Doliu în lumea teatrului. A murit George Banu. Oana Pellea, mesaj sfâșietor: „Cumplită veste. Ce pustiu mi-ai lăsat în suflet”
Data actualizării:
Data publicării:
Marele treatolog și profesor universitar George Banu s-a stins din viață.

Criticul de teatru George Banu a murit, la vârsta de 79 de ani. Oana Pellea a fost cea care a dat trista veste, pe rețelele de socializare. Actrița pare a fi extrem de îndurerată de această întâmplare cumplită, întrucât din cele scrise de aceasta, cei doi aveau o relație extrem de apropiată.

„Teatrul universal și teatrul românesc au pierdut o valoare de neînlocuit! Cumplită veste. CUMPLITĂ. Nu. NU, Bita. Nu.nu. Dragul meu prieten, dragul meu…ce pustiu mi-ai lăsat în suflet…Dumnezeu să te țină în LUMINA SA! Drum lin, prieten drag. Drum lin, Georges Banu.”, a scris Oana Pellea pe Facebook.

 

„George Banu a plecat la Cel Senin!”


Și directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, Constantin Chiriac, a publicat pe pagina sa de Facebook anunțul care înștiința fanii de pierderea suferită.

"Dragii mei, domnul George Banu a plecat la Cel Senin! Cale albă şi lumină, prieten drag! Nu pot vorbi mai mult!", a scris Constantin Chiriac.

***
Reputatul teatrolog, George Banu, stabilit la Paris din 1973, s-a născut la 22 iunie 1943, la Buzău.

A absolvit secţia de Teatrologie-Filmologie din cadrul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti, avându-l drept coleg pe regizorul Andrei Şerban. În 1972 şi-a obţinut doctoratul şi a semnat, alături de Michaela Tonitza-Iordache, antologia ''Arta Teatrului''.

A debutat la începutul anilor '60 în revista ''Secolul 20'' şi a continuat prin asigurarea rubricii de teatru, succesiv, la revistele ''România literară'' şi ''Contemporanul''.

S-a stabilit la Paris, în 1973, unde a fost de trei ori laureat pentru cea mai bună carte de teatru în Franţa: ''Bertolt Brecht ou le petit contre le grand'' (1981), ''Le theatre, sorties de secours'' (1989), ''Le rouge et l'or'' (1989).

A fost ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (1994-2001). A fost director al Academiei Experimentale de Teatru (1991-2000), profesor la Universitatea Sorbona din Paris şi la Universitatea Louvain la Neuve (Belgia).

Pentru activitatea sa a primit numeroase distincţii: Les Palmes Academiques şi L'Ordre des Arts et des Lettres, L'Ordre du Merite National (Franţa), Premiul Oraşului San Paolo şi Premiul oraşului Bologna. Este Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene, printre care şi al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti (2006). În aprilie 2006 a fost distins cu Premiul de Onoare din partea Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) - secţia română (în cadrul Galei UNITER de la Teatrul Naţional din Bucureşti). George Banu a primit acest premiu pentru ''activitatea excepţională în domeniul criticii şi cercetării teatrale internaţionale şi pentru impunerea valorilor teatrului românesc în circuitul cultural european''.

În ultimii ani a publicat ''Shakespeare, le Monde est une scene. Métaphores et pratiques théâtrales'' (2009), ''Le Repos'' (2009), ''Des murs... au Mur'' (2009), ''Miniatures théoriques'' (2008), ''Les Voyages du comédien'' (2012). În 2012, a primit Premiul Special al Festivalului Shakespeare 2012, oferit de Rotary Craiova Probitas şi Rotary Craiova.

A fost membru UNITER şi membru de onoare din străinătate al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române (28 martie 2013)., notează Agerpes.


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Teatru - Opera
Tagurile articolului: a murit  george banu  Oana Pellea  teatrolog 

Teo Trandafir și-a dat demisia: „Nu voi mai avea timp”

Teo Trandafir ne-a vorbit despre cel mai nou proiect...


DC Media Group Audience

Theo Rose, captură video Youtube

Marea despărțire a venit! Theo Rose: Sunt principala vinovată! Vedem ce se mai poate face de acum încolo

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Theo Rose și Anghel Damian

Ceartă între Theo Rose și Anghel Damian! „Pe mine mă doare foarte tare când face asta!”

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”



pixel