Chifteluțe cu de toate a la Cezar Osiceanu. Rețeta copilăriei, din nou pe masă
Data publicării:
Nu cred că este copil în România căruia să nu îi placă chifteluțele proaspete și pufoase. Eram mic și mâncam incredibil de mult, iar buna mea mamă era o adevărată martiră când trebuia să facă chifteluțe - spune pilotul Cezar Osiceanu.

Recitind de curând o carte deosebită a lui Remarque, “Nimic nou pe frontul de Vest” am dat peste pasajul în care soldatul german primește in pachetul trimis de acasă - câteva chifteluțe cu cartofi. 


În mintea mea, cele două informații de mai sus s-au combinat după un algoritm necunoscut așa că brusc mi-a venit o poftă nebună de chifteluțe.


Deci, la treabă pofticioși mari și mici! Lăsați în plata Domnului burgerii fără gust, fie ei și cu foiță de aur făcuți, și haideți să facem niște chifteluțe adevărate să le plouă în gură amatorilor de fast food!


Avem nevoie de:


- 1 kg de pulpă de porc tocată mediu 
- 2 legături de mărar proaspăt tocat mărunt 
- 2 legături de pătrunjel proaspăt tocat mărunt 
- o legătură de tarhon tocată mărunt 
- 2 morcovi rași 
- o ceapă  mare roșie și una albă tocate mărunt și altele tăiate rondele 
- 3-4 căței de usturoi pisați bine
- 3 felii de pâine albă înmuiate în apă și apoi stoarse bine 
- mirodenii după gust: piper negru, curry, busuioc, boia dulce și iute, susan
- 300 gr de făină albă, trei nule cum se spunea pe vremuri 
- 300 gr de pesmet 
- 3-4 roșii de grădină tăiate cubulețe 
- un pahar de vin roze demisec 
- 2 ouă proaspete 
- 2-3 cartofi albi fierți și tăiați felii mai grosuțe


Punem într-un castron generos și amestecăm bine până se omogenizează: carnea, ceapa tocată mărunt, morcovii rași, pâinea, boia, mărarul, pătrunjelul, jumătate din legătura de tarhon și ouăle.


Când este totul bine omogenizat facem un pic de mujdei și îl turnăm peste conținutul castronului nostru.


Împărțim castronul în trei părți, iar una dintre ele o amestecăm cu semințe de susan.


Punem separat cate o farfurie ușor adâncă cu făină, alta cu pesmet alb și alta cu făină, pesmet și semințe de susan, iar peste ele presărăm piper, boia, curry și amestecăm bine.

 

Începem să facem, cu mâinile ușor umezite cu apă, chifteluțele dar nu mai mari decât o minge de ping pong, cu carnea amestecată cu semințe de susan pe care o dăm prin farfuria cu de toate.


Le așezăm frumos pe masă pregătite pentru prăjit 


Continuăm cu chifteluțele pe care le vom tăvăli pe jumătate în farfuria cu făină, și restul în cea cu pesmet. După, le punem aliniate frumos pe masă pregătite pentru prăjit.

Punem tigaia cu ulei la încins și începem operațiunea de prăjire cu chifteluțele pregătite.


În câte un castron separat pe fundul căruia vom așeza hârtie absorbantă scoatem chifteluțele noastre moi și parfumate.


Vom pune separat în altă tigaie de teflon rondelele de ceapă și cubulețele de roșii să se călească ușor și peste ele turnăm paharul de vin.


Când a dat în clocot sosul nostru amețitor de parfumat și de frumos colorat, așezăm ușor chifteluțele. Lăsăm să fiarbă 5-7 minute la foc mic chifteluțele noastre în acel sos minunat și punem peste mărar, pătrunjel și restul de tarhon.

 

Punem feliile de cartofi fierți pe fundul farfuriei noastre și așezăm peste sosul și chifteluțele lui.

 
Un pic de busuioc peste pentru miros și gata!

 

Chifteluțele calde din castron merg puse lângă feliile de cartofi peste care am așezat câte o felie de cașcaval și le-am lăsat un pic la cuptor cat să se topească și să îmbrace feliile de cartofi. Presărăm peste toate cele un pic de busuioc.


Eu i-am pus alături și un șnițel tăiat felii pentru ca, prin alternanță, să avem cum se spune curcubeul în cerul gurii

 

Chifteluțele cu sos merg la felul doi cu niscaiva castraveți murați sau o salată de varză murată.


Poftă mare!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Exclusiv



Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Sursa foto: Oana Roman, Instagram

Ce afecțiune are fiica Oanei Roman. Vedeta este revoltată: „Niciun doctor nu și-a dat seama”

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Gabriel Cotabiță, captură foto PRO TV

Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu. Ce semne zodiacale dau nas în nas cu norocul până la finalul anului 2024

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va ieși din tipare și va avea curajul să facă ceea ce nimeni din jurul său nu a făcut




pixel