Claudia Buneci, ce să faci și să nu faci în timpul sarcinii pentru a avea un copil cât mai sănătos: Trebuie să știe cât de important e să aibă grijă
Data actualizării:
Data publicării:
Claudia Buneci este health coach, consilier de echilibru hormonal și mamă a trei copii. A absolvit cursul de tehnician nutriționist în România, apoi Institute for Integrative Nutrition din SUA. Plecând de la dorința de a înțelege cât mai multe despre puzzle-ul care contează pentru sănătatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentație în sarcină și în perioada postpartum.

În prezent urmează cursuri de medicină funcțională la School for Applied Functional Medicine, o formare de 3 ani din Statele Unite ale Americii. 

Citește și: Cum pot fi recunoscute semnele premenopauzei. Claudia Buneci: Uneori sunt „camuflate” de maternitate

Spectacola: „Înainte de a fi specialistă în nutriție și medicină funcțională, ești femeie. Pe lângă asta, ești și de trei ori mamă. Practic, ai trecut de cel puțin trei ori prin schimbări hormonale uriașe. Aș vrea să începem discuția noastră despre această etapă din viața femeii: sarcina. Ce se întâmplă în organismul femeii în timpul sarcinii, ce se întâmplă după?”

Cocktail-ul care dezvoltă copilul în perioada intrauterină

Claudia Buneci: „E clar și dovedit științific că trăim un cocktail hormonal în cele 9 luni de sarcină, dar care continuă și după – mai ales în alăptare, post-înțărcare. Tot acest cocktail, care are ca ingredient principal progesteronul timp de 9 luni, permite copilului să se dezvolte în interiorul mamei, fără a fi catalogat de către corp ca un potențial „invadator” și eliminat”.

 

 Văd momentul sarcinii (ideal și anterior sarcinii, cu cel puțin 12 luni) ca pe o perioadă optimă în care femeia să facă schimbări de stil de viață, care îi aduc multe beneficii:

1. Pentru mamă să treacă cu ușurință prin sarcină, fără multe kilograme în plus, oboseală, diabet gestațional, grețuri și dereglări majore al funcției colecistului și ficatului

2. Să se pregătească de naștere și să nască un copil cât de sănătos se poate – pentru că e foarte important ce se întâmplă cu mama în sarcină și nu întâmplător au luat mare amploare alergiile, astmul și alte afecțiuni pe care le vedem la copiii noștri într-o incidență mai mare decât în trecut.

3. În plus, dobândind deja obiceiuri sănătoase, mama va ști cum să aibă grijă de ea în post partum – pentru că e nerealist să credem că o femeie care nu doarme, care trece printr-o multitudine de schimbări și emoții, va putea atunci să descopere ingrediente sănătoase, farfurii echilibrate etc. – reducând astfel riscul depresiei de după naștere, precum și al apariției unor dezechilibre hormonale, care, de cele mai multe ori, nu trec de la sine, ci se amplifică odată cu trecerea timpului.

4. De asemenea, o femeie care știe deja cum arată un stil de viață sănătos, va ști cum să se hrănească în alăptare și foarte important (va ști de exemplu puterea ovăzului pentru lactație, dar potențialul său de acumulare de kilograme – va lua decizii conștiente), se va stresa mai puțin la diversificare.

 

Femeile trebuie să aibă grijă de ele înainte de a deveni mame

Femeile care se pregătesc să devină mame  trebuie să știe  cât de important e să aibă grijă ele de ele chiar înainte de a rămâne însărcinate.

 

Claudia Buneci: „Ceea ce aleg să mănânce, cât se mișcă, cum dorm, felul în care gestionează stresul, produsele de îngrijire…toate acestea sunt factori care vor influența sănătatea bebelușului lor – în mod dovedit, cocktailul hormonal din creierul copilului, mai ales în ultimul trimestru este definit 100% de nivelul hormonilor de stres/fericire ai mamei (cortizolul, serotonina, dopamina).

Ce aș mai menționa aici este faptul că, după naștere, progesteronul scade brusc și acesta este un alt factor care poate contribui la starea de „blue" din postpartum. Dar ce bine că intră în scenă oxitocina, care are ca principal rol susținerea conexiunii dintre mamă și copil”.

Cum se concretizează sprijinul pentru mamele însărcinate

 

Claudia Buneci: Toate aceste schimbări hormonale și puternic emoționale fac ca mamele în postpartum să aibă nevoie de sprijin:

1. Să fie susținute de partenerii lor și de alte femei – acum există doula postpartum care vine acasă și ajută femeia atât cu alăptarea, dar și cu tot ce o mamă, mai ales la prima naștere, are ca dileme și nesiguranțe.

2. Să fie hrănite cu alimentație care permite refacerea – în culturile tradiționale, proaspetele mame primesc ajutor deosebit de la familia extinsă în postpartum. Sunt prioritizate supele din oase, supele de legume gătite lent, ca surse importante de colagen și de minerale, atât de necesare după naștere”, încheie specialista, pentru Spectacola.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Exclusiv


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Acces Direct

Demisie șoc la Antena Stars! A plecat de la Acces Direct după 6 ani: „A fost ultima mea zi”

Adriana Bahmuțeanu și iubitul ei, foto Facebook

Adriana Bahmuțeanu și George Restivan și-au spus „adio”, după 1 an și 3 luni de căsnicie. Adevăratul motiv al despărțirii: „Am decis să punem punct aici relației”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Suma uriașă pierdută de Cristina Bâtlan în urma afacerii pe care a avut-o cu Cătălin Botezatu. În ce relații a rămas femeia de afaceri cu celebrul designer

Andrei Nae

O studentă rupe tăcerea în cazul lui Andrei Nae, cunoscut drept „profesorul în fustă”

Andrei Nae

Ați văzut profesorul în fustă de la Universitatea din București? Adevărul despre fotografia publicată de Mara Bănică

Dana Budeanu/ captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU

Dana Budeanu, reacție în cazul profesorului în fustă

 pexels-max-fischer-5212362

Universitatea din București, decizie după ce un profesor a apărut în fustă

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Gabi Bădălău s-a dat de gol! Spunea că nu a înșelat-o niciodată pe Bianca Drăgușanu, dar acum a recunoscut tot fără menajamente

Captură video: Pro TV

Ioana Gingină a vrut să știe toată lumea de ce nu-l suportă pe Cristi Mitrea. Actrița nu s-a abținut: „Am văzut eu niște lucruri”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 22 - 28 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de reușite în tot ce face

Fotografie de la fauxels: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/om-oameni-munce-te-munca-3184328/

De ce se îmbracă profesorii în fuste. Este o mișcare la nivel global. Cum arată situația în Spania

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, previziuni astrologice pentru vara aceasta. Zodia care va câștiga foarte mulți bani până la sfârșitul lunii august
pixel