Un manuscris adnotat de Napoleon I a fost pus în vânzare la Paris pentru 1 milion de euro
Data actualizării:
Data publicării:
Un manuscris unic, dictat şi adnotat de împăratul Napoleon I în timpul exilului său pe insula Sfânta Elena şi care prezintă legendara Bătălie de la Austerlitz din 1805, a fost pus în vânzare contra sumei de 1 milion de euro, începând de miercuri, la Paris.

Conţinând 74 de pagini cu un scris dens, acest manuscris dictat fidelului său prieten, generalul Henri-Gatien Bertrand, a fost corectat de Napoleon, care tăia anumite cuvinte şi adăuga remarci cu un scris minuscul pe marginea textului. În total, fostul împărat francez a făcut 11 adnotări. Documentul este însoţit de un plan al bătăliei, desenat de împărat pe hârtie de calc.

În contextul apropierii bicentenarului morţii fostului împărat francez, care a murit pe 5 mai 1821, acest manuscris despre cea mai mare victorie militară din cariera lui, obţinută pe 2 decembrie 1805, în pofida inferiorităţii numerice a armatei sale, este expus la galeria "Arts et autographes" din Paris şi a fost scos la vânzare contra sumei de 1 milion de euro.

Deşi există numeroase documente despre acea bătălie, exemplară prin ingeniozitatea ei strategică, prezentată încă în şcolile militare de prestigiu, inclusiv la Saint-Cyr, acest text arată un Napoleon extrem de preocupat de posteritatea lui.

"Bătălia celor trei împăraţi" s-a desfăşurat, simbolic, în ziua ce marca prima aniversare a proclamării lui Napoleon I în calitate de împărat al Franţei.

Coaliţia dintre Francisc I al Austriei şi ţarul Alexandru I al Rusiei, finanţată de Anglia, s-a dizolvat după eşecul de la Austerlitz.

Manuscrisul a fost achiziţionat în anii 1970 de proprietarul galeriei "Arts et autographes", Jean-Emmanuel Raux, expert în autografe originale, care l-a descoperit la o licitaţie organizată de moştenitorii generalului Henri-Gatien Bertrand în castelul lor din Chateauroux.

Întreaga campanie ce a precedat faimoasa bătălie, replierile, negocierile purtate pentru a-i face pe adversari să creadă în slăbiciunea armatei napoleoniene, apoi înfruntarea în sine sunt detaliate în acest document, potrivit căruia Napoleon însuşi a ales locul în care să îşi prindă duşmanii în capcană cu opt zile înaintea luptei, notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Externe
Tagurile articolului: 1 milion de euro  manuscris  napoleon i  paris 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Acces Direct

Demisie șoc la Antena Stars! A plecat de la Acces Direct după 6 ani: „A fost ultima mea zi”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Suma uriașă pierdută de Cristina Bâtlan în urma afacerii pe care a avut-o cu Cătălin Botezatu. În ce relații a rămas femeia de afaceri cu celebrul designer

Andrei Nae

O studentă rupe tăcerea în cazul lui Andrei Nae, cunoscut drept „profesorul în fustă”

Captură video: Pro TV

Ioana Gingină a vrut să știe toată lumea de ce nu-l suportă pe Cristi Mitrea. Actrița nu s-a abținut: „Am văzut eu niște lucruri”

Andrei Nae

Ați văzut profesorul în fustă de la Universitatea din București? Adevărul despre fotografia publicată de Mara Bănică

Agerpres

Știrea zilei e despre Carmen Brumă. NIMENI din presă n-a scris despre asta! Cu lacrimi în ochi, a făcut marele anunț: E o nouă etapă în viața mea

Insula iubirii

Radu Vâlcan anunță ce cuplu părăseşte Insula Iubirii: Cum plecaţi, împreună sau separat?

Dana Budeanu/ captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU

Dana Budeanu, reacție în cazul profesorului în fustă

 pexels-max-fischer-5212362

Universitatea din București, decizie după ce un profesor a apărut în fustă

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Gabi Bădălău s-a dat de gol! Spunea că nu a înșelat-o niciodată pe Bianca Drăgușanu, dar acum a recunoscut tot fără menajamente

Andrei Nae

Profesor, după ce Andrei Nae a purtat o fustă: Aș vrea să evit să îl elogiez...

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 22 - 28 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de reușite în tot ce face




pixel