Veste bună pentru sectorul muzical. Concertul-test susţinut la Paris nu a evidenţiat un supra-risc de infectare cu COVID-19
Un concert-test susţinut de trupa Indochine pe 29 mai la Paris, organizat în faţa unui public alcătuit din spectatori care purtau măşti sanitare, a demonstrat "absenţa unui supra-risc de infectare" cu noul coronavirus, au anunţat joi reprezentanţii Hopitaux de Paris. 

Rezultatul reprezintă o veste bună pentru sectorul muzical, care doreşte o reluare a concertelor cu public în Franţa, chiar şi în cazul continuării pandemiei de COVID-19.

 

Studiul specialiştilor francezi a "arătat o rată de infectare similară la persoanele care au participat la un concert în comparaţie cu rata înregistrată în rândul persoanelor care nu participă la concerte".

Prezenţa oamenilor "la un concert nu a fost asociată cu un supra-risc de transmitere (a maladiei COVID-19, n.r.) în timpul unui concert cu public în picioare, fără distanţare fizică, la persoane care poartă măşti sanitare şi care deţin un test antigen cu rezultat negativ, într-o sală închisă", au precizat reprezentanţii Assistance Publique - Hopitaux de Paris (AP-HP).

 

Experimentul s-a bazat pe două populaţii monitorizate, după tragerea la sorţi a voluntarilor. Alcătuind primul grup, 3.917 de persoane au asistat la concertul susţinut de trupa Indochine la Bercy (Accor Arena). Alte 1.947 de persoane au rămas la ele acasă, pentru a oferi specialiştilor posibilitatea de a analiza "în oglindă" circulaţia COVID-19.

 

Toate aceste persoane au fost testate cu trei zile înaintea concertului, în ziua concertului (rezultatele fiind furnizate după show) şi, din nou, la şapte zile după eveniment. Orice voluntar care a prezentat simptome de COVID-19 cu ocazia testului realizat cu 72 de ore înaintea concertului a fost exclus din experiment.

 

"Numărul participanţilor cu test PCR de salivă pozitiv la şapte zile după eveniment a fost de opt în rândul celor 3.917 de participanţi din grupul experimental, în comparaţie cu trei voluntari cu rezultat pozitiv dintre cei 1.947 de participanţi din grupul de control", au precizat specialiştii de la AP-HP, care au coordonat componenta ştiinţifică a testului, în timp ce Prodiss (Sindicatul naţional al spectacolelor de muzică şi varietăţi) a coordonat componenta concertistică.

 

Rata de incidenţă observată în cele două grupuri (0,20%, respectiv 0,15%) corespunde ratei de incidenţă din Ile-de-France estimată în cele două săptămâni care au precedat evenimentul, cuprinsă între 150 şi 200 de cazuri la 100.000 de locuitori. În prezent, această rată este de 25 de cazuri la 100.000 de locuitori, conform datelor furnizate de Sante Publique France, au subliniat reprezentanţii AP-HP.

 

Concertele cu spectatori în picioare sunt autorizate din 30 iunie în Franţa, cu o capacitate limitată la 75% în interior şi de 100% în aer liber, însă biletele pentru astfel de evenimente nu au stârnit deocamdată un interes foarte mare în rândul cumpărătorilor, notează Agerpres. 

 

Spectatorii la astfel de evenimente trebuie să prezinte un paşaport sanitar (dovadă a vaccinării cu schemă completă, test negativ recent sau dovada unei infecţii COVID-19 care să se fi produs în urmă cu 15 zile - şase luni).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Bianca Moldoveanu | Dată: 08 iul, 18:49

Tudor Chirilă, captură Video YouTube

Tudor Chirilă: "Nu cred că voi crește niște copii care să rupă ușa la ora 17:00". Cea mai importantă lecție pentru băieții săi

Captură video Youtube/ Tvr

Gheorghe Turda îi face praf pe artiștii de muzică populară: Sunt singurul care poate cânta două ore fără bandă. Alți artiști nu pot

Captură video youtube/ Kanal D

Planta de "100 de ani", care prelungeşte viaţa. Lidia Fecioru: "Se iau cinci picături dimineaţa"

Mirabela Dauer, captură video YouTube

Care este numele adevărat al Mirabelei Dauer. Artista a dezvăluit cum și-a construit imaginea de artist

Sursa foto: Oana Zăvoranu și Adela Popescu, instagram/ colaj foto

Oana Zăvoranu o face praf pe Adela Popescu. Ce a putut să spună „Querida” despre prezentatoarea TV: „Măi, vedeto”

Sursa foto: Ada Palade, Facebook

Fata lui Cornel Palade, lăsată pe străzi: M-au distrus până în măduva oaselor

Mirabela Dauer. Foto Instagram

Mirabela Dauer, singură în lupta cu cancerul: S-au gândit că dau colțul și la ce să o mai băgăm în seamă

Captură video youtube/ Kanal D, Irinel Columbeanu, Facebook

Mr. Pink i-a distrus Monicăi Gabor cel mai mare vis. Irinel Columbeanu a dezvăluit tot: Nimeni nu știa

Sursa foto: Bianca Drăgușanu, Instagram

Bianca Drăgușanu a ieșit „șifonată” după un antrenament. "M-a bătut"

Sursa foto: Mălina Avasiloaie, Instagram

Mălina și Alin Gabor, poveste de dragoste ca în filme. Cum s-au cunoscut cei doi: "A fost totul foarte spontan"

Captură video youtube/ Kanal D

Mihai Mitoșeru, dezvăluiri șocante despre moartea logodnicei sale, de acum 22 de ani: ”M-am supărat pe Dumnezeu”

Captură video Youtube/ Spectacola

Tudor Chirilă, dezvăluire sensibilă despre familia sa: „Mama a pierdut o sarcină”