Beneficiile murăturilor pentru sănătate. Ce spune Roxana Radu, specialist în nutriţie
Data publicării:
Roxana Radu, specialist în nutriţie, a dezvăluit care sunt beneficiile murăturilor pentru sănătate, dar și cine ar trebui să le consume moderat sau în cantitate redusă. 

Murăturile oferă mai multe beneficii pentru sănătate și pot adăuga un plus de savoare și textură alimentelor. Murăturile fermentate sunt o sursă excelentă de probiotice, care ajută la menținerea unui microbiom intestinal sănătos. Aceste bacterii benefice pot contribui la îmbunătățirea digestiei și întărirea sistemului imunitar. 

Murăturile conțin nutrienți esențiali, inclusiv vitamine și minerale, în funcție de ingredientele utilizate. De exemplu, castraveții murați sunt o sursă de vitamina K, iar varza murată conține vitamina C și fibre. Aciditatea murăturilor poate stimula secreția de sucuri gastrice, facilitând digestia. În plus, murăturile fermentate pot ajuta la echilibrarea florei intestinale. Murăturile, în special cele făcute cu sare, pot conține electroliți importanți, precum sodiu și potasiu, care sunt esențiali pentru echilibrul hidric și funcția musculară. Unele murături, în special cele făcute cu ingrediente precum usturoiul sau ierburile aromatice, pot avea proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Există anumite persoane care ar trebui să fie prudente sau să evite consumul de murături, în special în cantități mari, din diverse motive legate de sănătate.

Te-ar putea interesa și: Cea mai bună metodă de a pune murături. Ce spune Dr. Mihaela Bilic

Murăturile conțin adesea cantități mari de sare (sodiu), care poate contribui la creșterea tensiunii arteriale. Persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să limiteze consumul de murături pentru a evita agravarea afecțiunii. Murăturile sunt acide și pot agrava afecțiuni gastrointestinale precum refluxul acid sau gastrita.

„Sunt bune și pentru mahmureală”

Invitată la emisiunea „Super Neatza cu Răzvan și Dani”, Roxana Radu, specialist în nutriţie, a vorbit despre beneficiile murăturilor pentru sănătate. De asemenea, aceasta a dezvăluit care sunt categoriile de persoane care ar trebui să limiteze consumul de murături sau să le consume într-o cantitate moderată pentru a nu le afecta sănătatea.

„Murăturile sunt foarte bune deoarece ele conțin probiotice, atât de necesare pentru flora noastră intestinală. Sunt bune și pentru mahmureală. Ideal este ca oamenii care au probleme cu sensibilitatea gastrică sau hipertensiunea arterială să le folosească cu măsură. Au un conținut mare de sare, dar în cantitatea potrivită ele sunt foarte sănătoase. Nu sunt recomandate pentru persoanele care suferă de intoleranță la histamină. La castraveți, trei zile la rând trebuie să vânturăm zeama. Ajută să nu se dezvolte bacterii, să nu mucegăiască și să rămână crocante. La gogonele nu este nevoie. O dată la câteva zile putem face asta, dar nu la fel ca la castraveți. Borcanele nu trebuie sterilizate, nu e ca la dulceață”, a explicat Roxana Radu, specialist în nutriţie, în cadrul emisiunii „Super Neatza cu Răzvan și Dani”. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Retete



sursa foto: Ozana Barabancea, Facebook

Ozana Barabancea, despre excluderea din juriul „Te Cunosc de Undeva”: „Niciodată nu mi s-a dat o explicație”

Sursă foto: Antena 1

Dany Boy a făcut-o cu ouă și cu oțet pe Mădălina Maricuț, fosta ispită de la Insula Iubirii. A spus public adevăratul motiv al despărțirii

Captură video: Pro TV. Captură video: Facebook/Poftiți pe la noi

Cătălin Cazacu nu s-a putut abține și a spus public ce crede despre Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu: „Na, pot să se supere pe mine”

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 16 - 22 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o săptămână excelentă

Captură video: Antena Stars. Sursă foto: Facebook/Larisa Uță

Larisa Uță, fosta soție a lui Alin Oprea, îl atacă pe Capatos! Prezentatorul TV i-a dat replica în direct la TV: „D-aia te-ai dus la Bursucu”

Sursă foto: Captură foto Facebook Iustina Luchian

Cornel de la Insula Iubirii nu s-a potolit nici după plecarea din emisiune, deși știa că Iustina e însărcinată. Ispita Loredana aruncă bomba

Sursă foto: Captură video „un PODCAST misto By Bursucu'”

Larisa Uță, mărturisiri cutremurătoare despre căsnicia cu Alin Oprea: „A fost și este alcoolic”

Captură video: Pro TV

Cătălin Cazacu, declarații neașteptate despre Lora în direct la TV. S-a dat de gol: „Stai, iartă-mă. Dăm înapoi”

Captură video: Antena Stars. Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Alin Oprea tună și fulgeră, după ce Larisa Uță a mărturisit că nu i-a fost infidelă. A spus în direct la TV cu cine l-ar fi înșelat, de fapt, fosta soție: „Au fost trei bărbați diferiți”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 4 zodii cu noroc la bani în această toamnă. Mihai Voropchievici: „Sunt șanse mari să primești o mărire de salariu”

Sursă foto: Captură foto Facebook Larisa Uță

Ce avere au de împărțit Alin Oprea și Larisa Uță. Femeia a dat cărțile pe față

Sursă foto: Instagram Alin Oprea/Podcast „ un PODCAST mișto By Bursucu'”

Alin Oprea, replică tăioasă după declarațiile fostei soții. Artistul a desființat-o: „Femeia asta a fost blestemul vieții mele”




pixel