Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Ierburile aromatice sunt extrem de des utilizate de toată lumea, indiferent de rețetă, întrucât ele adaugă o aromă aparte și fac din orice preparat un deliciu culinar. Totuși, există niște trucuri pe care trebuie să le ai în vedere, dacă îți dorești ca ele să fie folosite la capacitatea maximă și să-ți ofere, astfel, cea mai bună aromă. Joseph Hadad dezvăluie, în acest sens, că nu trebuie să adaugi aceste mirodenii de la începutul procesului de gătire, însă continuă și cu alte trucuri utile.
„În primul rând, nu le adăugați prea devreme în mâncare. Uleiurile aromatice volatile se distrug imediat dacă sunt expuse prea mult la căldură mare. În plus, frunzele delicate se înmoaie prea repede și își pierd culoarea și, în unele cazuri, pot deveni amare. Lăsați, așadar, pătrunjelul, busuiocul și alte frunze aromate pentru finalul procesului de gătire sau chiar pentru garnisire la sfârșit. Mai devreme în procesul de gătire pot fi puse codițele ierburilor aromatice, care sunt mai robuste. Codițele le puteți folosi și pentru supe de bază, sosuri sau chiar uleiuri și oțeturi aromatice. Uleiurile și oțeturile aromatice sunt ingrediente perfecte pentru salate și aperitive.”, a scris Joseph Hadad pe blogul său personal.
Pentru a ști exact ce cantitate de ierburi aromatice să folosești în preparate, este important să cunoști gusturile acestora, dar și intensitatea lor, spune Joseph Hadad. Mai mult, în cazul în care ai cumpărat prea mult dintr-o verdeață și nu mai ai la ce să o folosești în prezent, plantele merg foarte bine și congelate și folosite ulterior, mai spune celebrul bucătar chef.
„Pentru a vă da seama cam ce cantitate de ierburi aromatice este nevoie, dacă rețeta nu o indică, trebuie să știți plantele și gustul lor. Rozmarinul și cimbrul, de exemplu, sunt multe mai intense decât pătrunjel și oregano, așa că este nevoie de o cantitate mai mică decât în cazul celor din urmă. Gustați toate plantele aromatice pe care le găsiți la piață, ca să vă faceți o idee. Și țineți cont că versiunile lor uscate sunt mai intense la gust decât cele proaspete, așa că dacă rețeta cere o linguriță de mărar uscat, de exemplu, este nevoie de 3 lingurițe de mărar proaspăt tocat ca să compenseze.
Dacă ați cumpărat prea mult pătrunjel, atunci congelați-l. La fel și în cazul altor ierburi aromatice. Cele lemnoase, precum rozmarinul sau cimbrul, pot fi congelate direct pe tulpină. Pentru restul, este indicat să le tocați și fie să le puneți ca atare la congelator, fie în tăvița pentru cuburi de gheață în care să turnați și ulei. Odată formate cuburile, le puteți transfera într-o pungă și să scoateți câte unul când aveți nevoie pentru vreo mâncare.”, a continuat acesta.
Mai mult, chiar dacă oamenii asociază adesea ierburile aromatice cu ideea de fel principal, Joseph Hadad spune că acestea pot fi oricând folosite și în salate, indiferent de natura lor, dar chiar și în deserturi.
„Sigur că puneți busuioc peste caprese și pătrunjel peste o tocăniță, dar cât de des le puneți într-o salată? Luați în considerare și ierburile aromatice atunci când faceți o salată, fie că este una de crudități, de cartofi sau de paste. Îi vor da un gust mult mai complex
Și să nu uităm de deserturi. Poate că deja mai presărați niște mentă proaspătă peste tarte, poate chiar și niște frunze de busuioc, însă și alte ierburi aromatice merg bine în deserturi. De exemplu, căpșunile se potrivesc foarte bine și cu rozmarinul și cu cimbrul. Puteți încorpora ierburile aromatice în siropuri pentru deserturi prin infuzarea siropului de zahăr obișnuit cu plante aromatice sau puteți să adăugați ierburile tocate în aluaturi, creme sau presărate deasupra. Dar fiți și aici atenți să nu fie prea mult, ca să nu eclipseze desertul total.”, mai spune el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete
Tagurile articolului: chef joseph hadad condimente ierburi aromatice mancare