Viața de poveste a Marianei Nicolesco. Academia Română: „Personalitate excepţională a scenei româneşti şi internaţionale
Data actualizării:
Data publicării:
Mariana Nicolesco, ''o personalitate excepţională'' a scenei româneşti şi internaţionale, a fost "mentorul şi formatorul" a generaţii de artişti, în ţara natală sau peste hotare, afirmă Academia Română, într-un mesaj transmis la moartea sopranei.

"Academia Română a aflat cu profundă tristeţe vestea plecării dintre noi a sopranei Mariana Nicolesco, personalitate excepţională a scenei româneşti, artistă cu o impresionantă carieră şi reputaţie internaţională. A strălucit pe cele mai celebre scene ale lumii, captivând publicul cu vocea şi prestaţia scenică inconfundabile. A fost, deopotrivă, cu generozitate, mentorul şi formatorul a generaţii de artişti, în ţara natală sau peste hotare. Îi vom păstra o caldă şi frumoasă amintire", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a prestigiosului for.


Membru de onoare al Academiei Române - Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual, marea soprană Mariana Nicolesco a murit vineri la vârsta de 73 de ani.

 

Biografie

Soprana Mariana Nicolesco s-a născut în localitatea Găujani, judeţul Giurgiu, la 28 noiembrie 1948, potrivit radioromaniacultural. A studiat vioara la Şcoala de Muzică din Braşov, ulterior s-a înscris la Secţia Canto a Conservatorului din Cluj-Napoca, ca mezzosoprană.

 

Aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divina pe cele mai renumite scene și în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Veneția, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Opéra Comique și Théâtre des Champs-Élysées Paris, Deutsche Oper Berlin, Lyric Opera Chicago, Semperoper Dresda, San Francisco Opera, Staatsoper Hamburg, Opéra de Monte Carlo, Opéra du Rhin Strasbourg, Théâtre de la Monnaie din Bruxelles, Kennedy Center Washington, Teatro Regio di Parma, Teatro Real Madrid, O’Keefe Center Toronto, Houston Grand Opera, Pretoria Opera Theatre, Bunka Kaikan, Suntory Hall și Orchard Hall din Tokyo, la Nagoya, Osaka, la Festivalul de la Salzburg, la Maggio Musicale Fiorentino sau la Rossini Opera Festival de la Pesaro, Festivalul Casals din Puerto Rico, Festivalul Valle d’Itria de la Martina Franca, precum și la Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena, la Accademia di Santa Cecilia de la Roma ori la Salle Pleyel de la Paris, Concertgebouw la Amsterdam, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Severance Symphony Hall din Cleveland, Boston Symphony Hall, soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa, cu arta cântului și cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creația contemporană.

A interpretat în premieră mondială Seven Gates of Jerusalem de Krzysztof Penderecki, la celebrarea a 3000 de ani ai Orașului Sfânt.

Invitată de Papa Ioan Paul II, a cântat vechile colinde românești în cadrul Primului Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione și urmărit de peste un miliard de oameni.

La invitaţia Papei Ioan Paul al II-lea, a cântat la Vatican, în Concertul de Crăciun din 1993, vechile colinde româneşti, ascultate de peste un miliard de oameni prin intermediul Mondoviziunii, potrivit Dicţionarului "Membrii Academiei Române 1866/2003", ediţia a III-a (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române Bucureşti, 2003).

Un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Interpretările sale sunt considerate de marele critic și muzicolog italian Paolo Isotta adevărate „miracole de expresie, tehnică vocală, transfigurare lirică, începând cu mitica ei Traviata de debut“, la Maggio Musicale Fiorentino – operă în care avea să strălucească de peste 200 de ori pe scenele lumii – înregistrarea pe CD a capodoperei verdiene fiind publicată în America în celebra serie Historical Performances. Ori cu sublima Beatrice di Tenda de Vincenzo Bellini, declarată de revista Gramophone, la Londra, „piatră de hotar în discografia belliniană“.

