Cum poți refolosi cozonacul uscat, rămas de la masa de Crăciun. Trei rețete simple, dar extrem de delicioase
Data publicării:
În continuare, îți vom oferi cele mai delicioase rețete, pe care le obține obține cu resturile de cozonac uscat, rămas de la masa de Crăciun.

De sărbători, toată lumea tinde să gătească mai mult decât este cazul. În acest sens, probabil și ție ți s-a întâmplat să rămâi frecvent cu multă friptură, sarmale și cozonac. Dacă primele două merg oricând reîncălzite sau congelate, cel din urmă se va usca, dacă nu va fi consumat în câteva zile. Partea cea mai bună este că există extrem de multe rețete pe care le poți prepara cu resturile de cozonac uscat, care nu se mai mănâncă, astfel încât te vei putea bucura de un nou desert proaspăt și delicios. 

Budincă de cozonac cu stafide și rom

Ingrediente:

  • 350-400 g cozonac
  • 100 g unt
  • 300 g smântână
  • 5 ouă
  • 100 g stafide
  • 30 ml rom
  • 50-100 g zahăr
  • vanilie
  • un praf de sare

Mod de preparare:

Prima dată, punem stafidele la înmuiat în rom. În acest timp, pregătim cozonacul, pe care îl tăiem cubulețe și îl adăugăm într-o tigaie cu unt, până când se rumenește și devine ușor crocant. 

Ouăle se amestecă cu ajutorul unui tel cu zahărul și cu un praf de sare, până când se obține o spumă. După, se adaugă și smântâna și vanilia. Toată compoziția se omogenizează bine, iar la final adăugăm și stafidele cu romul. Când compoziția de ou este gata, adăugăm în ea cubulețele de cozonac și ne asigurăm că acestea au ou pe toate părțile. Totul se va turna la final într-un vas de cuptor uns cu unt, iar mai apoi budinca va fi coaptă pentru aproximativ 25 de minute, al temperatura de 180 de grade. Aceasta poate fi servită atât caldă, cât și rece!

Te poate interesa și: Mirela Vaida, rețetă specială de cozonac moldovenesc: „Acesta e cozonacul din copilăria mea. Îmi place să fie felia galbenă, mare” / EXCLUSIV

 

Budincă cu mere, brânză dulce de vaci și cozonac 

Ingrediente:

  • 600-700 g cozonac
  • 250 ml lapte
  • 50 g unt pentru uns forma
  • 50 g zahăr pentru tapetat forma

Crema de brânză de vaci

  • 500 g brânză dulce de vaci
  • 200 g smântână grasă
  • 150 g zahăr
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • coaja rasă de la ½ lămâie
  • un vârf de cuțit sare
  • 3 ouă

În plus:

  • 6 mere + suc de la ½ lămâie
  • 50 g zahăr
  • 50 g unt
  • 200 g stafide
  • 25 g zahăr pudră vanilat pentru decor

 Mod de preparare:

Într-un castron mare, se amestecă brânza de vaci cu ouăle întregi, smântâna, coaja rasă de lămâie, vanilia și sarea. Se amestecă totul bine, după care se adaugă și stafidele. Crema de brânză trebuie lăsată 10 minute la odihnit, astfel încât stafidele să se umfle. 

Între timp se pregătesc merele, care vor fi curățate doar de cotor, nu și de coajă. Acestea se feliază, se pun într-un castron, unde sunt stropite cu zeama de lămâie. 

Într-o tavă pentru cuptor, unsă cu unt, se adaugă feliile întregi de cozonac, peste care se toarnă brânza de vaci. Deasupra așezăm feliile de măr și se mai presară puțin zahăr, pentru luciu. Budinca se coace la 170 de grade, timp de aproape 50 de minute.

Citește și: Rețetă de mâncare rapidă: Sote de legume. Chef Joseph Hadad: „Ceva rapid și gustos, inspirat din mâncărurile asiatice”

 

Cozonac prăjit în lapte și ou

Ingrediente: 

  • felii de cozonac
  • lapte
  • ou
  • esențe, după gust
  • unt, pentru prăjit
  • fructe pentru topping

Mod de preparare:

Batem oul cu laptele și cu esențele, după care trecem feliile de cozonac prin el. Într-o tigaie, adăugăm untul, iar când acesta s-a încins, trecem felia pe o parte, dar și pe cealaltă. Punem felia de cozonac în farfurie, pe care o servim alături de fructe. Poate fi servit drept mic dejun sau gustare, fiind gata în doar câteva minute. Poftă bună!

Te poate interesa și: Rețeta de piftie a lui Cătălin Scărlătescu. Ce pași importanți respectă juratul „Chefi la cuțite”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete
Tagurile articolului: cozonac uscat  desert  retete 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: Pro TV

Mircea Badea, după ce a făcut Oana Ioniță: Ceva mai rău, mai scârbos, mai oribil... n-am văzut

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




pixel