Cori Grămescu, chifteluţe de dovlecei după rețeta bunicii: „Maestră a bucătăriei dietetice şi flexitariene”
Cori Grămescu a împărtășit una dintre rețele ei preferate din perioada copilăriei, chifteluțe de dovlecei, după rețeta bunicii. 

Cori Grămescu și-a adus aminte cu nostalgie de perioada copilăriei, când bunica îi gătea cele mai delicioase rețete. Aceasta le-a împărtășit și fanilor una dintre rețetele ei preferate și le-a dezvăluit că bunica nu a gătit niciodată cu prea multe grăsimi și avea grijă ca meniul să fie unul sănătos. 


Cori Grămescu își aduce cu drag aminte de cea care îi este model în viață, de bunica ei, un simbol al feminității și al eleganței. 


„Uneori, nu doar un aliment sau masă delicoasă produc satisfacție, ci și amintirea că ele sunt după o rețetă tradițională din familie.


Îmi aduc aminte de chifteluţele cu dovlecei din copilărie, când stăteam cuminte la bunica mea acasă, aşteptând să se răcească minunăţiile aurii pe colţul aragazului. Adulmecam pofticioasa aromă de ceapă rumenă şi mirosul de mărar proaspăt şi chiar şi acum am imaginea clară a bucătăriei curate, răcoroase, cu mobilă albă şi perdeluţe cu dantelă la geam.


Bucătăria bunicii mele a fost întotdeauna un loc al fascinaţiei pentru mine, iar acum păstrez cu nostalgie caietul ei de prăjituri scris ordonat, desenele pentru tricotaje şi cartea de bucate transmisă în familie, din bucătărie în bucătărie şi din casă în casă. Memee, străbunica mea, făcea notiţe pe marginea cărţii cu creionul. Mama Naty, bunică-mea, nu se îndura să mâzgălească pe cărţi. Aşa că îşi punea cartonaşe cu notiţe în cartea deja îmbătrânită. Când am plecat de acasă, am luat cu mine doar cărţile. Chiar şi pe cele de bucate, iar acum îmi stau acasă, cuminţi, aşteptând să fie readuse la viaţa bogată pe care au trăit-o.


Bunica mea făcea încă parte dintr-o generaţie de femei care reuşea să îmbine cu graţie şi eficiență cariera, viaţa de familie şi cea gospodărească. A fost un cadru didactic excepţional, formând generaţii întregi de elevi. De o frumuseţe răpitoare, i se spunea Bombonică, şi, fără a fi în vreun fel exagerat de cochetă, era de o elegantă şi delicateţe înnăscută. A ştiut mereu să ţină casa în ordine. Veneau zeci de elevi pe săptămână la meditaţii acasă şi era întotdeauna ordine desăvârşită, deşi eu şi vară-mea ne jucam isteric în biroul de studiu. Bucătăria şi gospodăria nu au avut de suferit niciodată din pricina programului ei încărcat.


Revenind, însă, la chifteluţele de dovlecei, bunică-mea nu a gătit niciodată gras sau cu prăjeli. Maestră a bucătăriei dietetice şi flexitariene cu mult înainte să se inventeze termenii, a aplicat întotdeauna delicateţea şi bunul simţ din viaţă şi în pregătirea mâncării. Aşa am crescut eu, iar uneori mi se face dor de toată această lume a echilibrului şi liniştii casnice”, a scris Cori Grămescu pe Facebook. 

 

Iată rețeta de chifteluțe de dovlecei, primită drept moștenire de la bunica ei. Cori Grămescu a vrut să le împărtășească și fanilor ei de pe blog, gustul delicios al copilăriei. 

 

„Ingrediente


1-2 dovlecei potriviţi, daţi pe razătoarea mare

câte o lingură de făină integrală pentru fiecare dovlecel

câte un ou bătut bine pentru fiecare dovlecel

câte un puf de ulei din spray-ul de gătit pentru fiecare dovlecel

puţină faină integrală pentru a forma chifteluţele


Preparare


Se dau pe razătoare dovleceii (curăţaţi de seminţe) şi se presar[ cu puţină sare. Se storc de zeamă şi se lasă la scurs, câteva minute, într-o sită de plastic.

