Ce alimente trebuie să avem în casă, în cazul unui cutremur: „Mâncarea pentru urgențe ar trebui să ne ajungă câteva zile”
Data actualizării:
Data publicării:
Cristi Mărgărit a dezvăluit care sunt alimentele ce ne pot salva viața în cazul unui cutremur. 

Toate evenimentele dure din ultima vreme, precum este războiul, pandemia și acum, cutremurele i-au făcut pe oameni să-și pună un semn de întrebare cu privire la rezervele de alimente și de alte resurse pe care le au în propria locuință și care îi vor ajuta să supraviețuiască pe termen cât mai lung. În acest sens, nutriționistul Cristi Mărgărit a dezvăluit câteva alimentele care au un termen lung de valabilitate și pe care ar trebuie să le avem cu toții în cămară, mai ales în aceste vremuri incerte.

„Avem două categorii: alimentele pentru stocul de rezervă (termen mediu și lung) și alimentele pentru situații de urgență (termen scurt). Stocul pe termen lung consider că ar trebui să asigure minimul necesar (caloric și proteic) pentru familie, timp de 2-3 luni. Poate să pară excesiv însă există și utilitate privind protecția față de creșterile de prețuri, de exemplu. Mâncarea pentru urgențe ar trebui să ne ajungă câteva zile, până situația de criză se ameliorează și avem acces la mâncare.
 

Acest stoc de mâncare poate fi inspirat din ce țineau în mod tradițional peste an strămoșii noștri: alimente dense nutritiv, uscate sau conservate, nu neapărat gata de a fi mâncate. De preferat să nu necesite refrigerare sau congelare. Evident, aici conservele vor fi pe primul loc dar pot fi completate cu alte categorii de alimente.”, a scris Cristi Mărgărit pe blogul său personal.

Citește și: Cât rezistăm fără hrană și apă. Care sunt riscurile deshidratării și cine sunt cei mai expuși. Țincu: Este principalul semnal de alarmă

Ce conserve nu trebuie să lipsească din cămară

În primul rând, ne axăm, bineînțeles, pe produsele din conserve. Așadar, Cristi Mărgărit enumeră care sunt cele mai importante produse de acest gen.

„Conservele de carne/pește vor furniza proteine de calitate, ușor de mâncat (sunt gata preparate termic), în caz de întrerupere a alimentării cu energie electrică. Tradițional aici avem și “carnea la garniță“, cârnații uscați/afumați. Există și tipuri de brânză maturată, în saramură, care nu necesită păstrarea în frigider. Observăm că majoritatea conțin și grăsime, lucru util în acest caz, pentru că ea reprezintă cea mai densă sursă de energie. Chiar și conservele de pește (de exemplu ton) ar fi bine să fie în ulei, de măsline, dacă este posibil.

Conservele de leguminoase și legume. Leguminoasele sunt acele “boabe” care au un aport mare de proteine, carbohidrați complecși, fibre. Fibrele sunt importante, vor susține sănătatea tubului digestiv și imunitatea. Fasolea, mazărea, lintea, năutul sunt cele mai la îndemână.”, a continuat el.

Te-ar putea interesa și: Astrologul Camelia Pătrășcanu a simțit cutremurul, în direct. Cum a reacționat vedeta: ”Am intuit că nu durează”
 

„Civilizații întregi au supraviețuit și multe războaie au fost câștigate datorită orezului”

Nu în ultimul rând, nu ar trebui să ne lipsească nici orezul sau alte tipuri de făinoase, care ne pot ține de foame zile întregi. 

„Orezul este de preferat dintre cereale, se găsește și la pungi de câteva kilograme, sigilate. Putem folosi și pungile vidate dacă vrem să porționăm mai exact. Față de făină și mălai are avantajul că se păstrează mult mai ușor. Civilizații întregi au supraviețuit și multe războaie au fost câștigate datorită orezului. O altă variantă sunt pastele (inclusiv tăițeii “instant”), dar ele ocupă un volum mai mare.

Nucile și semințele sunt surse de grăsimi sănătoase, proteine, fibre, vitamine, minerale. Totuși, ele sunt ceva mai perisabile. Trebuie păstrate, pe cât posibil, în coajă, în vid. Uleiurile se păstrează bine dacă sunt în sticle sau bidoane bine închise.”, a mai dezvăluit acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Actualitate
Tagurile articolului: alimente  conserve  cristi margarit  cutremur  sănătate 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Dorian Popa, Laurențiu Reghecampf, captură video Youtube

În plin scandal cu Reghecampf, Anamaria Prodan îi cere sfatul lui Dorian Popa: „Mă doare sufletul că în direcția asta se îndreaptă și băiatul meu cu tatăl lui”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă




pixel