Ce aptitudini trebuie să aibă un viitor interpret de muzică populară. Ana Ramona Urjan: „Cântecul popular românesc e ca o completare a vorbirii” / EXCLUSIV
Data publicării:
Ana Ramona Urjan, profesoară de canto popular, a fost invitată la emisiunea „Întâlnire cu arta”, moderată de Georgiana Ioniță Toader, unde a explicat ce aptitudini trebuie să aibă un viitor interpret de muzică populară.

Ana Ramona Urjan este profesoară de canto popular la Colegiul Național Dinu Lipatti, acolo unde insuflă noii generații dragostea pentru muzică, pentru ca pe viitor să devină interpreți de muzică folclorică. Invitată în cadrul emisiunii „Întâlnire cu arta”, moderată de Georgiana Ioniță Toader, Ana Ramona Urjan ne-a dezvăluit aspectele cheie ale formării unui viitor interpret de muzică populară.

Ce aptitudini trebuie să aibă un viitor interpret de muzică populară

Ana Ramona Urjan a insistat asupra a două aspecte esențiale pe care viitorii interpreți de muzică populară ar trebui să le dețină. În primul rând, aceștia trebuie să aibă ureche muzicală, pentru a putea reproduce sunetele precum cele produse de un pian. În al doilea rând, pasiunea și iubirea pentru cântecul popular românesc trebuie să fie prezente în inimile tinerilor artiști.

„Copilul trebuie să aibă ureche muzicală, pentru a putea reproduce un sunet pe care îl produce pianul. Eu cu pianul lucrez pe tehnică vocală, vocalize și așa mai departe și, de asemenea, trebuie să-și dorească foarte mult, să-i placă, să aibă iubire pentru cântec și mai ales pentru cântecul popular.

Mai vin la mine părinți și îmi spun că fiul sau fiica lor cântă muzică ușoară de mult, iar eu îi întreb ce caută la mine și-mi răspund că așa vor ei. Noi putem să ne înțelegem foarte bine pentru că suntem oameni maturi, dar dacă copilul nu înțelege sau nu își dorește, degeaba, munca este în zadar. Așadar, totul pornește de la iubirea și de la dorința copilului de a-și crea un un drum legat de cântecul popular românesc.

Avem foarte multe de oferit în această zonă muzicală. Există cântece autentice foarte frumoase. Eu țin foarte mult să aducă lumină cântecul popular autentic mai de demult, nu acesta foarte nou, foarte la modă. Diferența o face terminologia folosită, limbajul muzical care este unul foarte simplu, de fapt, cântecul popular e foarte simplu”, ne-a precizat Ana Ramona Urjan, profesoară de canto popular, în emisiunea „Întâlnire cu arta”.

„Cântecul popular românesc e ca o completare a vorbirii, nu e nu e atât de dificil”

Ana Ramona Urjan a explicat că începuturile formării în muzica populară sunt simple și se bazează pe un limbaj muzical accesibil. Aceasta a evidențiat că, indiferent de genul muzical abordat (muzică ușoară, populară sau clasică), tehnicile de bază sunt aceleași. Profesoara a subliniat că tinerii trebuie să cânte așa cum vorbesc, deoarece cântecul popular românesc este o completare naturală a vorbirii.

„Când vin la mine copiii pentru prima oară, eu le spun că trebuie să cânte așa cum vorbesc, timbrul lor muzical nu se diferențiază, cântecul popular românesc e ca o completare a vorbirii, nu e nu e atât de dificil. Nu se cultivă vocea foarte mult ca la muzica clasică. ABC-ul este același pentru toate orele de canto, indiferent că e muzică ușoară, populară sau clasică.

Mai departe când ajungem să aprofundăm și să separăm drumul, acolo clar trebuie să existe un un bagaj natural dacă se poate. Eu mă bucur când vin în București copii care nu sunt din București, tocmai pentru faptul că ei vin cu autenticitatea de acasă de la ei și cu felul lor de a fi și de a cânta de la vatra satului românesc”, ne-a spus Ana Ramona Urjan, profesoară de canto popular, în emisiunea „Întâlnire cu arta”.

 

Vezi emisiunea integrală în materialul video de mai jos: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Exclusiv


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscop 29 aprilie - 5 mai aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Marina Almășan, foto Facebook

Marina Almășan luptă împotriva conducerii TVR 2. Realizatoarea TV a depus plângere penală pentru hărțuire și abuz în serviciu: „Continui să fiu hărțuită”




pixel