Maria Grund, autoarea romanului „Păcat de moarte”: „Fără o poveste nu există nici film, nici literatură” / EXCLUSIV
Data publicării:
Păcat de moarte, roman recent apărut în limba română la Crime Scene Press, este cartea de debut a Mariei Grund și a primit mult râvnitul premiu al Academiei Suedeze de Literatură Polițistă pentru cel mai bun debut al anului.

Romanul a fost nominalizat și la prestigioasele Crimetime Awards, cât și la Storytel Awards. Favorit al criticilor, romanul a fost lăudat pentru ambianța sa apăsătoare unică, pentru acțiune și pentru personajele feminine puternice. De asemenea, ediția germană a cărții a petrecut șapte săptămâni pe lista de bestseller-uri a publicației Der Spiegel. Cartea a fost lăudată pentru personajele sale feminine puternice și pentru atmosfera complet unică, iar debutul a stabilit-o rapid pe Maria Grund drept un nume important în literatura criminală nordică. Cartea continuă să atragă atenția international, iar drepturile au fost vândute până acum în 14 țări.

 

Păcat de moarte este prima carte dintr-o serie de romane captivante despre inspectorii de poliție Sanna Berling și Eir Pedersen. Cartea urmărește cum protagonistele investigează o serie de morți suspecte care au loc pe o insulă de lângă coasta de est a Suediei. O fată de 14 ani e găsită moartă într-o carieră de calcar inundată. A doua zi, în partea cealaltă a insulei, o anticară în vârstă e găsită înjunghiată. Pe gât are un semn straniu, în formă de cruce.

Sanna Berling și Eir Pedersen, noua ei colegă, încep să ancheteze cazurile, dar în scurtă vreme descoperă o conexiune sinistră între cele două victime, la limita ocultului. Devine tot mai limpede că incidentele sunt doar primele dintr-o serie de crime violente. Șapte copii par să dețină cheia adevărului macabru – un adevăr care pentru Sanna devine mai personal decât și-ar fi închipuit vreodată.

Maria Grund este o scriitoare și scenaristă suedeză. A absolvit Artele Frumoase la Universitatea din New York și lucrează în principal în industria filmului. După câțiva ani petrecuți la Londra și New York, acum locuiește pe insula Gotland, unde a și scris romanul său de debut, „Păcat de moarte”.

 

Spectacola: Ce fel de cercetare ai efectuat pentru a crea un context credibil pentru romanul „Păcat de moarte”?

Maria Grund: Am lucrat îndeaproape cu un detectiv de poliție, un investigator experimentat în cazuri de crimă. Am făcut și multe cercetări despre catolicism și am avut contact strâns cu un medic pentru toate rănile fizice și problemele medicale.

 

Spectacola: Cum te-ai simțit când primul tău roman a fost publicat?

Maria Grund: Nervoasă, plină de fluturi în stomac, entuziasmată și înfricoșată. Toate în același timp. Dar mai presus de toate, fericită.

 

Spectacola: Există elemente autobiografice în cărțile tale? Ai incorporat experiențe personale în povești?

Maria Grund: Nu cred. Cu toate acestea, am luptat cu gândurile mele când eram tânără, am întâlnit și eu o mare, mare iubire când eram tânără. Aveam o dorință extraordinară de a trăi, dar și o dorință de a părăsi această lume. În acest sens, unele elemente sunt personale. Dar în cea mai mare parte, povestea este ficțiune, născută din inima mea și livrată prin gândurile mele și mâini.

 

Spectacola: Care a fost momentul de cotitură în cariera ta când ai decis să devii scriitoare?

Maria Grund: A fost momentul în care am înțeles că vreau să-mi petrec cea mai mare parte a timpului citind, fie știri sau cărți. Apoi am realizat că vreau să scriu și eu.

 

Spectacola: Ce conexiuni sau similitudini găsești între lumea filmului și literaturii?

