Cristina Demetrescu, reacție dură la adresa lui Daniel David, rector la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: „Unde e multă carte, e și multă prostie”
Muzica live, dansurile captivante și descântecele misterioase dau viață unei lumi pline de energie și culoare, inspirată din opera lui Marin Sorescu. Spectacolul îmbină perfect umorul cu momentele care ating cele mai sensibile coarde, invitându-vă să reflectați asupra unor întrebări esențiale. „Matca” promite să vă aducă zâmbete sincere și să vă trezească amintiri dragi din copilărie.
În exclusivitate pentru Spectacola, Irina Ichim a vorbit despre rolul său în spectacol, dar și despre ce provocări ați întâmpinat în interpretarea unui text atât de profund precum cel al lui Marin Sorescu.
Cum te-ai pregătit pentru rolul din „Matca” și ce v-a inspirat cel mai mult în această piesă?
Eu am mai jucat în rolul vrăjitoarei de etnie rromă. M-am pregătit la modul concret mergând la diverse femei care practică această meserie. Am ascultat interviuri, am observat, pe unde le-am întâlnit, toate femeile de etnie romă: felul în care vorbesc, cum se mișcă, cum se îmbracă. Am studiat despre tradițiile lor, limba rromani, cântecele, obiceiurile și credințele lor. Am vizionat filme legate de istoria și evenimentele comune ale vieții din această comunitate.
Ce provocări ai întâmpinat în interpretarea unui text atât de profund precum cel al lui Marin Sorescu?
Provocarea a fost să esențializăm textul. M-am implicat total, iar piesa este foarte lungă ca întindere de text. A fost greu să renunț la diferite replici, pentru că, atunci când îi înțelegi sensul, totul are legătură, iar Marin Sorescu a scris totul cu cap și coadă. Dar ce să facem? Asta e, regimul teatrului independent.
Care este mesajul principal pe care sperați să-l transmită publicului acest spectacol?
Mesajul este, pe cât de simplu, pe atât de puternic: Nașterea. Este despre continuitate, despre lumină și viață. Umanitatea noastră, a tuturor.
Cum a fost să lucrați sub regia acestei producții? Ce v-a impresionat cel mai mult?
Să lucrez cu Marcel Țop a fost minunat, pentru că am avut libertate de creație. E un spectacol de echipă. Am lucrat cu bucurie, cu toții, pentru toți. Suntem o familie și suntem conectați. Ce m-a impresionat este implicarea de care a dat dovadă. A creat în noi senzația de Matcă. Ne susținem și ne bucurăm de fiecare repetiție.
Există o scenă sau o replică din piesă care are o semnificație aparte pentru tine?
Replica preferată: „M-am văzut într-o picătură de apă la lumina unui fulger”. Fiecare scenă e savuroasă, îmi plac toate, iar finalul este divin.
Cum crezi că va rezona publicul contemporan cu această operă clasică?
Publicul, cred, va fi impresionat, emoționat, distrat și pus pe gânduri. Curățat de tot ceea ce încasează în viața de zi cu zi.
Care sunt principalele calități pe care crezi că le-ai adus personajului tău?
Principala calitate, dacă putem s-o numim așa, este puterea de sacrificiu.
Care sunt temele principale din „Matca” care consideri că au relevanță și în prezent?
Viața și Moartea, pe care niciodată nu le vom putea separa.
Marin Sorescu este un autor complex. Cum ați abordat profunzimea textului său în procesul de repetiții?
Am avut repere de care să mă leg chiar din viața personală. Ceea ce trăiește Irina cu tatăl ei, asta mi se întâmplă mie cu tatăl meu... unde mai pui că avem același nume. Sunt legată de tradiție, cunosc sufletul omului de la țară, simplitatea lui și empatia de care dă dovadă în situațiile de criză. Marin Sorescu este un poet. Eu la fel. Sensibilitatea lui am sesizat-o, iar fiind pe aceeași lungime de undă, am intuit ceea ce vrea să transmită prin acest text. Sunt emoționată și foarte fericită că pot aduce la viață o parte din trilogia soresciană prin viziunea lui Marcel Țop.
Premiera spectacolului va avea loc pe 25 Noiembrie, ora 20.30 la Sala Media-TNB.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Teatru - Opera
Atacantul în vârstă de 24 de ani...
Miercuri, 18 septembrie,...