-a remarcat şi pe scenă, în spectacole precum ''O seară cu Richard Nixon'', ''Private Ear'', ''Public Eye'' sau ''Extremities''. În anul 2009, a revenit pe scenă, după o absenţă de peste 30 de ani, alături de un alt actor de Oscar, Geoffrey Rush, cei doi făcând furori pe Broadway, la Ethel Barrymore Theatre, în piesa celebrului Eugen Ionesco, "Regele moare" ("Exit the King"). Susan Sarandon a interpretat rolul reginei Margareta, iar Geoffrey Rush a fost elogiat de critica de specialitate pentru interpretarea personajului său, regele Berenger.

 

Actriţa Susan Sarandon este recunoscută pentru activitatea sa umanitară în scopul eradicării foametei. De asemenea, în mai 2015, a vizitat un sat de la marginea capitalei nepaleze Kathmandu, pentru a sprijini construcţia de adăposturi pentru victimele cutremurului din 25 aprilie, iar la finalul anului 2015, a adresat un apel comunităţii internaţionale pentru ajutorarea refugiaţilor, fiind emoţionată până la lacrimi de soarta acestora, în cursul unei vizite pe insula Lesbos (Grecia), unde debarcau zilnic mii de imigranţi.


Susan Sarandon are trei copii: o fiică, din relaţia cu scriitorul Franco Amurri şi doi băieţi, cu actorul Tim Robbins, de care s-a despărţit, însă, în anul 2009.

În iunie 2016, s-a numărat, alături de actriţele Sigourney Weaver şi Elizabeth Banks, printre laureatele premiilor "Women of the Year" (Femeile anului) oferite de revista Glamour, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Londra, potrivit Reuters. Vedetele de la Hollywood au fost premiate în urma voturilor primite de la cititoarele revistei, Susan Sarandon primind premiul "Glamour Inspiration".

 

A fost arestată după ce a protestat împotriva lui Donald Trump


În iunie 2018 actriţa a fost arestată timp de câteva ore după marşul femeilor la Washington împotriva politicilor migratorii ale preşedintelui SUA, Donald Trump, ea fiind o cunoscută militantă care şi-a afişat în repetate rânduri dezaprobarea faţă de administraţia Trump.


Alte pelicule în care a jucat: "Blackbird" (2019), "Rick and Morty" (seria TV 2017-2020, voce), "Fearless" (2020, voce), "Search Party" (seria TV 2016-2021), "Dark Air with Terry Carnation" (2021), "Jolt" (2021), "Ride the Eagle" (2021), 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: International
Tagurile articolului: actriță  cariera  susan sarandon  viață 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Alexandra Duli, Andrei Ciobanu, Iancu Sterp/ captură video Voyo

Andrei Ciobanu, făcut praf de Războinici, după „demascarea” lui Zanni: „Ne-ai turnat pe toți, ai dat și în prietenul tău, Iancu”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut




pixel