Mariana Nicolesco a terminat Școala de Muzică din Brașov cu faimosul Concert pentru vioară de Max Bruch, a fost apoi admisă la Secția Canto a Conservatorului de Muzică Gheorghe Dima din Cluj și a dobândit prin concurs o bursă de studii la Conservatorul Santa Cecilia de la Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrând apoi cu Rodolfo Celletti și cu Elisabeth Schwarzkopf. Câștigă Concursul Internațional de Canto Voci Rossiniane organizat la Milano de Radioteleviziunea Italiană RAI, începând o excepțională carieră internațională.

Apare în 1991 pentru prima dată în fața publicului din țara natală, la Ateneul Român din București, unde susține trei concerte consecutive, pentru a răspunde pe cât posibil miilor de cereri de bilete. Artista declara atunci: „Au fost seri de neuitat, seri incandescente, magice. A fost o formidabilă comuniune prin muzică cu un public atât de cald, de sensibil, de receptiv. Mă simțeam, în sfârșit, acasă“. Oferă ulterior, în fiecare an, Concerte Extraordinare cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, între altele celebrând în 1993 cei 125 de ani și în 1998 cei 130 de ani ai acesteia, potrivit Academiei Române.

A susţinut numeroase recitaluri şi concerte pe cele mai importante scene ale lumii.


A câştigat o bursă la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde a studiat cu Jolanda Magnoni, lucrând apoi cu Rodolfo Celletti şi cu Elisabeth Schwarzkopf. Au urmat Concursul Verdi la Busseto, Concursul internaţional de Canto Voci Rossiniane organizat de Radioteleviziunea italiană RAI la Milano, cel mai important concurs de canto din lume la acea dată, începând astfel o remarcabilă carieră internaţională, conform www.darclee-voice-contest.com.

Mariana Nicolesco a avut un vast repertoriu muzical, de la stilul baroc la cel contemporan, cu o admiraţie specială pentru stilul belcanto şi pentru compoziţiile lui Mozart şi Verdi. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte pe cele mai importante scene ale lumii.

În 1982, a debutat la Teatrul Scala din Milano, în premiera mondială a operei "La Vera Storia" de Luciano Berio, fiind protagonistă apoi în numeroase noi puneri în scenă, recitaluri şi concerte. A strălucit în spectacole şi la Metropolitan Opera din New York, la Munchen, Viena, Paris, Hamburg, Roma, Chicago, Barcelona, Dresda, Tokyo, la Festivalul de la Salzburg şi la Rossini Opera Festival de la Pesaro, precum şi la Rio de Janeiro, Pretoria, Caracas, Toronto, San Francisco. Sonorităţile vocii sale au cucerit publicul marilor săli de concert, Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall Londra, Accademia Santa Cecilia de la Roma sau cele de la Amsterdam şi Viena, Marea Sală a Conservatorului din Moscova.


A captivat atenţia publicului de la prima sa apariţie în rolul Violettei din "La Traviata", pusă în scenă la Florenţa.

În lunga istorie a Teatrului Scala din Milano, Mariana Nicolesco este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute

A cântat sub bagheta unor dirijori ca Thomas Schippers, Carlo Maria Giulini, Wolfgang Sawallisch, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Lorin Maazel, Colin Davis sau Alberto Zedda şi a colaborat cu regizorii Luchino Visconti, Franco Zeffirelli, Luca Ronconi, Giorgio Strehler, Jean-Pierre Ponnelle, Patrice Chereau, Jonathan Miller.

 

În ianuarie 1997, a interpretat, în premieră mondială, sub bagheta lui Lorin Maazel, "Seven Gates of Jerusalem", capodopera lui K. Penderecki, dedicată celor 3.000 de ani ai Oraşului Sfânt, partea sopranei fiind compusă pentru vocea sa.

 

A revenit în România după 21 de ani de absenţă, apărând pentru prima oară în faţa publicului românesc, pe o scenă din ţară, la Ateneul Român, în iunie 1991, cu orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta lui Cristian Mandeal. Mariana Nicolesco a oferit, din acel an, concerte extraordinare cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu".

