Ana Blandiana despre Ziua Culturii Naționale: „În anii '80, 15 Ianuarie era Crăciunul poeziei româneşti”
Poeta Ana Blandiana afirmă că şi-ar dori ca Ziua Culturii Naţionale să fie trăită la fel ca în anii '80, când cultul lui Eminescu rămăsese unul dintre puţinele mijloace de apărare sufletească, 15 Ianuarie devenind Crăciunul poeziei româneşti.    

"În anii '80, când cultul lui Eminescu rămăsese unul dintre puţinele noastre mijloace de apărare sufletească şi ziua lui de naştere era contragreutatea care ne salva de celelalte aniversări din aceeaşi lună, 15 Ianuarie devenise pentru noi Crăciunul poeziei româneşti, o sărbătoare adevărată, purificatoare, printre cele oficiale toxice. Mi-aş dori să fim în stare să trăim aceeaşi zi, Ziua Culturii Naţionale, cu aceeaşi intensitate de atunci", a subliniat poeta.

În opinia sa, faptul că românii au, la propunerea Academiei Române şi prin votul Parlamentului, o zi a Culturii naţionale reprezintă "îndeplinirea firească a unei datorii, iar faptul că ea se suprapune în calendar zilei de naştere a lui Eminescu nu poate decât să-i amplifice semnificaţia".


"Ceea ce sper din toată inima, însă, este ca această legiferare a interesului oficial pentru cultură să nu înlocuiască în fapt, în realitatea de zi cu zi, interesul pentru cultură al celor de care depinde locul ei în societate. Sper că faptul că se gândesc, prin lege, într-o zi din an la Cultura naţională să nu fie pentru decidenţii noştri un motiv să nu-şi mai aducă aminte de ea în restul de 364 de zile decât pentru a-i tăia, în perioadele de criză, din subvenţii", a transmis Ana Blandiana, într-o declaraţie acordată AGERPRES.

Potrivit acesteia, "pentru o ţară ale cărei şanse de a fi competitivă pe plan internaţional se află aproape exclusiv în domeniul culturii, e ciudat că Ministerul Culturii se află pe site-ul Guvernului pe penultimul loc şi nici măcar pe Wikipedia nu găseşti informaţii culturale despre ministrul Culturii, după cum e ciudat că într-o asemenea ţară nu s-au găsit niciodată finanţişti care să calculeze ce strălucitor şi peren profit ar aduce ţării investiţiile din Cultură".


"Ar fi destul ca televiziunea publică să-şi dezinfecteze programele transmiţând poezii nu doar o dată pe an (îmi amintesc un extraordinar film făcut de Andrei Şerban cu Mihaela Mihuţ, Irina Petrescu, Dan Nuţu şi Florian Pittiş pe versurile eminesciene 'Nu e păcat/Ca să se lepede/Clipa cea repede/Ce ni s-a dat?'). Ar fi destul ca Institutul Cultural Român să aibă destui bani pentru a transforma ziua de 15 Ianuarie într-o sărbătorire a culturii române în toate capitalele europene. Ziua Culturii Naţionale este pentru mine o zi în care îmi place să visez ce s-ar putea face, cel puţin de 15 Ianuarie, pentru Cultura naţională...", a evidenţiat Ana Blandiana.

Autor: Bianca Moldoveanu | Dată: 14 ian, 13:23

Bancul serii: Altă soție

Fata îl sună pe iubitul ei şi plânge. Băiatul îngrijorat întreabă:


Marius Manole, sursa instagram

Marius Manole, revelație la 42 de ani. Depresia l-a schimbat complet: „Eu am greșit calea, dar nu este niciodată prea târziu să te întorci din drum”/ EXCLUSIV

Horoscop, foto Pixabay, autor Hermann Traub

Horoscop SEPTEMBRIE 2021. Previziuni pentru fiecare zodie

Cove, foto Instagram

Cove, adevărul despre plecarea din PRO TV și noua emisiune de la PRIMA TV: „Viața e plină de…surprize- surprize” EXCLUSIV

Unsplash.com/ autor Timothy Dykes

Horoscop. Top 3 cele mai inteligente zodii. Geniul malefic, Înțeleptul și Istețul

Ivan Patzaichin, alaturi de sotia sa, Georgiana

Povestea incredibilă de dragoste trăită de Ivan Patzaichin. Femeia pe care a iubit-o până la ultima suflare: „A fost dragoste la prima vedere”

Dan Negru, sursa foto Facebook

Recunoașteți personajul. Este unul dintre cei mai apreciați prezentatori TV din România

Zodii incompatibile, sursa pixabay/ autor Ryan McGuire

Zodiile care nu au ce căuta împreună: Compatibilitate ZERO. Relații sortite eșecului

Cătălin Scărlătescu, foto Instagram

Dieta lui Cătălin Scărlătescu: Alimentul la care nu poate renunța: „Am mâncat toată viaţa şi o să continui să mănânc”

Horoscop Chinezesc. Foto: Pixabay.com / autor woodpeace1

Horoscop Chinezesc. Iulie-august 2021. Astrolog Nicoleta Ghiriș: Perioadă guvernată de energia de multiplicare, o energie a viitorului

Unsplash.com/ autor Ivana Cajina

Zodiacul DEFECTELOR. Adevărul „gol-goluț” despre fiecare semn zodiacal

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Mihai Voropchievici, Horoscop rune Octombrie 2021. Berbecul și Vărsătorul întâlnesc marea dragoste

Gândaci, sursa pixabay/

Cum să scapi de gândacii din casă și să eviți apariția lor. Cele mai bune soluții