Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care trebuie să aibă foarte mare grijă la zona financiară
În podcastul lui Damian Drăghici, Dan Ciotoi spune cum a decăzut trupa Generic la începutul anilor 2000. Deși erau pe val în anii 1990, odată cu finalul mileniului aveau să intre brusc în obscuritate. În ciuda numeroaselor eforturi de a se ridica, Dan Ciotoi spune că peste tot ușile le erau închise.
Ascensiunea manelelor moderne, influența tot mai mare a caselor de producție cât și apariția CD-urilor au făcut ca Generic să nu mai fie ascultat de numeroși români.
„La început a venit Costi Ioniță cu idei, cu manele noi. Toți lăutarii de frunte cu voci bune s-au ridicat. Apoi, casa de producție AMA Sound a preluat o emisiune la PRO TV, numită Chef de Chef. Era săptămânală. Aici s-au afirmat toți. Dacă nu erai acolo, nu existai. În 2000, când a apărut această emisiune, a apărut și AMA Sound cu Bursuc.
De atunci a început impresariatul lui cu trupe. Toți aveau loc, în afară de noi. Pentru că AMA Sound a vrut să ne elimine de pe piață. Care era problema? Legea drepturilor de autor a venit în jurul anului 1996, iar odată aplicată, casele de producție erau obligate să plătească drepturi. Noi scoteam cam un album pe an și două compilații.
Ce se întâmpla? Când scoateam un album, acesta se vindea foarte bine, așa cum se întâmplă și acum cu abonații, oamenii abia așteptau următorul album”, spune fondatorul Generic, acuzându-l pe Dan Bursuc de sabotajul trupei sale.
Ulterior, Dan Ciotoi a încercat să-și înființeze propria casă de producție, însă nu au putut face față. Mai mult, un singur jucător de pe piață a decis să cumpere drepturi de la Generic - care le vindea mai departe mult mai scump, chiar și la AMA Sound.
„Era o competiție. Noi ne-am înființat propria casă de producție și vindeam drepturile de autor prin coperți. Noi comandam la tipografie coperți, iar cei care vindeau muzica atașau caseta la copertă. Tot din 2000 a apărut și CD-ul, iar noi nu am mai făcut față. AMA era distribuitorul principal, iar din 1999 nu au mai vrut să ia materiale de la noi.
S-au înțeles mai mulți între ei să nu ne mai cumpere materialele, pentru că le stricam piața. Unul singur a încălcat regula. El a cumpărat material de la mine și s-a descurcat singur. Vindea foarte bine. AMA, care nu voia să ia de la noi, cumpăra de la el, dar la suprapreț. Dacă lua direct de la noi, lua la un preț mic. Vindeam materialul foarte ieftin. Când noi vindeam un album cu 300.000 de exemplare, pe piață se vindeau 1 milion sau 2 milioane, dar multe erau doar copii”, mai spune Dan Ciotoi.
Ascensiunea ulterioară a constat într-o publicație care a cerut Generic o selecție de piese vechi. După publicare, răsunetul melodiilor lui Dan Ciotoi a explodat, făcându-i din nou populari.
„Din 2008, o publicație ne-a cerut să facem un CD și le-am oferit o selecție de piese vechi, fără bani. Ne-am gândit că nu mai are rost să cerem bani. Atunci, acel album din 2008, cu piese vechi, a făcut explozie.
A trebuit să reedităm, se vindea mult mai bine decât în trecut. Toate televiziunile ne-au chemat și ne-am revenit. 8 ani am stat pe tușă. Eram interziși. De exemplu, dacă voiam să difuzăm piesele la un post de televiziune, nu puteam pentru că era Bursuc.
Odată am plătit 5000 de euro pentru orele de vârf, dar ni le-au dat noaptea, când nu se uita nimeni. Ulterior, Bahmu mi-a luat un interviu și mi-a zis că Bursuc era mână în mână cu directoarea, pe care ulterior a dat-o afară”, transmite Dan Ciotoi, fondatorul Generic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Showbiz
Mi-Th Influencer, emisiunea...