Capela de nuntă, un roman optimist, perfect pentru finalul verii
Data actualizării:
Data publicării:
Capela de nuntă de Rachel Hauck este un roman despre viață și despre modul, uneori foarte complicat, în care noi oamenii ne străduim să îi facem loc dragostei în ea. Volumul multi-premiatei autoare americane Rachel Hauck împletește în mod iscusit două povești de viață și două povești de dragoste care la început par independente una de cealaltă, ulterior contopindu-se într-o frumoasă istorie de familie. O poveste de familie care se rescrie complet la finalul acestui roman plin de mister…

Romanul transmite un mesaj optimist, care va încuraja pe oricine care a suferit vreodată din dragoste să continue să spere, pentru că răsturnările plăcute de situație sunt la fel de naturale și de posibile în viață ca și marile drame. Pentru că, uneori, viața vine în viteză peste noi cu răsturnări de situație spectaculoase, făcând posibile până și cele mai puțin probabile lucruri.

Prima dintre povești începe cu mult timp în urmă, după al Doilea Război Mondial, când, cei mai mulți dintre oameni încearcă să își croiască un nou drum în viață purtând în suflet durerile cumplite provocate de un război neiertător. Cealaltă, se petrece în superficialul prezent, în care oamenii trăiesc pe repede înainte, abia mai găsind timp să-și strecoare poveștile de dragoste în agendele lor mult prea încărcate.

Rachel Hauck este o autoare americană de bestsellere New York Times, USA Today și Wall Street Journal. Ea este câștigătoarea unui premiu Christy (acordat pentru excelență în literatura americană de ficțiune cu elemente creștine) și a fost de două ori finalistă în competiția RITA (care premiază cele mai bune romane de dragoste din America). Romanul ei Nunta: Rochia de mireasă  - apărut în limba română la editura ap! (ACT și Politon) - a fost numit „Romanul Inspirațional al Anului” de către Clubul de carte Romantic Times. Cartea ei Once Upon A Prince/ A fost odată un prinț a fost ecranizată într-o producție originală Hallmark.

Capela de nuntă este un monument misterios al dragostei adevărate, în care, uneori, se aude bătând inima lui Dumnezeu. Ea a fost construită cu propriile-i mâini, cu mai bine de 60 de ani în urmă, la vârsta de 19 ani, de antrenorul de fotbal Jimmy Westbrook, pentru iubita lui cu un an mai tânără, Collette Greer.  Timp de 60 de ani capela de nuntă a fost martoră la momentele cheie din viața celor doi, părând a prinde viață ori de câte ori aceștia erau încercați de emoții puternice. Deși, în tot acest răstimp, capela a păstrat în taină secretele lor grele, ea pare să aștepte răbdătoare ca timpul să restabilească dreptatea, liniștea și fericirea în viața oamenilor datorită cărora există.  Facem un salt înapoi în timp, în anul 1948, și îi cunoaștem pe Jimmy și pe Clem, doi tineri din Heart’s Bend, Tennessee, și în același timp, doi buni prieteni, care admiră împreună o fotografie care le înfățișează pe cele două verișoare englezoaice ale lui Clem: Peg și Colette.     Cele două fete urmează să se mute din Anglia în America pentru a locui în casa mătușii lor, după ce, părinții acestora muriseră amândoi în război. Peg și Colette pozează în fotografia lui Clem alături de o mireasă, lângă o capelă învăluită în mister. Jimmy se simte foarte atras, într-un mod inexplicabil, de una dintre aceste fete, pe care va afla mai târziu că o cheamă Colette. Când ajunge să o cunoască în carne și oase, Jimmy realizează nu numai că se simte și mai atras de Colette în realitate, ci și că sentimentul lui este reciproc.     Între cei doi se înfiripă astfel o poveste inocentă de dragoste care se transformă ușor, ușor, în dorința reciprocă a celor doi protagoniști de a-și petrece tot restul vieții împreună. Dar, imediat după ce își jură iubire veșnică în capela de nuntă și se abandonează dorinței care le stăpânește trupurile deopotrivă, Jimmy este nevoit să plece în armată în Coreea, iar Colette, rămasă singură în micuța localitate Heart’s Bend, face ceea ce crede ea că este mai bine pentru toată lumea în situația ei. Din păcate, „cel mai bine pentru toată lumea”, înseamnă pentru ea niște sacrificii enorme. Două scrisori banale pun capăt marii iubiri dintre Colette și Jimmy, sădind în locul ei semințele unor vieți marcate de singurătate și neîmplinire.    

