Ziua Hektomeron, maraton teatral de peste 25 de ore- la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova
Ziua Hektomeron, maratonul teatral programat a se desfăşura timp de peste 25 de ore, în care este prezentat întreg "Decameronul" lui Boccacio, pregătit de 100 de regizori din 100 de ţări, a început luni, pe scena Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.

"Ziua Hektomeron înseamnă reuniunea celor 100 de episoade pe care Teatrul Naţional 'Marin Sorescu' din Craiova le-a pregătit împreună cu 100 regizori din 100 de ţări. Acum, practic, avem parte de show-ul întreg, de întreg Decameronul lui Boccaccio, un spectacol care va avea în plus faţă de unirea celor 100 de episoade şi povestea pe care noi, o aducem din punct de vedere vizual şi muzical, în interludiile dintre episoade, poveste ce va lega anul 1360, mijlocul secolului XIV, de secolul nostru, de anul 2020-2021", a declarat, Vlad Drăgulescu, directorul artistic al Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova şi coordonator al proiectului Ziua Hektomeron, pentru AGERPRES.

Fiecare episod a însemnat, de fapt, câte o poveste a 'Decameronului' transpusă scenic.

La acest proiect au lucrat, alături de cei 31 de actori ai Naţionalului craiovean, 100 de regizori din tot atâtea ţări, fiecare tratând într-o manieră unică universul lui Boccaccio, într-un maraton artistic ce reprezintă o radiografie a lumii contemporane, un manifest şi un credo artistic - lumea este suma identităţilor şi acţiunilor noastre.

Proiectul internaţional "Hektomeron" al Naţionalului craiovean, inspirat din "Decameronul" scris de Giovanni Boccaccio, a început la jumătatea lunii ianuarie, iar timp de 100 de zile, pe website-ul www.hektomeron.com a fost difuzat în regim de livestreaming, din Sala Studio a teatrului, câte un episod al Hektomeronului.

Vlad Drăgulescu a afirmat că prin acest proiect s-a dorit fixarea unei borne care să spună că atunci când s-a întâmplat pandemia, actorii s-au strâns şi s-au luptat pentru a îndepărta opreliştile şi a aduce oamenii împreună. .

"După cum veţi vedea, muzicienii, practic, vor juca nişte roluri foarte importante, nişte personaje pe care le-am tot văzut în această perioadă, nu o să spun mai multe ca să-i las pe toţi cei care vor să vadă, să intre pe site-ul nostru www.hektomeron.com. Dincolo de toată această nebunie pe care noi ne-am propus-o ne dorim ca mesajul nostru şi al celor 100 de regizori din 100 de ţări să ajungă peste tot şi să fixeze în istorie o bornă care să spună că atunci când s-a întâmplat această pandemie aceşti artişti s-au strâns împreună şi dincolo de toată această sintagmă de distanţare socială, pe care tot am auzit-o în ultimii doi ani de zile, s-o spargem şi să ne întâlnim undeva pe internet unde să fim împreună cu toţii, şi să arătăm, practic, că omenirea este în stare să lupte cu orice fel de oprelişte care-i stă în cale", a mai spus coordonatorului proiectului.

El a precizat că spectatorii, atât cei care vor în sală cât şi cei care vor sta în faţa unui ecran vor avea ocazia să urmăreacă "un spectacol al spectacolului".

"Practic, actorii vor intra în ordinea poveştilor din Decameron, iar spectatorii pot să intre şi să iasă, oricând îşi doresc ei, din sală. Vor exista nişte feluri de a semnaliza posibilitatea părăsirii sălii şi posibilitatea intrării în sală. Cei care nu vor rezista, pentru că evident nu ştiu câţi vor rezista 25 de ore şi 43 de minute - cam atât a durat repetiţia generală - vor putea să părăsească, vor putea să se după acasă, să intre pe site-ul www.hektomeron.com, să continue acolo sau să continue în faţa teatrului nostru unde avem un ecran mare amplasat, unde se vede stream-ul. Dar, foarte important este ca ei să intre în sală pentru că în sală vor vedea cum se naşte totul şi dincolo de emoţia actorilor care vor fi pe scenă, vor trăi emoţia întregii echipe care stă în spatele acestui produs, vor vedea cum se machiază actorii, pe un ecran aşezat în scenă, pe un alt ecran vor vedea produsul final care merge peste tot în lume, în altă parte vor vedea şi vor putea auzi echipele tehnice care controlează intrările şi ieşirile din live ale formaţiei sau ale actorilor. Practic, avem un spectacol al spectacolului", a mărturisit Drăgulescu.

Primii actori care vor intra în scenă sunt Cerasela Iosifescu, Iulia Conal, Ioana Manciu, Claudiu Bleonţ, Geni Macsim, coordonaţi de regizori de Filipine, Rwanda, Pakistan, Etiopia, Marea Britanie.

Ziua Hektomeron este programată să se încheie marţi, cu un performance al lui Marius Manole, singurul actor invitat din afara trupei, care va prezenta povestea 10 din ziua 10 a "Decameronului", în regia lui Radu Afrim. 

Autor: Maria Alexandru | Dată: 21 iun, 20:07

Rețetă: Brioșe fără gluten și fără zahăr

Brioșele fără gluten și fără zahăr sunt perfecte pentru...


Marius Manole, sursa instagram

Marius Manole, revelație la 42 de ani. Depresia l-a schimbat complet: „Eu am greșit calea, dar nu este niciodată prea târziu să te întorci din drum”/ EXCLUSIV

Horoscop, foto Pixabay, autor Hermann Traub

Horoscop SEPTEMBRIE 2021. Previziuni pentru fiecare zodie

Cove, foto Instagram

Cove, adevărul despre plecarea din PRO TV și noua emisiune de la PRIMA TV: „Viața e plină de…surprize- surprize” EXCLUSIV

Unsplash.com/ autor Timothy Dykes

Horoscop. Top 3 cele mai inteligente zodii. Geniul malefic, Înțeleptul și Istețul

Ivan Patzaichin, alaturi de sotia sa, Georgiana

Povestea incredibilă de dragoste trăită de Ivan Patzaichin. Femeia pe care a iubit-o până la ultima suflare: „A fost dragoste la prima vedere”

Dan Negru, sursa foto Facebook

Recunoașteți personajul. Este unul dintre cei mai apreciați prezentatori TV din România

Zodii incompatibile, sursa pixabay/ autor Ryan McGuire

Zodiile care nu au ce căuta împreună: Compatibilitate ZERO. Relații sortite eșecului

Cătălin Scărlătescu, foto Instagram

Dieta lui Cătălin Scărlătescu: Alimentul la care nu poate renunța: „Am mâncat toată viaţa şi o să continui să mănânc”

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Mihai Voropchievici, Horoscop rune Octombrie 2021. Berbecul și Vărsătorul întâlnesc marea dragoste

Unsplash.com/ autor Almos Bechtold

Este sezonul IUBIRII pentru aceste trei semne zodiacale: Dragoste, relații, familie - totul la SUPERLATIV

Unsplash.com/ autor Ivana Cajina

Zodiacul DEFECTELOR. Adevărul „gol-goluț” despre fiecare semn zodiacal

Unsplash.com/ autor Caju Gomes

Adevărul despre pepenele roșu. 5 efecte secundare mai puțin cunoscute