Capela de nuntă, un roman optimist, perfect pentru finalul verii
Capela de nuntă de Rachel Hauck este un roman despre viață și despre modul, uneori foarte complicat, în care noi oamenii ne străduim să îi facem loc dragostei în ea. Volumul multi-premiatei autoare americane Rachel Hauck împletește în mod iscusit două povești de viață și două povești de dragoste care la început par independente una de cealaltă, ulterior contopindu-se într-o frumoasă istorie de familie. O poveste de familie care se rescrie complet la finalul acestui roman plin de mister…

Romanul transmite un mesaj optimist, care va încuraja pe oricine care a suferit vreodată din dragoste să continue să spere, pentru că răsturnările plăcute de situație sunt la fel de naturale și de posibile în viață ca și marile drame. Pentru că, uneori, viața vine în viteză peste noi cu răsturnări de situație spectaculoase, făcând posibile până și cele mai puțin probabile lucruri.

Prima dintre povești începe cu mult timp în urmă, după al Doilea Război Mondial, când, cei mai mulți dintre oameni încearcă să își croiască un nou drum în viață purtând în suflet durerile cumplite provocate de un război neiertător. Cealaltă, se petrece în superficialul prezent, în care oamenii trăiesc pe repede înainte, abia mai găsind timp să-și strecoare poveștile de dragoste în agendele lor mult prea încărcate.

Rachel Hauck este o autoare americană de bestsellere New York Times, USA Today și Wall Street Journal. Ea este câștigătoarea unui premiu Christy (acordat pentru excelență în literatura americană de ficțiune cu elemente creștine) și a fost de două ori finalistă în competiția RITA (care premiază cele mai bune romane de dragoste din America). Romanul ei Nunta: Rochia de mireasă  - apărut în limba română la editura ap! (ACT și Politon) - a fost numit „Romanul Inspirațional al Anului” de către Clubul de carte Romantic Times. Cartea ei Once Upon A Prince/ A fost odată un prinț a fost ecranizată într-o producție originală Hallmark.

Capela de nuntă este un monument misterios al dragostei adevărate, în care, uneori, se aude bătând inima lui Dumnezeu. Ea a fost construită cu propriile-i mâini, cu mai bine de 60 de ani în urmă, la vârsta de 19 ani, de antrenorul de fotbal Jimmy Westbrook, pentru iubita lui cu un an mai tânără, Collette Greer.  Timp de 60 de ani capela de nuntă a fost martoră la momentele cheie din viața celor doi, părând a prinde viață ori de câte ori aceștia erau încercați de emoții puternice. Deși, în tot acest răstimp, capela a păstrat în taină secretele lor grele, ea pare să aștepte răbdătoare ca timpul să restabilească dreptatea, liniștea și fericirea în viața oamenilor datorită cărora există.  Facem un salt înapoi în timp, în anul 1948, și îi cunoaștem pe Jimmy și pe Clem, doi tineri din Heart’s Bend, Tennessee, și în același timp, doi buni prieteni, care admiră împreună o fotografie care le înfățișează pe cele două verișoare englezoaice ale lui Clem: Peg și Colette.     Cele două fete urmează să se mute din Anglia în America pentru a locui în casa mătușii lor, după ce, părinții acestora muriseră amândoi în război. Peg și Colette pozează în fotografia lui Clem alături de o mireasă, lângă o capelă învăluită în mister. Jimmy se simte foarte atras, într-un mod inexplicabil, de una dintre aceste fete, pe care va afla mai târziu că o cheamă Colette. Când ajunge să o cunoască în carne și oase, Jimmy realizează nu numai că se simte și mai atras de Colette în realitate, ci și că sentimentul lui este reciproc.     Între cei doi se înfiripă astfel o poveste inocentă de dragoste care se transformă ușor, ușor, în dorința reciprocă a celor doi protagoniști de a-și petrece tot restul vieții împreună. Dar, imediat după ce își jură iubire veșnică în capela de nuntă și se abandonează dorinței care le stăpânește trupurile deopotrivă, Jimmy este nevoit să plece în armată în Coreea, iar Colette, rămasă singură în micuța localitate Heart’s Bend, face ceea ce crede ea că este mai bine pentru toată lumea în situația ei. Din păcate, „cel mai bine pentru toată lumea”, înseamnă pentru ea niște sacrificii enorme. Două scrisori banale pun capăt marii iubiri dintre Colette și Jimmy, sădind în locul ei semințele unor vieți marcate de singurătate și neîmplinire.    

Călătorim din nou în spațiu și timp și ne oprim în New Yorkul anului 2015. Aici îi cunoaștem pe ceilalți doi protagoniști ai acestui roman. Este vorba despre Taylor Branson și Jack Forester, doi tineri cărora nu le pasă prea mult de conveniențele mult prea sofisticate ale lumii în care trăiesc și care aleg să se căsătorească în secret, la scurt timp după ce dragostea lor înflorise din pasiune pe o plajă de pe insula Martha’s Vineyard. 