Călătorim din nou în spațiu și timp și ne oprim în New Yorkul anului 2015. Aici îi cunoaștem pe ceilalți doi protagoniști ai acestui roman. Este vorba despre Taylor Branson și Jack Forester, doi tineri cărora nu le pasă prea mult de conveniențele mult prea sofisticate ale lumii în care trăiesc și care aleg să se căsătorească în secret, la scurt timp după ce dragostea lor înflorise din pasiune pe o plajă de pe insula Martha’s Vineyard. 

Vedem astfel că, în prezent, dragostea e mult mai… simplă. Fără a fi supusă unor probe grele precum războiul, conveniențele sociale, acordul familiei sau neiertătoarea gură a lumii, dragostea depinde astăzi, în mare parte, doar de intensitatea sentimentelor celor doi protagoniști. Iar iubirea dintre Taylor și Jack se încadrează perfect în această descriere, povestea lor însemnând mai exact: o mare pasiune, un strop de nebunie, o ceremonie secretă și o căsnicie strecurată abil între două cariere de succes...    

Taylor este o fotografă foarte căutată, iar Jack este un publicitar de succes, ambii fiind foarte marcați de dramele trăite în copilărie. Taylor - de faptul că trăiește cu impresia încă de la 15 ani că mariajul părinților săi a fost distrus de infidelitatea tatălui ei, iar Jack - de faptul că și-a petrecut toată copilăria și adolescența prin orfelinate și pe la diverse familii adoptive, în ciuda faptului ca tatăl lui încă trăiește. Problemele emoționale ale lui Jack îl împiedică pe acesta să își mărturisească sincer sentimentele față de Taylor, să acționeze așa cum simte de foarte multe ori, și mai ales să își dorească copii, fiind convins de faptul că: „planeta asta nu e locul potrivit pentru a aduce copii pe lume.”   

Încâlcitele cărări ale vieții fac în așa fel încât protagoniștii celor două povești de dragoste să se reunească la Heart’s Bend. Aici, fiecare dintre ei va afla lucruri surprinzătoare despre propria viață, lucruri care au fost păstrate secrete cu sfințenie, de bunica lui Taylor, Peg.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Luisa Ene
Categorie: Carte
Tagurile articolului: capela  carte  nunta  roman 


DC Media Group Audience

Captură video: TikTok/Betty Salam

Betty Salam a confirmat că s-a despărțit de soțul ei, Cătălin Vișănescu. Ce spune despre relația cu Iuly Neamțu

Captură video: Pro TV. Adela Popescu și Radu Vâlcan, sursa foto Instagram

Ami i-a pus gând rău lui Radu Vâlcan? Prezentatorul TV a intrat în atenția artistei: „Nu vreau să fac scandal în familia lor. Este un bărbat extraordinar de frumos”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Adriana Bahmuțeanu își dorește să se împace cu Silviu Prigoană: „Mă rog de el cu cerul și cu pământul. L-am iubit foarte mult”

Captură video: YouTube/Povesti de Film, cu Mara Banica

Oana Lis, motivul neștiut pentru care nu a avut copii cu Viorel Lis: „El a insistat foarte mult. S-a pus în genunchi și m-a rugat”

Youtube / Dan Ciotoi, Podcast Damian Drăghici

Vedeta care ar fi stat în spatele decăderii trupei Generic. Dan Ciotoi face dezvăluiri uimitoare: „Eram interziși peste tot”

Captură video: Instagram/antenaplay.ro

Cristina și Andrei Rotaru s-au despărțit? Avem dovada că în urmă cu o lună singurul cuplu căsătorit de la Insula Iubirii era împreună / Foto

Captură video: Pro TV

Cum va fi vremea în țară, în următoarele zile. Iulia Pârlea anunță prognoza meteo până luni

Cătălin Bordea, captură video Youtube Bordea Stand Up Comedy Official

Cătălin Bordea are o nouă iubită, la un an de la divorțul de fosta soție, Livia. Cine este tânăra pe care a sărutat-o pasional în public

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 15 - 21 iulie. Zodia care va avea parte de o schimbare majoră în plan relațional

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău se externează și-l prezintă tuturor pe cel mai tânăr membru al familiei: Ne așteaptă o nouă viață

Sursa foto: Ianis Gahi, captură TV/ PROTV

Nunta anului a atras toate privirile românilor. Cu ce au fost îmbrăcați Ianis și Elena Hagi în cea mai importantă zi din viața lor

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Top 4 zodii bune pentru căsătorie. Mihai Voropchievici: „Sunt renumite pentru răbdarea și stabilitatea lor”
pixel