Adrian Owen, profesor de neuroștiință cognitivă: „Vom putea să citim gândurile altora”. Cât de aproape e ziua în care oamenii vor putea accesa telepatia
Data publicării:
Telepatia va fi posibilă curând cu ajutorul tehnologiei crede profesorul de neuroștiință cognitivă Adrian Owen

Timp de aproape 20 de ani, specialistul în neuroștiințe Adrian Owen, Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic pentru servicii aduse cercetării științifice, a condus o echipă care a explorat creierul oamenilor aflați la granița subțire dintre viață și moarte. Rezultatele studiilor au depășit cu mult sfera lumii medicale și au ținut primele pagini ale ziarelor și emisiunilor de știri ale televiziunilor. Cercetătorul canadian demonstrează în cartea În zona cenușie publicată de Editura Trei că știința a reușit să găsească modalități de comunicare cu oamenii aflați în stare neurovegetativă. Cercetând prin intermediul scanării creierului „inefabila graniță dintre creier și minte, dintre ființă și neființă, dintre conștiință și abis”, Adrian Owen și echipa pe care a condus-o au dezvoltat un sistem cu ajutorul căruia pacienții în stare neurovegetativă – care nu reacționează, nu se pot mișca și nu vorbesc – pot comunica. Deși captivi în propriile trupuri, victime ale unui creier devastat de boli sau accidente, acești pacienți reușesc într-un procent semnificativ să ia legătura cu lumea exterioară.

Specialistul în imagistică descrie în cartea În zona cenușie cazurile impresionante ale unor pacienți la granița dintre viață și moarte (dintre care unii foarte apropiați sau aparținând familiei lui) care au reușit să vorbească cu echipa lui Adrian Owen cu ajutorul tehnologiei RMNf. Acest lucru a însemnat enorm atât pentru pacienți, cât și pentru știință. Scenariile științifico-fantastice care prezintă posibilitatea de a afla identitatea unui agresor chiar de la victima acestuia aflată în stare neurovegetativă sunt realizabile într-un viitor apropiat.

„Munca pe care o desfășuram ne proiecta într-un viitor iminent, în care telepatia va fi posibilă nu printr-o contopire magică a două minți, ci prin tehnologie: supercomputere ținute în palmă, care pot să ne decodifice gândurile și să le transmită altei ființe umane”, scrie Adrian Owen în cartea cartea În zona cenușie.

Cercetătorul atrage atenția că „douăzeci de ani de acum înainte, așa-numitele interfețe creier-computer vor fi la fel de obișnuite ca smartphone-urile, televizoarele cu ecran plat și iPad-urile”. Concret, aceasta înseamnă că un răspuns cerebral este analizat cu ajutorul tehnologiei, apoi transformat într-o acțiune conformă cu intenția utilizatorului. Un exemplu în acest sens: o persoană în pseudo-comă poate astfel să scrie la computer sau să manevreze un braț robotic ca să se hrănească. „Această nouă tehnologie s-ar putea să reușească destul de curând să le permită celor aflați în zona cenușie să urmeze cursuri online, să scrie e-mailuri, să susțină conversații și să-și exprime cele mai intime simțăminte. Rămân însă dificultăți, atât tehnice, cât și etice”, e de părere cercetătorul canadian.

„Cel mai trist aspect al vieții de acum este că știința dobândește cunoaștere cu mai mare repeziciune decât dobândește societatea înțelepciune” – Isaac Asimov

Adrian Owen este convins că ziua în care gândurile oamenilor vor putea fi cu ușurință descifrate nu este deloc departe. „Tehnologiile emergente ne vor permite într-o zi, fără îndoială, să citim gândurile altora. Nu în sensul rudimentar în care o facem deja — decodificând răspunsurile de tip da sau nu, pe baza modificărilor din activitatea RMNf —, ci în sensul de a interpreta și a înțelege exact ce anume gândește altă persoană, bazându-ne exclusiv pe un soi de vizualizare a ceea ce se petrece în creierul ei. Dilemele etice pe care le presupune acest lucru vor fi uriașe în lumea afacerilor, în politică și în domeniul publicității”, avertizează Adrian Owen. Profesorul de neuroștiință cognitivă este convins că modul cum funcționează lumea se va schimba radical în ziua când știința va avea acces la activitatea cea mai intimă a creierului oamenilor, la gândurile lor. „Va exista un apetit nesățios (câteodată chiar sinistru) pentru accesul la gândurile altora”, crede cercetătorul care are totodată convingerea că tehnologia citirii gândurilor va produce o revoluție similară apariției internetului și a rețelei World Wide Web.

Are umanitatea motive de îngrijorare privitoare la modul cum vor fi utilizate aceste tehnologii? „Noi, ca specie, ne vom adapta, iar schimbările acestea vor deveni pur și simplu modul în care merg lucrurile: instrumentele pe care copiii noștri le vor folosi încă de la naștere și tehnologiile care vor defini proiectul de viață al generațiilor următoare”, spune Adrian Owen în volumul În zona cenușie publicat de Editura Trei. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Carte
Tagurile articolului: adrian owen  carte  citit  ganduri  telepatie  zona cenusie 


DC Media Group Audience

Pepe, Raluca Pastramă, captură video Youtube, Xtra Night Show

Fostul soț al Ralucăi Pastramă, Ibrahim Ibru, mesaj emoționant pentru Pepe, chiar de ziua nunții

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'. Sursă foto: Instagram/Jador

Jador și Oana Ciocan, anunț surprinzător despre relația lor. Hotărârea pe care au luat-o la câteva luni de când s-au decis să formeze un cuplu

Sursă foto: Răzvan Simion (Futuristul)/Instagram

Cât de mult seamănă Răzvan Simion cu tatăl său. Imagine rară cu părinții prezentatorului TV

Sursă foto: Maria Vigheciu/Youtube

Ileana Sterp, mărturisiri neașteptate din căsnicia sa. Nu credea niciodată că se va căsători cu un bărbat ca soțului ei

Captură video: YouTube/WOWnews. Sursă foto: Instagram/Dinu Maxer

Dinu Maxer nu vrea să o mai vadă pe fosta soție, după divorț: „Nu este necesar să ne întâlnim”. Artistul și Deea locuiesc în același bloc

Sursa foto: Irinel Columbeanu, captură TV/ Cristi Brancu/ Exclusiv VIP/ Facebook, Monica Gabor

Irinel Columbeanu a dat-o de gol pe Monica Gabor. Cu ce se ocupă fosta soție în America: „Nu a reușit să-și realizeze visul”

Doru Todoruț, Youtube / Cătălin Măruță

Doru Todoruț, mesaj usturător către Dana Budeanu: „Dragă, nu suport ceea ce comunici, tu nu educi”

Geta Sterp, Daniela Iliescu/ Instagram

În plin scandal al familiei sale, Geta Sterp aruncă noi săgeți către cumnata sa. Fanii au sesizat imediat: „Zici că îi face în ciudă Danielei”

Kanal D

Finala Insula de 1 milion. Cosmin Cernat, interviu pentru Spectacola: A fost cea mai mare provocare

Captură video: YouTube/a7tv. Sursa foto: Instagram/Connect-R

Oana Roman a spus-o fără menajamente, după concertul susținut de Connect-R: „Vă rog să observați cum poartă acest costum” / Foto

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 10 - 16 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de reușită în orice întreprinde

Captură video: Pro TV

Iancu Sterp, acuzații de aranjament la adresa Pro TV. Ea este concurenta de la Survivor care ar fi fost eliminată pe nedrept: „Producția o voia acasă”
pixel