Carmen Brumă, despre lupta cu kilogramele în plus: „Nu reușeam să mă împac cu mine la dimensiunile acelea”
Fructele și legumele sunt o parte esențială a unei diete sănătoase, oferind numeroase vitamine, minerale și fibre, fără tone de calorii, grăsimi saturate sau sodiu. Din păcate, mulți oameni fac o greșeală majoră cu fructele și legumele pe care le consumă și care i-ar putea expune la riscul de a se îmbolnăvi grav, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Înainte de a vă trezi culcat la pat cu o boală gravă, citiți mai departe pentru a descoperi cum să evitați această eroare critică.
Nu decojiți niciodată fructele și legumele înainte de a le spăla!!!
Deși poate că sunteți nerăbdător să vă bucurați rapid de acele fructe și legume, decojirea lor înainte de a le spăla este întotdeauna o idee proastă, spune CDC.
Atunci când decojiți o legumă sau un fruct care nu a fost spălat, puteți transfera bacteriile din exteriorul acelui produs direct pe partea pe care urmează să o consumați.
Fructele se numără printre grupele de alimente cele mai susceptibile de a provoca intoxicații alimentare
În ciuda beneficiilor lor, fructele și legumele pot prezenta riscuri serioase pentru sănătate dacă nu sunt pregătite corespunzător. De fapt, în fiecare an, fructele și legumele se numără printre principalii factori care contribuie la bolile de origine alimentară cauzate de Salmonella, E. coli și Listeria.
Dacă se întâmplă să decojiți fructele înainte de a le spăla, puteți crește riscul de a consuma alimente contaminate cu aceste bacterii, ceea ce vă poate îmbolnăvi grav - sau chiar mai rău. Aproximativ 420 de persoane mor din cauza Salmonella, 100 de persoane mor din cauza E. coli și 260 de persoane mor din cauza Listeria în SUA în fiecare an, informează CDC, potrivit bestlifeonline.com
Anumite metode de curățare pot face mai mult rău decât bine
Deși Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) recomandă spălarea produselor cu apă curentă și frecarea fructelor și legumelor cu o perie curată înainte de a le consuma, există anumite metode de curățare a produselor care ar putea pune în pericol sănătatea dumneavoastră.
"Produsele sunt poroase. Săpunul și detergenții de uz casnic pot fi absorbiți de fructe și legume, în ciuda clătirii temeinice, și vă pot îmbolnăvi. De asemenea, nu se cunoaște siguranța reziduurilor din produsele comerciale de spălare a produselor, iar eficiența acestora nu a fost testată", avertizează FDA.
Anumite părți ale produselor curate ar trebui totuși evitate
Chiar dacă ați curățat temeinic un produs, experții spun că există părți ale fructelor și legumelor pe care ar trebui să evitați să le consumați. Atât CDC, cât și FDA recomandă să tăiați orice parte a fructelor sau legumelor care pare a fi vânătă sau deteriorată.
"Vânătăile și tăieturile pot permite agenților patogeni să pătrundă într-un fruct sau o legumă, iar produsele deteriorate se strică de obicei mai repede", a explicat Rebecca Dittmar, coordonator al Programului de gestionare a protecției alimentare de la Colegiul de Agricultură și Științe ale Vieții din cadrul Universității Texas A&M, într-un interviu pentru AgriLife Today.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Retete
Tagurile articolului: fructe legume