Ce cantitate de carne trebuie să consumăm la o masă. Chef Joseph Hadad: „Multe din gospodine merg pe sistemul de măsurare „ochiometric”
Data publicării:
Chef Joseph Hadad a dezvăluit care este cantitatea de proteină ce trebuie să fie consumată la o masă. 

Joseph Hadad este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari chefi din România, lucru care nu mai este un secret pentru nimeni. Celebrul chef obișnuiește să-și țină fanii la curent pe rețelele de socializare cu fel de fel de sfaturi culinare și trucuri, care să le ușureze viața românilor în bucătărie. Așadar, cel mai nou articol postat de acesta pe blogul său personal vorbește despre cantitatea de proteină care este recomandată a fi consumată la o masă. 


„Dacă tot ne-am ocupat de garnituri săptămâna trecută, am putea acum să punem și niște proteine animale în farfurie. Dar câte? Care este porția ideală de carne sau de pește pentru o persoană? Când să cumperi mai puțin sau mai mult? Multe din gospodine merg pe sistemul de măsurare „ochiometric”, dar probabil că știți porțiile imense ale mătușii sau minuscule ale vecinei… Așa că mai bine să aveți niște date ceva mai concrete, mai ales dacă așteptați musafiri la masă și gătitul obișnuită de zi cu zi trebuie adaptat.”, a scris Joseph Hadad, pe blogul său personal.

Te poate interesa și: Chef Joseph Hadad, rețetă inedită de legume la cuptor: „Trucul este să îi așezați cu tăietura în jos. Vor prinde o crustă delicioasă”

 

Câtă carne trebuie să consumăm la o masă

Așadar, în primul rând, trebuie să diferențiem preparatele în care urmează să includem carnea. Concret, este vorba despre un fel principal sau despre un aperitiv? Dacă vorbim de prima variantă, atunci chef Joseph Hadad ne-a oferit întocmai cantitatea corectă pe care trebuie să o avem în farfurie, la fiecare masă. 

„Atunci când faceți cumpărăturile trebuie să țineți cont de câteva aspecte. În primul rând dacă preparatul este un fel principal sau un starter. Pentru primul veți avea nevoie de mai multă proteină decât pentru cel de-al doilea. Apoi trebuie să vă gândiți dacă veți găti proteina de sine stătătoare sub formă de friptură, de exemplu, sau dacă va fi inclusă într-o mâncare precum o ciorbă sau tocăniță. Și nu în ultimul rând, țineți cont și de meseni pentru a evita atât risipa alimentară, cât și înfometarea lor. Într-un fel gătești pentru un grup de balerine și în alt fel pentru o echipă de rugby.

Tabelele de specialitate vorbesc despre o porție medie de 200 g de proteină crudă per persoană în cazul în care aceasta este servită de sine stătătoare. De aici țineți, însă, cont că unele cărnuri se micșorează destul de mult la gătire. De exemplu, un mușchi de vită scade cu aproximativ 25%, iar un antricot ajunge la o greutate de 80-85% din cea inițială, la fel ca și în cazul cărnii tocate. Pentru pui, procentul rămas după gătire este de 70%. Așa că în cazul acestora, 200-220 g de carne crudă per persoană este potrivit.”, a continuat bucătarul chef.

Te poate interesa și: Chef Joseph Hadad, trucuri din restaurantele italienești: „Considerați-l ca pe un condiment, nu ca pe un ingredient principal”

 

Cât pește trebuie să avem într-o farfurie

Când vine vorba de pește însă, bucătarul chef explică faptul că situație stă aproximativ la fel ca și în cazul vitei. Totuși, când vorbim de fructele de mare cu cochilie, aici trebuie să vă aprovizionați cu o cantitate mai mare, pentru a vă sătura. 

„Și peștele și fructele de mare se comportă aproximativ la fel, păstrând undeva în jur de 80% din greutatea inițială după gătire. Iar în cazul celor cu cochilie, precum scoicile, se recomandă în jur de jumătate de kilogram de persoană.

Pe de altă parte, curcanul și mielul scad mai mult în greutate odată ce sunt gătite, pierzând până la 40-45% din aceasta.”, a mai dezvăluit Joseph Hadad. 

Citește și: Rețetă de mâncare rapidă: Sote de legume. Chef Joseph Hadad: „Ceva rapid și gustos, inspirat din mâncărurile asiatice”


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete
Tagurile articolului: bucatar  carne  joseph hadad  retete 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video



pixel