Artista a creat, la New York şi la Bucureşti, fundaţiile internaţionale Ateneul Român. Totodată, a iniţiat, la Brăila, în 1995, Concursul Internaţional de Canto "Hariclea Darclée". Între două ediţii consecutive, artista a oferit laureaţilor competiţiei Cursuri de Măiestrie Artistică - Master Classes. De asemenea, Mariana Nicolesco a organizat în 2003, la Braşov, Primul Festival şi Concurs Naţional de Interpretare a Liedului Românesc.


Mariana Nicolesco este membră de onoare a Academiei Române, aleasă la 31 mai 1993, precizează site-ul academiaromana.ro. Este Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi. A fost decorată în Franţa cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer, precum şi cu Ordinul Steaua României în grad de Mare Ofiţer. Distinsă cu Medalia UNESCO pentru merite artistice, potrivit Dicţionarului "Membrii Academiei Române 1866/2003". La 21 noiembrie 2005 i-a fost conferit înaltul titlu de Artist al UNESCO pentru Pace, de directorul general Koikiro Matsuura, în cadrul unei ceremonii la Paris.

 

 

Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a acordat sopranei Mariana Nicolesco, în 2008, la Ateneul Român din Bucureşti, Diploma de Onoare a Fundaţiei Internaţionale Omenia.

 

În 2009, la Opera Naţională Bucureşti au avut loc premierele absolute pentru România cu Parisina d'Este şi cu Gemma di Vergy de Gaetano Donizetti, reprezentaţii coordonate de Mariana Nicolesco, ca şi în Salonul de Muzică al Castelului Peleş din Sinaia şi în cadrul Festivalului Darclée.

A primit distincţia "Cetăţean de onoare" al municipiilor Bucureşti, Cluj-Napoca, Braşov şi Brăila. Membru de onoare al Fundaţiei "Yehudi Menuhin", Mariana Nicolescu a fost ambasador onorific al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, alături de un grup de alte personalităţi, cu o influenţă hotărâtoare asupra tinerei generaţii.

A fost desemnată de revista Capital "Numărul Unu" în topul femeilor de succes din România.

 

A fost proclamată la Berlin "Muzicianul Anului" pentru performanţele sale excepţionale în arta cântului şi pentru tot ce a făcut în favoarea tinerei generaţii.

A fost membră a Juriului Concursului Internaţional "Schubert şi Modernitatea" organizat de Universitatea de Muzică şi Arte din Graz, Austria. În cadrul Anului Internaţional Mozart 2006 a oferit la Opera şi la Conservatorul din Lausanne o serie de Cursuri de Maiestrie Artistică, Master Classes, unor studenţi şi tineri artişti din Elveţia, Italia, Franţa, Argentina, Anglia şi România.

În ianuarie 2007, a primit la Palermo (Italia) Medalia Siciliei cu prilejul intrării României în Uniunea Europeană, prezentând în "Chiesa del Gesu" un concert la care a invitat mai multe remarcabile talente din ţara natală.

 

În anul 2007, în cadrul programului Sibiu - Capitală Culturală Europeană, a avut loc Concertul - Master Class Mariana Nicolesco cu laureaţii Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée. Cu această ocazie, a primit din partea preşedintelui Forumului Cultural European prestigiosul Premiu Special Kultur Preis Europa - Medalia Europei, "pentru performanţele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor şi formator al tinerei generaţii şi pentru rolul excepţional, încununat de succes, pe care-l asumă în relaţia României cu Europa şi a Europei cu România".

În 2017, a fost invitată la Universitatea din Shenzhen, China, să ofere Master Classes tinerilor artişti chinezi pe tema relaţiei Maeştri - Discipoli.

În 2018, Academia de Arte din Chişinău, Republica Moldova, i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Cu această ocazie, Mariana Nicolesco a pronunţat o disertaţie memorabilă pe tema: "Celebrăm Centenarul Marii Uniri prin Arta Sacră a Cântului".

 

În 2018, a fost aleasă, la Paris, membră a Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Vedete
Tagurile articolului: biografie  mariana nicolescu  murit 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă




pixel