Cum pot fi recunoscute semnele premenopauzei. Claudia Buneci: Uneori sunt „camuflate” de maternitate
Data actualizării:
Data publicării:
Claudia Buneci este antrenor de sănătate, consilier în echilibru hormonal și mamă a trei copii. Ea a absolvit un curs de tehnician nutriționist în România și a continuat studiile la Institute for Integrative Nutrition din SUA.

Plecând de la dorința de a înțelege cât mai multe despre puzzle-ul care contează pentru sănătatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentație în sarcină și în perioada postpartum. În prezent urmează cursuri de medicină funcțională la School for Applied Functional Medicine, o formare de 3 ani din Statele Unite ale Americii.

Citește și: Claudia Buneci, ce să faci și să nu faci în timpul sarcinii pentru a avea un copil cât mai sănătos: Trebuie să știe cât de important e să aibă grijă

Spectacola: Cât durează, după naștere, ca organismul femeii să își revină la normal?

 

Claudia Buneci: „Deși se consideră că lehuzia durează 40 de zile, perioada de postpartum durează mult mai mult de atât. Eu aș zice că minimum 9 luni. Uneori și mai mult, dacă bebelușul nu doarme noaptea – poate ajunge până la 2 ani, mai ales dacă alăptează.

E important ca femeia să aibă răbdare cu ea, să nu aibă așteptări mari de la această perioadă.

Planuri pot să-nceapă din nou să își facă după ce bebelușul începe să doarmă noaptea legat. Prioritizând odihna în aceste perioade cu somn întrerupt noaptea, mama previne apariția unor dezechilibre hormonale, mai ales legate de tiroidă, care pot apărea pe fondul oboselii și al hranei necorespunzătoare”.

 

Spectacola: Miracolul alăptării - lipsa hormonilor. O altă etapă provocatoare este aceea a alăptării, în care, de multe ori, femeile se întâlnesc cu simptome asemănătoare menopauzei. Ce e de făcut? Pot atenua aceste efecte?

 

Claudia Buneci: Tot ce am zis mai sus este de mare ajutor pentru ca mama să se simtă bine în timpul alăptării – sprijinul celor din jur, prioritizarea somnului, mesele hrănitoare. Aș adăuga puțin timp petrecut în afara rolului de mamă, relaxare în natură, singură sau alături de prietene, momentele de conectare cu partenerul…toate sunt importante.

 

Cu cât femeia intră mai pregătită și cu așteptări mai realiste în această perioadă, cu atât va ști dinainte să ceară ajutor care contează și își va crește șansele să treacă mai ușor prin postpartum.

 

Spectacola: Premenopauza, care, în zilele noastre, apare tot mai devreme. Cum pot fi recunoscute semnele și ce e de făcut?

 

Claudia Buneci: „Dacă tot am vorbit de sarcină, am să încep prin a spune că uneori nu recunoaștem semnele premenopauzei, pentru că sunt „camuflate” de maternitate. Primele semne pot avea legătură cu durata ciclului menstrual care se scurtează, cu oboseala, cu somn ineficient, cu reducerea libidoului. Apar apoi menstruații neregulate, poate sângerări abundente sau dimpotrivă, foarte reduse, uscăciune vaginală, bufeuri, iritabilitate etc.

 

Soluțiile seamănă cu cele menționate anterior.

 

Avem nevoie să dormim când ne e somn – știu că pare simplu și banal, dar, Doamne, este atât de dificil. Văd cum femeile sunt toată ziua obosite și seara, când au șansa de repaus și refacere, se activează sau se târăsc pentru încă un serial. Dacă am înțelege cât de importantă este această odihnă, cât de multe face corpul în acel interval, enorm de multe s-ar schimba la felul în care ne simțim.

 

De asemenea, mesele hrănitoare, compuse din alimente integrale – pește, legume, orez, ou etc. – influențează enorm felul în care ne simțim. Reducerea alimentelor procesate, mai ales a zahărului, a produselor de patiserie schimbă semnificativ în bine starea pe care femeile o au, și asta în fiecare etapă a vieții, inclusiv în premenopauză.

 

Mișcarea, gestionarea stresului, lucruri care ne aduc plăcere și bucurie sunt alte ingrediente care fac ca premenopauza să nu mai fie o perioadă tristă și complicată, ci chiar una înfloritoare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Exclusiv



Pepe, Raluca Pastramă, captură video Youtube, Xtra Night Show

Raluca Pastramă rupe tăcerea, după trei ani de la divorț. Ce acuzații grave îi aduce lui Pepe, în plin război pentru custodia fetițelor

Captură video: YouTube/Xtra Night Show

Reacția lui Cătălin Botezatu, după ce Dan Capatos l-a întrebat despre copiii săi. Mara Bănică l-a provocat să dezvăluie numărul exact

Captură video: YouTube/Kanal D Romania. Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

„Hai că nu ne-am născut ieri. Am văzut și noi”. Teo Trandafir nu s-a abținut și l-a luat la rost pe Jador. Cum a reacționat cântărețul de manele / Video

Mihai Voropchievici. Captură Video Antena 3

Horoscop 14 - 20 octombrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea mare succes profesional

Captură video: TikTok/tikinights

Oana Radu, surprinsă cu un cadou neașteptat de la noul iubit. Câți bani a scos din buzunar Șerban Balaban pentru a o face fericită pe artistă

Sursă foto: Anca Țurcașiu/Instagram

Anca Țurcașiu, dezvăluiri despre relația cu noul său iubit: „Am divorțat amândoi și ne-am regăsit”

Captură video: TikTok/Jador

Jador și Oana Ciocan se căsătoresc! Când va avea loc marele eveniment și cine sunt nașii: „Mă însor cu ea! Am știut din prima zi că o să fie nevasta mea” / Video

Sursă foto: Captură video YouTube „Vocea României”

Ionuţ Hanțig i-a impresionat pe jurații de la Vocea României și a întors toate scaunele: „Ești special cu totul”

Sursă foto: Captură foto Instagram Medana Oprea

Soția lui Alin Oprea, acuzată că merge la vrăjitoare. Medana a dat cărțile pe față și a spus care este, de fapt, adevărul

Elena Udrea și Alexandrov Adrian, sursa foto Instagram

Adrian Alexandrov, mărturisiri emoționante despre Elena Udrea. Ce îi spune fetiței despre absența mamei

Susa foto: Ozana Barabancea, Spectacola

Ozana Barabancea, înșelată de fostul soț cu cea mai bună prietenă. Abia acum s-a aflat ce i-a spus femeia înainte să înceapă relația: „Mi-a zis foarte vulgar” / Video

Sursa foto: Simona Trașcă, instagram

Simona Trașcă, dezvăluiri despre fiul ei, inginer în Canada. Cum se înțelege vedeta cu nora




pixel