Vedem astfel că, în prezent, dragostea e mult mai… simplă. Fără a fi supusă unor probe grele precum războiul, conveniențele sociale, acordul familiei sau neiertătoarea gură a lumii, dragostea depinde astăzi, în mare parte, doar de intensitatea sentimentelor celor doi protagoniști. Iar iubirea dintre Taylor și Jack se încadrează perfect în această descriere, povestea lor însemnând mai exact: o mare pasiune, un strop de nebunie, o ceremonie secretă și o căsnicie strecurată abil între două cariere de succes...    

Taylor este o fotografă foarte căutată, iar Jack este un publicitar de succes, ambii fiind foarte marcați de dramele trăite în copilărie. Taylor - de faptul că trăiește cu impresia încă de la 15 ani că mariajul părinților săi a fost distrus de infidelitatea tatălui ei, iar Jack - de faptul că și-a petrecut toată copilăria și adolescența prin orfelinate și pe la diverse familii adoptive, în ciuda faptului ca tatăl lui încă trăiește. Problemele emoționale ale lui Jack îl împiedică pe acesta să își mărturisească sincer sentimentele față de Taylor, să acționeze așa cum simte de foarte multe ori, și mai ales să își dorească copii, fiind convins de faptul că: „planeta asta nu e locul potrivit pentru a aduce copii pe lume.”   

Încâlcitele cărări ale vieții fac în așa fel încât protagoniștii celor două povești de dragoste să se reunească la Heart’s Bend. Aici, fiecare dintre ei va afla lucruri surprinzătoare despre propria viață, lucruri care au fost păstrate secrete cu sfințenie, de bunica lui Taylor, Peg.   

Data: 03 sep 2023, 19:01 Luisa Ene
Categorie: Carte
Tagurile articolului: capela  carte  nunta  roman 

Doliu în lumea teatrului. A murit actorul Ion Roxin

Actorul Ion Roxin s-a stins din viață la vârsta de 85...


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vlad Ciurea, iTHINK cu IUSTI FUDULU

Cele 3 cancere care dau metastaze cerebrale. Testul care îți arată dacă ai metastaze. Vlad Ciurea: Sunt foarte periculoase. Pleacă de la o tumoare nedepistată și ajung direct în creier

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici

Gina Pistol a izbucnit în lacrimi când a vorbit despre Smiley: „Este singurul bărbat din viața mea care mi-a făcut asta” / Video

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh, o stea în devenire a folclorului românesc. Fiica lui Christian Sabbagh se lansează în muzică: „În curând va lansa prima ei melodie”/ EXCLUSIV

Irina Fodor, Alexia Eram/ sursa Instagram

Alexia și Aris Eram, penalizați de Irina Fodor la America Express. Fiica Andreei Esca a izbucnit în lacrimi: „Am crezut că înnebunesc”

Bogdan de la Ploiești

Bogdan de la Ploiești, pus la zid, după ce a refuzat să facă poze cu fanii: „Andra, care e vedetă internațională, s-a oprit, iar el nu a făcut-o”

Cătălin Bordea, Micutzu, captură video Youtube

Cătălin Bordea a aflat din presă faptul că Livia l-a înșelat. Cum a reacționat Micutzu când a auzit: „Era mai agitat decât mine”

Sursa foto: Andra, instagram

Andra, mesaj pentru cei care au sărit să o critice că nu știe imnul României: „Nu poți risca. Suntem oameni, avem emoții”

Sursă foto: Youtube: Kanal D România

Dan Bittman, atac către show-urile de talente din țara noastră: „E o minciună”. A fost jurat la o astfel de emisiune

sursa foto: Elvira Deatcu, Facebook

Elvira Deatcu, poveste de dragoste ca în filme: “M-am îndrăgostit! Am simțit acei fluturași, ceva ce nu mai simțisem până atunci”

Carol Ionescu

Carol, fiul regretatului artist Șerban Ionescu, mărturisiri emoționante despre tatăl său: „Cred că ar fi foarte supărat. Îmi pare rău, tata” / Video

Sursa foto: Vlad Ciurea, iTHINK cu IUSTI FUDULU

Visul, al optulea mister al creierului. Ce spune Prof. Dr. Vlad Ciurea despre semnificația viselor: "Aşa apar visele premonitorii"

Sursa foto: Anca Țurcașiu, Instagram

Anca Țurcașiu, rețetă sănătoasă pentru micul dejun. Modul de preparare este unul inedit: „Astfel față de cum face toată lumea”Cele DOUĂ ZODII cu noroc în DRAGOSTE în 2024

Horoscop 2024. Care sunt zodiile avantajate de Cupidon?