Aurora Boreală, vizibilă în România. Zonele din țară care s-au bucurat de un adevărat spectacol pe cer
Data publicării:
Cerul țării noastre a fost cuprins de un adevărat spectacol, duminică seara.

Românii au avut parte de un adevărat spectacol pe cer duminică seara, 6 noiembrie, când totul s-a lumina într-o culoarea roșie cu urme portocalii. Fenomenul complet ciudat pentru țara noastră a fost vizibil în extrem de multe zone din țara noastră, precum ar fi Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, iar lista poate continua. Dacă mulți nu au crezut când au văzut prima dată imaginile de pe rețelele de socializare, aceștia au ieșit apoi afară și au făcut noi fotografii care au devenit rapid virale pe internet. Astfel, specialiștii spun că este un fenomen extrem de rar întâlnit, care se observă, de regulă, doar din anumite țări și regiuni.

„Aurora boreală vizibilă ACUM din România!!!
Fotografiile au fost realizate acum câteva minute din județul Timiș de Alex Babiuc (Șandra) și Andrei Gornic (Paniova).
Relatări și fotografii sunt din mai multe zone din țară: Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea, etc.
L.E. - aurora boreală din această seară a fost cea mai strălucitoare și cea mai extinsă pe cerul României din ultimii de 20 de ani cel puțin.”, a scris Astroinfo pe pagina de Facebook.

Cum explică specialiștii fenomenul

Chiar dacă oamenilor nu le-a venit să creadă inițial faptul că la noi în țară un astfel de spectacol pe cer ar putea fi posibil, se pare că specialiștii au și o explicație pentru producerea acestui fenomen rar. Astfel Adrian Bîlbă, doctor în științe, a explicat pentru Kanal D pas cu pas cum a fost posibil să vedem Aurora Boreală de la noi din țară.

„Așa cum bate vântul acum și poate mă auziți mai slab din acest motiv și soarele nu bate numai cu fotoni, bate și cu un vânt solar, cu un flux de particule încărcate energetic, foarte încărcate energetic care călătoresc cu sute de kilometrii pe secundă și lovesc atmosferele planetelor, planetele și atmosferele acolo unde există și le ionizează, le ionizează moleculele din atmosferă. Noi avem un clopot magnetic generat de nucleul care se mișcă antispind, practic rămâne în urma rotației Pământului și generează un câmp magnetic, o energie. Acest câmp magnetic se pune ca o umbrelă și ne apără, ne păzește, ne protejează atmosfera de a fi măturată de acest vânt solar. Ei bine, în zonele marginale, la poli, acest clopot se diluează, puterea lui se diluează și apar aurorele, adică apare o ionizare a atmosferei din exterior, adică a ionosferei și formează aceste aurore, boreală sau australă, după caz. 

Câteodată, aceste perturbații luminoase sunt generate fie de un vânt solar mai puternic, fie de un  câmp geomagnetic care suferă de niște mici perturbații. Să spunem că nucleul pământului a dat de niște gropi și generează de niște variații ale acestui câmp magnetic și bineînțeles protecția față de vântul solar scade și mai multe particule din atmosfera exterioară se ionizează ajungând să fie văzute mai spre zonele temperate. (...)”, este o parte din declarația doctorului în științe Adrian Bîlbă, pentru Kanal D, potrivit wowbiz.

 


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Actualitate
Tagurile articolului: aurora boreala  cer luminat  fenomen natural  romania 


DC Media Group Audience

Sursă foto: Instagram/ Theo Rose

„Mă usuc de nervi”. Tensiuni între Theo Rose și Anghel Damian: „M-am supărat pe el că mi-a dat mie de făcut treaba asta”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru primăvară, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodiile care vor avea noroc în dragoste şi bani

Alina Badic, captură YouTube/ B1TV

Alina Badic, horoscop pentru săptămâna aceasta. Luna Plină aduce tot felul de vibrații și mesaje interesante

Părintele Pimen/ „Altceva cu Adrian Artene”, captură YouTube

Cea mai puternică rugăciune. Părintele Pimen, sfat de pe muntele Athos: „Fă semnul crucii pe pernă, pe copilașii tăi, pe toată casa ta, să ai candela aprinsă la icoana Maicii Domnului”

Sursa foto: Mihai Voropchevici, facebook

Horoscop cu Mihai Voropchevici. Zodia pentru care începutul primăverii nu va fi unul prietenos

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură YouTube/ Fanatik

Camelia Pătrășcanu, avertisment pentru patru zodii. Cum afectează conjuncția Mercur-Neptun, fiecare semn zodiacal

Carmen Tănase, Denis Hanganu/ captură video Youtube, Instagram

Scena filmată de Denis Hanganu alături de Carmen Tănase pentru Clanul, care l-a pus în dificultate pe actor: „Foarte greu” / video

Sursa foto: Mihai Voropchevici, captură TV/ Antena 3

Horoscop 26 februarie- 3 martie 2024, cu Mihai Voropchievici. Reușită profesională pentru o zodie

Lia Bugnar, captură video Youtube/ Pacientul 2.0

Care este actorul preferat al Liei Bugnar din Clanul: „Sunt leșinată după el. E slăbiciunea mea”

unsplash, autor Biegun Wschodni

O primăvară fabuloasă pentru Taur, Scorpion și Leu. Provăcări pentru Berbec și Pești

Sursa foto: Lidia Fecioru, Antena 3 CNN

Traumele cu care te confrunți în cuplu, dacă nu ai fost iubit în copilărie. Lidia Fecioru: "Fetiţa trebuie luată în brațe de tată până la 6 ani"

Totul celor mai bine îmbrăcați politicieni/ colaj foto Spectacola/ captură TV

Cel mai tare top al politicienilor - bine și rău îmbrăcați: Ciolacu, Ciucă, Simion și alți lideri. Cine a ieșit pe primul locpixel