Între timp, se toacă foarte mărunt câte o ceapă mică pentru fiecare dovlecel. Se poate folosi procesatorul de mâncare pentru a mărunţi complet ceapa. Se toacă mărunt şi câte o jumătate de legătură de mărar pentru fiecare dovlecel.

Se bate bine câte un ou pentru fiecare dovlecel în parte și se pregăteşte câte o lingură de făină integrală. Oul bătut se amestecă bine cu făină, cu puţin piper şi se adăugă apoi dovlecelul râs şi scurs, mărarul şi ceapă. Se condimentează cu piper şi se amestecă bine pentru omogenizare.

Se pune pe foc mic o tigaie ceramică în care se adăugă un puf de ulei din sprayul de gătit.

Cu o lingură, se ia din amestecul de dovlecel, fără să adunăm prea mult ou bătut. Se formează în palma o chifteluţă şi se presară puţină faină integrală ca să nu se lipească. Se pune în tigaie şi se lăsă la foc mic până capăta o culoare aurie și apoi se întoarce cu o spatulă.

Se pun în tigaie chiftelele fără să se atingă, apoi se şterge tigaia cu un şerveţel şi se pulverizează din nou puţin ulei pentru gătit.

Se servesc la temperatura camerei sau doar puţin călduţe, ca garnitura sau în salate ori la micul dejun, împreună cu puţină brânză telemea şi un ardei”, a scris Cori Grămescu pe blog-ul ei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Bianca Moldoveanu | Dată: 25 ian, 13:23

Sursa foto: Elena Merișoreanu, Facebook

Elena Merișoreanu dă de pământ cu artiștii care se plâng de pensiile prea mici: ”E o rușine. S-au câștigat saci de bani. Cântăm o oră și primim 1000 și ceva” EXCLUSIV

Captură video Youtube/ Vorbește lumea

Adela Popescu, gestul pe care îl face în fiecare vacanță all inclusive: „Mi-e rușine să spun”

Carmen Harra, foto Facebook

Divorțurile „anunțate” de Carmen Harra. Clarvăzătoarea a prezis destrămarea unor cupluri celebre: „Relația asta devine abuzivă și o să se termine foarte prost”

Sursa foto: Carmen Harra și Delia, facebook/ colaj foto

Carmen Harra, dezvăluiri neașteptate despre sarcina Deliei, după ce i s-a prezis că va avea o fiică: „Îi este frică să nu se întâmple ceva dacă face acest copil”

Sursa foto: Captură video/ Antena 3

Băutura MINUNE care curătă ficatul. Lidia Fecioru: „Se bea doar nouă zile”

Sursa foto: Sidonia Spătaru, captură Youtube/ Acces Direct

Văduva lui Dan Spătaru, de urgență la spital după ce s-a prăbușit în plină stradă: "Am zis să nu mă lovesc cu capul de trotuar și..."

Sursa foto: Carmen Iohannis, Facebook

Gafa vestimentară uriașă făcută de Carmen Iohannis la dineul NATO. Cum a fost poreclită Prima Doamnă

Sursa foto: Delia, instagram

Delia Matache, martoră la tragedia din Alpii italieni, Dolomiti. Mai mulți oameni au fost uciși de o avalanșă: "Sfatul meu e ca pasionaţii de munte să..."

Sursa foto: Brigitte Pastramă, Instagram

Florin Pastramă, primele declarații despre divorțul de Brigitte Sfăt: ”După ce se mai calmează lucrurile atunci...”

Sursa foto: Aurel Pădureanu și Cornelia Catanga, sursa facebook

Aurel Pădureanu, îngropat în datorii. Soțul Corneliei Catangă se confruntă cu probleme financiare: ''De unde să plătesc?”

Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Doliu în lumea muzicii populare. O mare artistă s-a stins din viață: „Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul unde drepții se odihnesc!”

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sursa foto Doxologia.ro

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci în această zi de sărbătoare