Tudor Chirilă, semnal de alarmă după operația suferită: „Nu este un cec în alb, ci o parte a corpului extrem de fragilă”
Data publicării:
Tudor Chirilă a dezvăluit că a fost diagnosticat cu o afecțiune la nivelul corzilor vocale și că a fost supus unei intervenții chirurgicale complexe. 

Tudor Chirilă a trecut printr-o operație chirurgicală complexă la începutul lunii septembrie. Artistul de confrunta cu probleme de sănătate de mai mulți ani, însă a încercat să evite operația cu ajutorul tratamentului.  În 2015, antrenorul de la Vocea României a fost suspect de hematom pe corzile vocale. Atunci, artistul a reușit să țină sub control afecțiunea cu ajutorul tratamentelor și a unei pauze vocale de trei luni. 


De data aceasta, artistul a fost nevoit să treacă printr-o operație chirugicală. Artistul a mers în Germania pentru această intervenție, iar în acest moment se recuperează pentru a putea cânta din nou.

 
Zilele trecute, artistul a făcut public faptul că a fost supus unei intervenții.

„A fost o vară foarte grea pentru mine. După turneul cu #visulamerican am fost diagnosticat cu un edem pe una din corzile vocale. Asta m-a făcut să anulez aproape toate concertele antamate în vara care tocmai a trecut. Am sperat că edemul va ceda la tratament, dar țeapă. Am ajuns într-un final la Hamburg la început de septembrie unde m-am operat și am început reeducarea vocală post operatorie. A fost greu de hotărât mai ales că tot vara asta a murit și doamna Duțescu, terapeutul vocal cu care am lucrat o viață de om. Așa că m-am trezit singur cu toate deciziile pe cap și cu niște filmări pe care trebuia să le termin. Apoi, cum spuneam, Hamburg. Am să mai vorbesc despre Hamburg și despre echipa pe care am întâlnit-o acolo. Am să scriu despre experiența asta în newsletter-ul meu. E mult de scris din atât de multe puncte de vedere: experiență medicală, experiență psihologică, învățare, cercetare, etc. E o școală de terapie vocală diferită, însă am avut surpriza să validez metoda doamnei Duțescu cu echipa din Germania, să confirm că tot ce am făcut cu ea a fost bine și că situația nu este neapărat consecința folosirii deficitare a vocii. Spun asta pentru că știu cât de multă nevoie este în industria muzicală din România, în teatru sau chiar în film de conștientizarea importanței antrenării și folosirii vocii. Știu că eu am părăsit UNATC total descoperit pe partea asta și știu că vocea nu doar se primește, ci ulterior se educă. Pe mine m-a costat mult de tot faptul că n-am învățat nimic în facultate la capitolul ăsta.Una peste alta, sunt în plin proces de recuperare vocală, voi începe să cânt în curând.”, a scris Tudor Chirilă, pe pagina personală de Facebook.


 Acum, juratul de la Vocea României a revenit cu noi detalii despre starea sa de sănătate.

„Cei care mă cunosc bine știu că sunt discret în legătură cu starea mea de sănătate. Am trecut prin diverse momente pe care nu le-au știut decât foarte apropiații mei. De aceea, am rămas cumva surprins de valul de mesaje (la postarea de acum două zile legată de revenirea pe scenă) menite să-mi ofere sprijin psihologic, fie că erau sfaturi sau doar urări de sănătate. Nemaifiind în situația asta nu mă așteptam la o reacție colectivă atât de impresionantă pentru care vă mulțumesc.
Vreau însă să lămuresc câteva lucruri. Anunțul meu nu avea în  spate vreo nevoie specială de incluziune sau de atenție (attention whore), ci voia să explice mai degrabă că absența mea îndelungată de pe scenă ajunge ușor, ușor la capăt.  #18noiembrie
Aș mai vrea să remarc că în general un polip, un nodul sau un chist pe coarda vocală sunt afecțiuni cărora oamenii (publicul) tind să le exagereze importanța, mai ales în cazul vocaliștilor, actorilor sau altor profesioniști care prin natura meseriei lor folosesc corzile vocale în exces. Astea sunt așa numitele boli profesionale. Un fotbalist care își rupe de câteva ori meniscul în viață (pentru că folosește articulațiile genunchilor în exces) se recuperează și revine pe teren. Everybody is fine, no one pities him. A doua zi după operație începe exercițiile de recuperare, kineto și fizioterapie. 
Corzile vocale nu fac excepție și intră cumva în aceeași categorie de recuperare. Totuși, mulți artiști se simt cumva eliminați, excluși, stigmatizați chiar, în momentul în care se îmbolăvesc. Poate că există o presiune foarte mare și au tendința să încerce să ascundă problemele vocale, să fii mereu la înălțime a devenit o așteptare normală pentru că trăim în vremurile în care dacă nu spui zilnic că faci ceva interesant, nu exiști.  Eu îi invit pe oameni să se gândească la cântăreți ca la niște sportivi. În sport te accidentezi. Apoi revii și te accidentezi, poate, din nou. Și iar revii. Poate că artiștilor le e frică și de sindromul Bon Jovi unde am auzit oamenii condamnându-l cât de prost cântă în ultimii ani de parcă nu el ar fi scos hiturile alea planetare cu o întindere vocală de invidiat și cu un ton de-ți amintești de el. Da, e greu pentru un artist să vorbească despre lucruri normale, de frica judecății de apoi a publicului. 
Aici e a treia parte pe care voiam să o ating cu mesajul meu de ieri. Corzile vocale se comportă ca niște mușchi. Au nevoie de antrenament, de întreținere, de odihnă, de repaos. Avem tendința să trecem cu vederea că vocea (corzile vocale mai precis) nu este un cec în alb, ci o parte a corpului extrem de fragilă de care e important să fii conștient. Am ales să fac cunoscut cazul meu tocmai pentru a trage un semnal de alarmă asupra importanței acestei conștientizări. Pentru ca tinerii din România care vor să înceapă o profesie leagtă de voce să aibă mai mult noroc și să nu învețe tot ce am învățat eu pe propria lor piele ca atunci când după facultate m-am trezit pe o scenă de teatru fără niciun fel de suport tehnic și psihologic”, a scris Tudor Chirilă pe rețelele de socializare.


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Vedete
Tagurile articolului: corzi vocale  edem  operație  polip  Tudor Chirilă 


DC Media Group Audience

Theo Rose, captură video Youtube

Marea despărțire a venit! Theo Rose: Sunt principala vinovată! Vedem ce se mai poate face de acum încolo

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Theo Rose și Anghel Damian

Ceartă între Theo Rose și Anghel Damian! „Pe mine mă doare foarte tare când face asta!”



pixel