Ce alimente trebuie să avem în casă, în cazul unui cutremur: „Mâncarea pentru urgențe ar trebui să ne ajungă câteva zile”
Data actualizării:
Data publicării:
Cristi Mărgărit a dezvăluit care sunt alimentele ce ne pot salva viața în cazul unui cutremur. 

Toate evenimentele dure din ultima vreme, precum este războiul, pandemia și acum, cutremurele i-au făcut pe oameni să-și pună un semn de întrebare cu privire la rezervele de alimente și de alte resurse pe care le au în propria locuință și care îi vor ajuta să supraviețuiască pe termen cât mai lung. În acest sens, nutriționistul Cristi Mărgărit a dezvăluit câteva alimentele care au un termen lung de valabilitate și pe care ar trebuie să le avem cu toții în cămară, mai ales în aceste vremuri incerte.

„Avem două categorii: alimentele pentru stocul de rezervă (termen mediu și lung) și alimentele pentru situații de urgență (termen scurt). Stocul pe termen lung consider că ar trebui să asigure minimul necesar (caloric și proteic) pentru familie, timp de 2-3 luni. Poate să pară excesiv însă există și utilitate privind protecția față de creșterile de prețuri, de exemplu. Mâncarea pentru urgențe ar trebui să ne ajungă câteva zile, până situația de criză se ameliorează și avem acces la mâncare.
 

Acest stoc de mâncare poate fi inspirat din ce țineau în mod tradițional peste an strămoșii noștri: alimente dense nutritiv, uscate sau conservate, nu neapărat gata de a fi mâncate. De preferat să nu necesite refrigerare sau congelare. Evident, aici conservele vor fi pe primul loc dar pot fi completate cu alte categorii de alimente.”, a scris Cristi Mărgărit pe blogul său personal.

Citește și: Cât rezistăm fără hrană și apă. Care sunt riscurile deshidratării și cine sunt cei mai expuși. Țincu: Este principalul semnal de alarmă

Ce conserve nu trebuie să lipsească din cămară

În primul rând, ne axăm, bineînțeles, pe produsele din conserve. Așadar, Cristi Mărgărit enumeră care sunt cele mai importante produse de acest gen.

„Conservele de carne/pește vor furniza proteine de calitate, ușor de mâncat (sunt gata preparate termic), în caz de întrerupere a alimentării cu energie electrică. Tradițional aici avem și “carnea la garniță“, cârnații uscați/afumați. Există și tipuri de brânză maturată, în saramură, care nu necesită păstrarea în frigider. Observăm că majoritatea conțin și grăsime, lucru util în acest caz, pentru că ea reprezintă cea mai densă sursă de energie. Chiar și conservele de pește (de exemplu ton) ar fi bine să fie în ulei, de măsline, dacă este posibil.

Conservele de leguminoase și legume. Leguminoasele sunt acele “boabe” care au un aport mare de proteine, carbohidrați complecși, fibre. Fibrele sunt importante, vor susține sănătatea tubului digestiv și imunitatea. Fasolea, mazărea, lintea, năutul sunt cele mai la îndemână.”, a continuat el.

Te-ar putea interesa și: Astrologul Camelia Pătrășcanu a simțit cutremurul, în direct. Cum a reacționat vedeta: ”Am intuit că nu durează”
 

„Civilizații întregi au supraviețuit și multe războaie au fost câștigate datorită orezului”

Nu în ultimul rând, nu ar trebui să ne lipsească nici orezul sau alte tipuri de făinoase, care ne pot ține de foame zile întregi. 

„Orezul este de preferat dintre cereale, se găsește și la pungi de câteva kilograme, sigilate. Putem folosi și pungile vidate dacă vrem să porționăm mai exact. Față de făină și mălai are avantajul că se păstrează mult mai ușor. Civilizații întregi au supraviețuit și multe războaie au fost câștigate datorită orezului. O altă variantă sunt pastele (inclusiv tăițeii “instant”), dar ele ocupă un volum mai mare.

Nucile și semințele sunt surse de grăsimi sănătoase, proteine, fibre, vitamine, minerale. Totuși, ele sunt ceva mai perisabile. Trebuie păstrate, pe cât posibil, în coajă, în vid. Uleiurile se păstrează bine dacă sunt în sticle sau bidoane bine închise.”, a mai dezvăluit acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Actualitate
Tagurile articolului: alimente  conserve  cristi margarit  cutremur  sănătate 


DC Media Group Audience

Starul filmelor pentru adulți, care a filmat 300 de scene în doar 6 luni, dezvăluie impactul brutal pe care l-a avut asupra corpului ei / video

Captură video: Pro TV. Sursă foto: Instagram/Shift. Sursă foto: Instagram/Ruby

JO a vrut să știe toată lumea asta despre Ruby și Shift. Artista a dezvăluit totul, în direct la TV 

Sursă foto: Captură foto Antena 1

De ce ar fi refuzat Diandra să plece împreună cu Andrei de pe insulă. Ispita Eric a dezvăluit adevăratul motiv

Dana Budeanu/ captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU

Mircea Badea o face praf pe Dana Budeanu: Meltenism!

Sursă foto: Instagram/Karmen

Divorț șoc în lumea mondenă! Karmen Simionescu și Bogdan Căplescu s-au despărțit, după 5 ani de căsnicie. Motivul pentru care au decis să-și spună „adio”

Captură video: Instagram/observatorantena1

Oana Ormenișan a fost cerută în căsătorie! Care a fost reacția prezentatoarei de la Observator când a văzut inelul de logodnă / Foto

Captură video: Pro TV. Sursă foto: Instagram Karmen

Ioana Ginghină a vorbit public despre divorțul dintre Karmen Simionescu și Bogdan Căplescu: „Mai vedem noi dacă rămân lucrurile așa, pe prietenie”

Captură video: Pro TV

Zanni s-a despărțit de iubita lui! Câștigătorul Survivor All Stars s-a dat de gol: „Presimt că o să am o nevastă care merită totul”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 9-15 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care își va întâlni marea dragoste

Sursă foto: Instagram Karmen

Karmen Simionescu a presimțit divorțul de soțul ei! Ce declara în urmă cu câteva luni

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/Gând la gând cu Teo

JO s-a dat de gol și a spus asta despre Andrei Bănuță, în direct la TV. Artista nu s-a abținut: „Sunt foarte asumată”

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Cristina Șișcanu, rețetă de maioneză cu de 5 ori mai puține calorii decât varianta clasică: „Se face doar din 3 ingrediente. E foarte gustoasă”




pixel