Un psiholog dezvăluie dedesubturile scandalului dintre Alin Oprea și fosta sa soție. Controversa săptămânii din zona mondenă
Data actualizării:
Data publicării:
În contextul scandalului mediatic dintre Alin Oprea și fosta sa soție, care a adus în atenția publicului o serie de acuzații și dezvăluiri personale, am decis să discutăm cu Bogdan Cotigă, Psiholog Clinician - Psihoterapeut, pentru a explora aspectele emoționale și psihologice care pot apărea în astfel de situații. Relațiile care se destramă și conflictele generate de divorțuri pot avea efecte profunde asupra ambelor părți implicate, dar și asupra copiilor și celor din jur. În continuare, veți găsi răspunsurile unui specialist, care ne ajută să înțelegem mai bine dinamica acestor relații, motivele ce duc la conflicte și efectele pe termen lung.

Cum influențează publicitatea și expunerea media asupra dinamicii unei relații, mai ales în cazul cuplurilor celebre care trec printr-un divorț?

De obicei, cei care apelează la aceste mijloace, să își facă publice anumite detalii despre viața lor intimă, sunt persoane cunoscute sau sunt asociate cu persoane cunoscute. De cele mai multe ori, doresc să obțină ceva, au un scop pentru care fac asta. Fie că vorbim despre o anumită imagine sau că vor să obțină ceva de la partener, mai ales dacă se află într-un divorț sau au divorțat de un timp. Vor să obțină ceva, acesta este motivul pentru care ajung să expună public anumite lucruri. Sunt conflicte nerezolvate, mai ales între persoanele care au divorțat sau sunt în proces de divorț. De foarte multe ori, oamenii caută validare. Și ce validare mai bună poate fi decât cea publică, să ne asculte o țară întreagă și să ne dea dreptate? Niciunul dintre oamenii care își expun astfel de situații public, la televizor, de obicei nu acceptă să fie invitați împreună la emisiuni. Ăsta e motivul pentru care fiecare dorește să își expună punctul lui de vedere ca fiind cel adevărat. Impactul asupra relației, dacă mai poate fi numită o relație, este unul pe care cei care fac asta și-l doresc. Ori au un conflict de rezolvat și consideră că dacă îl expun public se poate rezolva, ori au ceva de obținut, pun presiune pe partener. Poate celălalt partener are ceva de pierdut de pe urma acestor dezvăluiri.

Ce impact pot avea conflictele și acuzațiile publice între foști parteneri asupra sănătății mentale și emoționale a fiecărei părți implicate?

Cel mai mare impact pe care îl poate avea un astfel de scandal expus public nu este neapărat asupra partenerilor, ci asupra copiilor. În cazul în care divorțul survine în condițiile în care cei doi au deja copii, separarea părinților oricum îi afectează. Toată situația absolut debusolantă pentru copil, în care părinții își spală efectiv rufele în public, nu face decât să îi afecteze și mai tare, să realizeze și mai tare ruptura inevitabilă a părinților. Orice copil își dorește ca părinții lui să fie împreună. O să spun ceva care nu este neapărat popular, dar de foarte multe ori, expunerea publică, aici vorbim doar despre cei doi parteneri, îi ajută, că de aceea o și fac. Ideea este că deși nu îi ajută pe copii, pentru cei care se află în astfel de situații este o altă variantă de a se descărca emoțional, deci are un impact pozitiv faptul că se duc și povestesc la televizor. În momentul în care merg și expun public, se simt bine, se simt răzbunați, sunt mai multe sentimente amestecate.

Ce recomandări aveți pentru persoanele care se confruntă cu expunerea publică a problemelor personale, astfel încât să nu permită ca acestea să le afecteze negativ starea psihică și relațiile viitoare?

O recomandare este să nu ajungă în situația respectivă. Și dacă ajung, să își calculeze foarte bine consecințele situației în care ar putea ajunge. Pe de altă parte, nu cred că există nicio variantă de a te proteja. Oamenii spun diverse lucruri, se supără, se deranjează unii pe ceilalți și fără ajutor de specialitate nu prea te poți proteja de asta. Nu există o rețetă, cum să ne protejăm când cineva ne vorbește de rău. De obicei nu o facem. Dacă am ajuns la un grad de indiferență, pentru că indiferența este, de foarte multe ori, salvatoare, față de respectiva persoană și avem suficientă încredere în noi încât să ne putem continua viața netulburați, chiar dacă cineva expune public anumite detalii despre noi, atunci lucrurile sunt bune. Dacă nu am ajuns la nivelul ăsta de încredere și suntem afectați de părerile celorlalți, atunci cu siguranță vom suferi. Este o chestiune de antrenament să ajungi să nu te mai intereseze ce spune o persoană cu care poate ai împărțit aceeași casă timp de 20, 30 de ani. De aceea, este nevoie de ajutor de specialitate de foarte multe ori.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Vedete



sursa foto: Ozana Barabancea, Facebook

Ozana Barabancea, despre excluderea din juriul „Te Cunosc de Undeva”: „Niciodată nu mi s-a dat o explicație”

Sursă foto: Antena 1

Dany Boy a făcut-o cu ouă și cu oțet pe Mădălina Maricuț, fosta ispită de la Insula Iubirii. A spus public adevăratul motiv al despărțirii

Captură video: Pro TV. Captură video: Facebook/Poftiți pe la noi

Cătălin Cazacu nu s-a putut abține și a spus public ce crede despre Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu: „Na, pot să se supere pe mine”

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 16 - 22 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o săptămână excelentă

Captură video: Antena Stars. Sursă foto: Facebook/Larisa Uță

Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea, îl atacă pe Capatos! Prezentatorul TV i-a dat replica în direct la TV: „D-aia te-ai dus la Bursucu”

Sursă foto: Captură foto Facebook Iustina Luchian

Cornel de la Insula Iubirii nu s-a potolit nici după plecarea din emisiune, deși știa că Iustina e însărcinată. Ispita Loredana aruncă bomba

Sursă foto: Captură video „un PODCAST misto By Bursucu'”

Larisa Uță, mărturisiri cutremurătoare despre căsnicia cu Alin Oprea: „A fost și este alcoolic”

Captură video: Antena Stars. Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Alin Oprea tună și fulgeră, după ce Larisa Uță a mărturisit că nu i-a fost infidelă. A spus în direct la TV cu cine l-ar fi înșelat, de fapt, fosta soție: „Au fost trei bărbați diferiți”

Captură video: Pro TV

Cătălin Cazacu, declarații neașteptate despre Lora în direct la TV. S-a dat de gol: „Stai, iartă-mă. Dăm înapoi”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 4 zodii cu noroc la bani în această toamnă. Mihai Voropchievici: „Sunt șanse mari să primești o mărire de salariu”

Sursă foto: Captură foto Facebook Larisa Uță

Ce avere au de împărțit Alin Oprea și Larisa Uță. Femeia a dat cărțile pe față

Sursă foto: Instagram Alin Oprea/Podcast „ un PODCAST mișto By Bursucu'”

Alin Oprea, replică tăioasă după declarațiile fostei soții. Artistul a desființat-o: „Femeia asta a fost blestemul vieții mele”




pixel