Bianca Drăgușanu a răbufnit după scandalul cu Gabi Bădălău. Ce s-a întâmplat, de fapt, între cei doi: „Se exagerează incredibil”
Plecând de la dorința de a înțelege cât mai multe despre puzzle-ul care contează pentru sănătatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentație în sarcină și în perioada postpartum. În prezent urmează cursuri de medicină funcțională la School for Applied Functional Medicine, o formare de 3 ani din Statele Unite ale Americii.
Spectacola: Cât durează, după naștere, ca organismul femeii să își revină la normal?
Claudia Buneci: „Deși se consideră că lehuzia durează 40 de zile, perioada de postpartum durează mult mai mult de atât. Eu aș zice că minimum 9 luni. Uneori și mai mult, dacă bebelușul nu doarme noaptea – poate ajunge până la 2 ani, mai ales dacă alăptează.
E important ca femeia să aibă răbdare cu ea, să nu aibă așteptări mari de la această perioadă.
Planuri pot să-nceapă din nou să își facă după ce bebelușul începe să doarmă noaptea legat. Prioritizând odihna în aceste perioade cu somn întrerupt noaptea, mama previne apariția unor dezechilibre hormonale, mai ales legate de tiroidă, care pot apărea pe fondul oboselii și al hranei necorespunzătoare”.
Spectacola: Miracolul alăptării - lipsa hormonilor. O altă etapă provocatoare este aceea a alăptării, în care, de multe ori, femeile se întâlnesc cu simptome asemănătoare menopauzei. Ce e de făcut? Pot atenua aceste efecte?
Claudia Buneci: Tot ce am zis mai sus este de mare ajutor pentru ca mama să se simtă bine în timpul alăptării – sprijinul celor din jur, prioritizarea somnului, mesele hrănitoare. Aș adăuga puțin timp petrecut în afara rolului de mamă, relaxare în natură, singură sau alături de prietene, momentele de conectare cu partenerul…toate sunt importante.
Cu cât femeia intră mai pregătită și cu așteptări mai realiste în această perioadă, cu atât va ști dinainte să ceară ajutor care contează și își va crește șansele să treacă mai ușor prin postpartum.
Spectacola: Premenopauza, care, în zilele noastre, apare tot mai devreme. Cum pot fi recunoscute semnele și ce e de făcut?
Claudia Buneci: „Dacă tot am vorbit de sarcină, am să încep prin a spune că uneori nu recunoaștem semnele premenopauzei, pentru că sunt „camuflate” de maternitate. Primele semne pot avea legătură cu durata ciclului menstrual care se scurtează, cu oboseala, cu somn ineficient, cu reducerea libidoului. Apar apoi menstruații neregulate, poate sângerări abundente sau dimpotrivă, foarte reduse, uscăciune vaginală, bufeuri, iritabilitate etc.
Soluțiile seamănă cu cele menționate anterior.
Avem nevoie să dormim când ne e somn – știu că pare simplu și banal, dar, Doamne, este atât de dificil. Văd cum femeile sunt toată ziua obosite și seara, când au șansa de repaus și refacere, se activează sau se târăsc pentru încă un serial. Dacă am înțelege cât de importantă este această odihnă, cât de multe face corpul în acel interval, enorm de multe s-ar schimba la felul în care ne simțim.
De asemenea, mesele hrănitoare, compuse din alimente integrale – pește, legume, orez, ou etc. – influențează enorm felul în care ne simțim. Reducerea alimentelor procesate, mai ales a zahărului, a produselor de patiserie schimbă semnificativ în bine starea pe care femeile o au, și asta în fiecare etapă a vieții, inclusiv în premenopauză.
Mișcarea, gestionarea stresului, lucruri care ne aduc plăcere și bucurie sunt alte ingrediente care fac ca premenopauza să nu mai fie o perioadă tristă și complicată, ci chiar una înfloritoare”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Exclusiv
Daniela Simulescu, astrolog DC...