Cum să folosești untul când gătești fripturi. Chef Joseph Hadad: „Rolul lui este să facă mai suculentă carnea”
Untul are un rol semnificativ în prepararea mâncărurilor, iar Joseph Hadad a explicat cum trebuie să-l folosim.

Untul este foarte important în pregătirea unor mâncăruri gustoase, și nu o spunem noi, ci celebrul chef bucătar Joseph Hadad, care oferă câteva informații extrem de importante în ceea ce privește acest aliment. Nu trebuie să fie folosit nici în cantități prea mari, dar nici în cantități reduse, pentru că în acest fel poți pierde din savoarea cărnii. 

„Fie că pregătiți o friptură de vită finisată în tigaie, fie că puneți la cuptor un curcan, de exemplu, untul este o mare binefacere pentru rezultatul final, ajutând la obținerea unei cărni suculente și gustoase. Dar deși poate părea o tehnică simplă, și aici există câteva greșeli pe care le puteți face și care să strice friptura.

În primul rând trebuie să vorbim despre cantitate. Pentru că prea mult e rău, prea puțin e rău. În general, ar cam fi nevoie de 2-4 linguri de unt pentru jumătate de kilogram de carne. Prea mult unt poate să lase friptura într-un strat prea puternic de grăsime. În plus, în cazul în care este prea mult unt, acesta începe să se ardă. Rolul untului este să facă mai suculentă carnea, iar când acesta este prea puțin, nu își atinge scopul. Un alt rol este cel de a distribui căldura uniform peste carne atunci când este turnat cu lingura deasupra în procesul de gătire. Dacă este prea puțin, acesta nu va ajunge pe toată suprafața.”, scrie Joseph Hadad, pe blogul său personal.

Citește și: 3 rețete de salate potrivite pentru grătar. Chef Joseph Hadad: ‘’Merg perfect’’

Când se pune untul în tigaie

Prima dată se adaugă untul în tigaie, trage atenția bucătarul chef. După ce acesta s-a înfierbântat bine, putem adăuga și cantitatea de carne. 

„Ca tehnică generală pentru fripturile la tigaie, regula este simplă. Se pune tigaia goală la foc mediu, se adaugă cantitatea de unt corespunzătoare, se lasă să se topească și când începe să facă spumă, se adaugă bucata de carne.

Unturile vegetale pot fi o opțiune, dar nu margarina. Sunt multe unturi vegetale de calitate, însă nu vă așteptați să aibă același gust ca în cazul proteinei animale.”, a continuat acesta.

VEZI și: Alimentele care NU se congelează niciodată. Chef Joseph Hadad: „Textura lor va fi una complet diferită”

Ce fel de tigaie trebuie să folosești

În tot acest proces, extrem de importantă mai este și tigaia pentru care optezi, mai spune Joseph Hadad.

„Tigaia pe care o folosiți este importantă. O tigaie cu fundul gros ajută la distribuirea căldurii uniform, prevenind arderea. De asemenea, aceasta nu ar trebui să fie prea mică, pentru a avea loc de manevră în jurul bucății de carne. Trebuie să puteți lua cu lingura untul topit din tigaie și să îl turnați peste elementele preparatului (carne, legume).

Și este recomandat să aveți carnea cât mai uscată în momentul în care o puneți în tigaia cu unt. Prea multă umiditate la suprafață va împiedica aderarea grăsimii la fibră, va stropi totul împrejur și va încetini procesul de gătire. Iar o stropire prea deasă a cărnii cu untul din tigaie poate duce la procesul de gătire la aburi și să se piardă crusta gustoasă care se formează în mod normal. Și același lucru se întâmplă și în cazul păsărilor gătite la cuptor, garnisite cu unt: nu înecați carnea în untul topit.”, mai spune el.

Citește și: Rețete simple și gustoase cu ouă, din întreaga lume. Chef Joseph Hadad: "O selecție rapidă a unor rețete delicioase, care sper să vă inspire"

Data: 13 mai 2023, 12:26
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete
Tagurile articolului: importanta  joseph hadad  mancare  retete  unt 


DC Media Group Audience

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Sursa foto: Gabriela Cristea, Facebook

Gabriela Cristea, rețetă inedită de sarmele: „Acesta este secretul.” Trucul prin care previne arsurile digestive

Sursă foto: Instagram/ Elvira Deatcu

Adina Cristescu a încetat din viață la doar 56 de ani: „Deja îmi lipsești!”. Care a fost cauza morții

„Regele moare” cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR

Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorie

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”

Sursa foto: unsplash, autor Viva Luna Studios

Horoscop TAROT pentru săptămâna 2 - 8 octombrie 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Mihai Bobonete, Gabriel Cotabiță, captură video YouTube

Cum l-a țepuit Mihai Bobonete pe Gabriel Cotabiță. Cântărețul, avertisment în privința comediantului: „E periculos. Ăsta o să-ţi ia lucruri din casă”



HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...

Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...