Horoscop, sâmbătă, 23 noiembrie 2024, cu Neti Sandu. Previziuni pentru toate zodiile
Neti Sandu vine cu...
Ghimbirul a devenit unul dintre condimentele ce nu mai lipsește din bucătăria niciunei gospodine, datorită aromei pe care o oferă adesea preparatelor. Totuși, folosit în cantități necorespunzătoare, acesta poate strica complet gustul mâncărurilor, dezvăluie chef Joseph Hadad, care spune că nu trebuie niciodată să folosești întreaga rădăcină pentru un singur fel de mâncare. De asemenea, celebrul bucătar chef spune că acesta trebuie depozitat și în cele mai bune moduri, pentru a nu se strica până la următoarea vizită în bucătărie.
„Această rădăcină aromată poate fi extraordinar de gustoasă în mâncare, dar și extrem de neprietenoasă cu rețetele, dacă nu știm cum să o folosim, din cauza aromei sale puternice care, în cantitatea corespunzătoare, înnobilează preparatele, însă prea mult, poate eclipsa toate celelalte ingrediente. Așadar, cum folosim ghimbirul?
De cele mai multe ori nu va fi nevoie să folosiți întreaga rădăcină de ghimbir cumpărată pentru o rețetă. Așa că va trebui să păstrați ce rămâne în cele mai bune condiții. În cămară sau pe blatul de bucătărie, nu va rezista mai mult de o săptămână. Timp suficient să îl puneți și în alte mâncăruri sau să faceți ceai din el, în această perioadă rece, când ajută la imunitate. Dar dacă vreți să țină mai mult, frigiderul și chiar congelatorul sunt soluțiile. Tăiați bucata rămasă în porții, curățați-le și puneți-le în pungi de plastic la congelator.”, scrie Joseph Hadad, pe blogul său personal.
Pentru persoanele care nu își doresc să se complice cu ghimbirul proaspăt și care vor să scape de partea mai complicată, în care rădăcina trebuie curățată, există o variantă salvatoare: ghimbirul pudră. Acesta nu îți va aduce însă același gust plin de prospețime și arome în farfurie, spune bucătarul chef, însă poate fi mult mai potrivit pentru persoanele care-și doresc să pregătească anumite sosuri delicioase.
„Dacă l-ați lăsat afară sau în frigider și vedeți că începe să aibă pete maronii, înseamnă că a început să se strice și trebui aruncată partea afectată. La fel și părțile afectate de mucegai, care apare dacă îl țineți într-un mediu care favorizează umiditatea, cum ar fi o pungă de plastic.
Curățarea lui este foarte ușor de făcut cu o lingură cu care să radeți coaja, fără a intrat în pulpa rădăcinii. Îndepărtați cu un cuțit cioturile și apoi scrijeliți cu lingura. Cioturile respective le puteți folosi pe loc sau usca pentru mai târziu pentru un ceai de ghimbir. Puteți să îl folosiți, însă, foarte bine, și fără să îl decojiți, doar spălându-l corespunzător.
Dacă vreți să înlocuiți ghimbirul proaspăt cu cel uscat, măcinat, atunci trebuie să țineți cont de câteva aspecte. Primul este că gustul nu va mai fi la fel. Pulberei îi lipsește savoarea fresh, lămâioasă și dulceagă a celui proaspăt. Însă este foarte bună pentru sosuri, de exemplu, acolo unde nu vreți să aveți bucăți sau „ațe” de ghimbir în mâncare. Însă la înlocuire într-o rețetă, trebuie modificată și proporția: pentru o linguriță de ghimbir proaspăt, puneți un sfert de linguriță de pulbere de ghimbir.”, a continuat celebrul bucătar chef.
VEZI și: Carnea te ajută să slăbești. Ce se întâmplă dacă nu o consumi. Carmen Brumă, semnal de alarmă
În funcție de preparatul gătit, dar și de gustul pe care-ți dorești să-l obții în farfurie, există mai multe trucuri pe care trebuie să le știi, cu privire la momentul și cantitatea ghimbirului pe care trebuie să o adaugi în vasele de pe aragaz.
„Când vine vorba de adăugarea lui în mâncare, cea mai bună metodă este cea treptată. Puneți câte puțin și vedeți cum îl percepeți, având în vedere aroma puternică, ținând, însă, cont și de faptul că la fel ca la alte condimente, își intensifică aroma pe măsură ce este gătit. Gingerolul, substanța specifică a ghimbirului are proprietatea de a se schimba, transformând gustul la gătire, pierzând din aromă și intensificând iuțeala. Așa că dacă vreți să se simtă mai curând gustul proaspăt lămâios al ghimbirului, adăugați-l în mâncare spre sfârșitul procesului de gătire. Dacă vreți mai curând iuțeala lui specifică, adăugați-l mai la început.
Dacă totuși ați adăugat prea mult, puteți repara această greșeală prin compensarea cu mai multe condimente din celelalte sau adăugarea de zahăr ori miere, care să contrabalanseze ghimbirul.
Ghimbirul se taie felii sau bucăți mai mari pentru feluri din care se scoate, cum ar fi supele. Se toacă bastonașe fine pentru stir-fry-uri și se dă pe răzătoarea mică pentru diverse alte mâncăruri în care nu vrei să îl simți întreg.”, mai spune acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete
Neti Sandu vine cu...