IMaria Grund: Importanța poveștii, fără o poveste nu există nici film, nici literatură. Dar și dragostea pentru limbaj, fie el vizual sau scris. În cele din urmă, colaborarea – deși filmul implică mult mai multă colaborare decât literatura, totuși este nevoie de o echipă pentru a transforma o carte din manuscris în tipar.

 

Spectacola: Care este opinia ta despre adaptarea cărților tale în filme sau seriale?

Maria Grund: Este un vis, un vis drag, pe care sper ca într-o zi să devină realitate foarte curând. Cam atât pot să spun în acest moment.

 

Spectacola: Ce feedback interesant ai primit de la cititori referitor la romanele tale?

Maria Grund: Aș spune că majoritatea feedback-ului a fost pozitiv, plin de iubire și distractiv. Un lucru interesant pe care un cititor mi l-a atras odată atenția a fost cât de aproape este romanul "Păcat de moarte" de a fi supranatural. Acest lucru m-a făcut să zâmbesc, deoarece ador poveștile supranaturale. De fapt, aș dori să am suficient talent pentru a le scrie.

 

Spectacola: Cum ai gestionat diferențele culturale și de mediu între locurile în care ai locuit și Gotland?

Maria Grund: Am crezut că va fi mai dificil, dar a fost sincer o experiență minunată. Cred că acest lucru se datorează contrastelor. Când locuiești în Gotland, nu compari plimbările tale de-a lungul coastei cu o plimbare pe Fifth Avenue. Există frumusețe în ambele locuri. Pe scurt, cred că am reușit datorită diferențelor majore dintre locurile în care am locuit.

 

Spectacola: Care a fost cea mai memorabilă experiență de cercetare pe care ai avut-o în pregătirea romanelor tale?

Maria Grund: Pentru „Night Flyer”, a trebuit să fac multe cercetări despre pitoni. A fost înspăimântător, fascinant și absolut minunat. Am trecut de la teama față de șerpi până la a-mi imagina chiar să am unul ca și tovarăș acasă. (Nu spune asta câinelui meu, River.)

 

Spectacola: Ce elemente noi pot aștepta cititorii în seria de cărți?

Maria Grund: Sper ca cititorii să descopere mai mult din Scandinavia întunecată și pustie, peisajele ei și oamenii săi.

 

Spectacola: Cum a influențat educația ta în arte procesul tău de scriere?

Maria Grund: Cred că m-a făcut un cititor și ascultător mai bun. Ceea ce probabil m-a ajutat să devin un scriitor mai bun.

 

Spectacola: Care este cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o ca scriitor?

Maria Grund: Că nu există un răspuns corect sau greșit. Citește, citește, citește - nimic nu te face un scriitor mai bun decât să înveți de la cei care sunt grozavi.

 

Spectacola: Cum îți menții creativitatea și motivația în procesul de scriere?

Maria Grund: Fac plimbări lungi, câteva în fiecare zi. Mă plimb cu Irish Wolfhound-ul meu, River. Ne înconjoară liniștea și încercăm să rămânem în pace. Oceanul de asemenea ajută, aduce liniște și inspiră creativitatea. Pot petrece ore întregi pe plajă, uitându-mă la valurile oceanului și la insulele mai mici din depărtare.

Am și prieteni dragi cu care pot împărtăși și discuta, precum și un editor și o echipă formidabilă care sunt mereu acolo dacă am nevoie să vorbesc sau să primesc motivație.

 

Spectacola: Ce mesaj ai pentru cititorii care vor să exploreze seria „Păcat de moarte?” și literatura suedeză în general?

Maria Grund: Sper că veți aprecia calitățile atmosferice ale Scandinaviei frumoase și pustii, precum și personajele feminine puternice care luptă pentru justiție. Poate fi melancolic uneori, dar sper mereu plin de suspans și merită călătoria.

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Carte
Tagurile articolului: maria grund  pacat de moarte  roman  scriitoare 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar




pixel