Oana Roman trece prin momente dificile. Fiica sa, Isabela, se confruntă cu probleme de sănătate: „Va urma o perioadă grea pentru amândouă”
Chef Joseph Hadad este unul dintre cei mai activi bucătari pe rețelele de socializare, care, în ciuda carierei solicitante pe care o are, încearcă să le ofere adesea fanilor săi fel de fel de trucuri și rețete din bucătăriile din întreaga lume, pentru a obține, astfel, cele mai gustoase preparate. Așadar, pentru că ne aflăm în plin sezon al murăturilor, acesta le mai propune gospodinelor care încă nu au reușit să își pregătească cămara o rețetă cu totul inedită. Partea cea mai interesantă dintre toate este că ele sunt gata în doar 24 de ore, promite Joseph Hadad și nu ai nevoie de prea mult timp de petrecut în bucătărie.
Ingrediente:
- 2 morcovi
- 1/2 varzǎ albǎ
- 1/2 conopidă
- 4 ardei grași (roșu, verde, galben, verde deschis)
- 2 ardei pepperoncini (opțional)
- 2 tije de apio
- 1 căciulie usturoi
- 1 lingurǎ boabe de muștar
- 1 linguriță piper negru boabe
- 2 borcane (1.5 l fiecare)
Pentru apă:
- 2,5 l apă
- 230 ml oțet alb
- 3 linguri sare
- 3 linguri de zahăr alb
- 1 1/2 linguri sare de lǎmâie
- 1 1/2 linguri de semințe de muștar
- 1 1/2 lingurǎ de semințe de piper negru
- 7-8 frunze de dafin uscate
- 1 1/2 linguriță de turmeric
Mod de preparare:
„1. Pregătiți apa: puneți într-o oală apa la încălzit, împreună cu boabele de piper, semințele de muștar, zahărul, sarea, sarea de lămâie, foile de dafin și turmeric. După ce amestecul începe să clocoteascǎ, se lasă să fiarbă 30 de minute pentru a elibera și a combina aromele.
2. Între timp, pregătiți legumele: tăiați ardeii grași fâșii, tăiați morcovii rondele sau fâșii, rupeți conopida în buchete, tăiați ardeii pepperoncini în jumătate, curǎțați cotorul verzei și tăiați-o apoi în bucăți triunghiulare medii, tăiați usturoiul în patru și tăiați țelina în bucăți potrivite.
3. Aranjați legumele în borcane după cum doriți (puneți 2 jumătăți de ardei pepperoncini în fiecare borcan pentru un gust ușor picant sau omiteți dacă nu doriți murături picante). Finalizați prin a adăuga usturoiul printre legume câte 2 bucăți în fiecare borcan. Presați legumele spre fundul borcanului ori de câte ori este nevoie.
4. Apoi umpleți cu apă fierbinte până sus și închideți capacul ermetic. Se lasă 4 ore la temperatura camerei, apoi se pun la frigider peste noapte. După 24 de ore, murăturile crocante pot fi servite! A se păstra la frigider după deschidere. Poftă bună!”, a scris chef Joseph Hadad pe rețelele de socializare.
Și, partea cea mai bună dintre toate este că murăturile nu doar că sunt foarte gustoase și merg servită alături de o varietate de preparate, dar ele au și multe beneficii pentru sănătate. Mihaela Bilic recomandă servirea lor în cantități cât mai generoase, întrucât aduc avantaje sistemului imunitar, florei intestinale, iar lista poate continua la nesfârșit. Astfel, dacă în sezonul rece legumele sunt uneori inaccesibile, aceasta este varianta de salvare de care ai nevoie.
„Pe lângă produsele lactate acide și brânzeturi, murăturile sunt cea mai valoroasă sursă de fermenți vii (lactobacili și bifidobacterii) care întăresc sistemul imunitar. Produsele probiotice au avantajul că echilibrează flora intestinală, reduc inflamația și riscul de intoleranțe digestive, îmbunătățesc digestia și ameliorează sindromul de colon iritabil.
Parte integrantă din tradițiile culinare românești, murăturile sunt ușor de preparat și se păstrează timp îndelungat. Datorită concentrației mari de bacterii benefice pe care le conțin, priviți-le ca pe niște alimente vii, sunt probiotice bogate în vit. C, de consumat regulat. Cu murături sănătatea are gust și e accesibilă oricui- aveți nevoie de legume, un borcan, apă și sare. Spor la treabă!”, a scris recent Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.
VEZI și: Alimentele de toamnă care întăresc imunitatea. Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe / VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete