„Emoții în farfurie” – cartea de psihologie alimentară care abordează relația dintre ceea ce nu vrem să simțim și modul cum mâncăm
Data publicării:
În luna octombrie, autoarea româncă Ancuța Coman-Boldișteanu va prezenta volumul în mai multe orașe din țară, în cadrul unor evenimente de lansare organizate în orașele Timișoara (3 octombrie), București (10 octombrie), Brașov (17 octombrie), Târgu Mureș (19 octombrie), Cluj (24 octombrie) și Oradea (26 octombrie). 

Ceea ce respingem, perpetuăm, spune psihoterapeuta și autoarea cărții recent publicate la Editura Trei, în colecția „Psihologia pentru toți”, Emoții în farfurie. 


Ancuța Coman-Boldișteanu le oferă cititorilor nu doar o lectură instructivă, presărată în egală măsură cu relatări și exemple din cabinetul de terapie, dar și cu explicații psihologice despre mecanismele de adaptare care stau la baza comportamentelor alimentare disfuncționale. Ea expune, de asemenea, și propria experiență trăită în lupta cu kilogramele în plus și schimbările abordate, atât prin alimentație și sport, dar mai ales printr-un amplu proces terapeutic de lucru cu sine și de vindecare. Transformând astfel „Emoții în farfurie” într-un instrument viu și practic de autocunoaștere. „M-am luptat cu kilogramele în plus mulți ani. Așa am simțit-o de foarte multe ori, ca pe o luptă. (...) Știam regulile, ce am de făcut, și tot jucându-mă așa cu mine, într-un joc în care doar eu câștigam și pierdeam de fiecare dată, îmi ofeream ceva familiar: să fiu într-o constantă preocupare. Acum ceva timp aș fi spus că e surprinzătoare această parte a firii noastre: să ne ocupăm de ceva pentru a evita să ne uităm la altceva care este perceput ca fiind mult mai dureros. (...) Realitatea este că nu mâncarea în sine este un subiect încărcat, ci emoțiile, trăirile și experiențele atașate ei”, explică autoarea. 

 


Ce înseamnă mâncatul emoțional și cel compulsiv, cum arată și cum se simt tulburările alimentare ca bulimia nervoasă sau anorexia nervoasă și cum pot fi transformate acestea în mâncatul conștient, cum influențează stilurile de atașament, relația cu figurile parentale, iubirea percepută și propria imagine de sine modul în care ne hrănim, ce se ascunde în spatele kilogramelor în plus din punct de vedere emoțional, acestea sunt doar câteva dintre temele pe care Ancuța Coman-Boldișteanu le explică, nu doar pe înțelesul tuturor, dar și cu multă compasiune pentru toți cei care se confruntă cu aceste realități interioare.

 

Demersul de lucru transformațional pe care ea îl propune în acest volum invită la o explorare dincolo de ceea ce se află în farfurie și de felul în care este consumată mâncarea. Autoarea își însoțește cititorii într-un exercițiu de conștientizare a tuturor comportamentelor de consum extinse în zona casei, a nevoii de a aduna diverse obiecte, mobilă, haine etc., a cumpărăturilor compulsive, a relației dintre alimentație și bani, a fantomei foametei transgeneraționale și a relației cu propriul corp. Cărora se alătură normalizarea trăirii sentimentelor de furie, teamă, tristețe, vinovăție, rușine, emoții firești și nu negative, cum pot fi percepute deseori. Și pentru că acest proces nu este unul ușor de parcurs, psihoterapeuta îi sfătuiește pe cei care vor să descopere propriile „Emoții în farfurie” să parcurgă această carte nu doar cu mintea, ci și cu sufletul. Să abordeze fără grabă și cu răbdare atât informațiile care țin de teoriile psihologice expuse cu multă claritate, exemplele din cazuistica sa, cât și exercițiile de reflecție din fiecare capitol. „Deocamdată ai răbdare cu tine. Ești abia la începutul acestei călătorii. Ia-ți notițe, explorează-ți interiorul în scris. Dă-i timp informației să se așeze. Nu înfuleca pe nemestecate. Oferă spațiu de așezare și încearcă să nu citești doar cu mintea. Verifică și corpul, senzațiile, emoțiile.”

 

 

Apreciată în egală măsură și de psihologi, Emoții în farfurie nu este doar o carte de informare. Este un ghid empatic printr-o călătorie de-o viață, în care ritmul este stabilit de cititor pe măsura aprofundării lecturii și a parcurgerii exercițiilor propuse. „Cartea <Emoții în farfurie> este o pledoarie rațională, emoțională și practică pentru a mânca într-un mod conștient. O văd ca pe un manual de psihologie alimentară. Mi-o imaginez adaptată ca scenariu de film. Nu o ratați, ca volum drag pe noptieră, ca resursă de autocunoaștere, ca ajutor în lucrul terapeutic. Să aveți poftă la citit”, precizează Laura Pănăzan, medic, psiholog și autoare a serie de cărți „Un dulău și un arici la psihoterapie de cuplu”. 
În luna octombrie, cititorii o pot întâlni pe Ancuța Coman-Boldișteanu în cadrul mai multor evenimente organizate în Timișoara (3 octombrie), București (10 octombrie), Brașov (17 octombrie), Târgu Mureș (19 octombrie), Cluj (24 octombrie) și Oradea (26 octombrie). 

 

Ancuța Coman-Boldișteanu este psihoterapeut și fondator al proiectului „Emoții în farfurie”, cu o experiență de peste șapte ani în lucrul cu persoanele care se confruntă cu dificultăți în relația cu mâncarea și cu propriul corp, fiind specializată în terapia traumei, a atașamentului și în terapie relațională. Face parte din echipa de formatori a Institutului de Terapie Familială și Practică Sistemică „Areopagus” din Timișoara și este autoarea cardurilor terapeutice „Emoții în farfurie. De ce mănânci când mănânci?”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Carte
Tagurile articolului: ancuta coman-boldisteanu  carte  emotii in farfurie  mancat  psihoterapeut 


DC Media Group Audience

Alina Bădic horoscop

Alina Bădic horoscop 7 - 13 aprilie 2024. Zodia care va începe lucruri de mare forță în zilele următoare

Dr. Marius Sava

Greșeala care ne îmbolnăvește colonul. Dr. Sava: Cel mai sănătos mod de a sta pe WC. Elimini tot

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 8 - 14 aprilie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care primește vești excelente

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Hecenii

Ansamblul „Hecenii” din Republica Moldova, Golden Buzz la Românii au Talent. Bobonete: Nu a fost un dans popular, a fost un fel de haka al dansurilor populare

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Zanni îl desființează pe Andrei Ciobanu: „Nu mai ai cum să fii nici cu roșu, nici albastru. Ar trebui să se facă culoarea trădătorilor”

Sursă foto: Freepik/Mateus Andre

Nu mai consuma acest ulei! Dăunează creierului și ficatului, potrivit unui studiu recent

 Mariana Cojocaru. Captură video: YouTube/ Playtech Stiri

Horoscop 8 - 14 aprilie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic horoscop 7 - 13 aprilie 2024. Protecție divină pentru o zodie! Creștere spectaculoasă din punct de vedere ierarhic

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic horoscop 7 - 13 aprilie 2024. Previziuni pentru Rac și Leu

Sursa foto: Oana Moșneagu, Instagram

Cristina Ciobănașu, mesaj după ce Vlad Gherman, fostul ei iubit, s-a căsătorit cu Oana Moșneagu

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Horoscop 8 - 14 aprilie 2024. Daniela Simulescu, previziuni pentru toate zodiile
pixel