Eminescu și poate cel mai frumos loc din România. Liviu Mățăoanu: „E o zonă de vis. Mergeți aici!”
Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Liviu Mățăoanu, poet și membru al Uniunii Scriitorilor din România, a vorbit despre viața tumultoasă pe care Mihai Eminescu a avut-o.

Liviu Mățăoanu, poet și membru al Uniunii Scriitorilor din România, a oferit un interviu, în exclusivitate pentru DC News, despre viața tumultoasă pe care a avut-o marele poet Mihai Eminescu:


„Pentru cultura română, Mihai Eminescu reprezintă Universul în jurul căruia se mișcă toate forțele culturale din România. Nu întâmplător a fost aleasă ziua lui Mihai Eminescu drept Ziua Culturii Române. S-au avansat mai multe zile de naștere, însuși poetul a dat o altă zi, mai ales luna decembrie fiind citată, deși există o mențiune că s-ar fi născut în 1848. Rămâne dată stabilită 15 ianuarie, ziua în care a fost înregistrată nașterea la Biserica Uspenia din Botoșani în prezența tatălui lui Eminescu, botezul fiind înregistrat o săptămână mai târziu, la 21 ianuarie. A trăit 39 de ani, până la 15 iunie 1889.

A avut o copilărie foarte fericită, chiar dacă viața de mai târziu a fost plină de privațiuni și chiar de nedreptăți. În textele ulterioare, când vorbește de copilărie, apare o exaltare a unui copil care a trăit fericit. Prin ceea ce a scris, a fost apropiat de romantismul târziu german. După ce a făcut două Clase în Moldova, el a studiat în limba germană, la Școala Germană și la Gimnaziul din Cernăuți. Există și o statuie a lui Cernăuți. El e iubit de românii de acolo. A fost al al 15-lea din 70 de elevi, iar apoi al 5-lea din 80 de elevi. A avut o situație școlară foarte bună. A urmat Gimnaziul, dar nu l-a terminat din cauza unor privațiuni. A încercat să termine școala la Blaj, dar nu a reușit nici acolo. Unul din strămoșii săi a locuit în Blaj, familie venită din Banat, poreclită și numită ulterior Imin, iar mai târziu sârbizată Eminovici. 

Părinții l-au trimis la studii în străinătate, el a studiat și la Viena și la Berlin, la ambele fiind înmatriculat ca student extraordinar, student care audia cursurile. S-a întors la Iași, a trecut Bacalaureatul la Gimnaziul din Botoșani și s-a reînscris la Universitatea din Berlin unde a absolvit“, punctează Liviu Mățăoanu.

Citește articolul integral pe DC News. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: , Bianca Moldoveanu | Dată: 15 ian 2021, 14:18

Bancul zilei: Soția a învățat să gătească

Bancul zilei. Tânăra soție îi povestește  prietenei...


Captură video Youtube/ Sorin buiaca, Instagram, Loredana Groza

Mircea Badea, reacție savuroasă la fotografia Loredanei Groza, fără lenjerie intimă: „Munții noștri aur poartă și doamna Loredana nu poartă!”

Descriere foto: Adrian Năstase, sursa facebook

Ce pensie are Adrian Năstase de la statul român. Fostul premier al României a recunoscut: "Cred că este foarte puțin"

Sursa foto: Mioara Roman, Natașa Raab, Cornel Constantiniu, facebook/ colaj foto

Mioara Roman, diagnosticată cu aceeași boală de care suferă și Cornel Constantiniu și Natașa Raab: „Pe Cornel l-au salvat operațiile”

 Oana Lis, captură video Kanal D

Oana Lis, ajunsă în culmea disperării: ”Cine dorește, poate dona pentru recuperarea lui Vio”. Vedeta cere ajutorul fanilor

Sursa foto: Loredana Groza, Facebook

Loredana Groza, fără lejerie intimă. Vedeta a încins imaginația bărbaților: ”Lori este numai una”

Sursa foto: Vica Blochina și Irisha, instagram/ colaj foto

Vica Blochina, sărut pasional cu o fostă concurentă de la Survivor România. Fanii au rămas uimiți/ FOTO

Sursa foto: Cristina Cioran, Instagram

Cristina Cioran, DIETA prin care a slăbit șapte kilograme în doar zece zile: ”Hai să vă spun cum am reușit”

Sursa foto: Denisa Filcea, Instagram

Cum se descurcă Denisa Filcea în rolul de mamă: „Nici nu mă gândesc la oboseală”

Captură video Youtube/ Exclusive Studio!

”Nu putem comenta dacă mai trăiește sau nu”. Informații îngrijorătoare despre starea de sănătate a lui Alexandru Arșinel

Sursa foto: Gabriela Prisăcariu, Dani Oțil, Instagram

Dani Oțil a răbufnit, după ce el și Gabriela Prisăcariu au fost criticați de fani: ”Comentează de parcă ți-au plătit ei sejurul”

Sursa foto: Oana Roman, Facebook

Oana Roman, apariție incendiară, pe marginea piscinei. Cum arată vedeta în costum de baie, după ce a slabit

Sursa foto: Carmen Harra, Facebook

Carmen Harra, despre atragerea banilor în viața noastră. Secretul celebrei clarvăzătoare: „Să nu vă fie frică”