„Fiecare familie are o poveste” de vindecat, potrivit psihoterapeutei britanice Julia Samuel
„Ce anume face ca unele familii să prospere în ciuda obstacole­lor uriașe, iar altele să se destrame?”, „Ce indicii anunță dizolvarea unei familii?”, „De ce ne exasperează familiile noastre?” și, poate cea mai importantă dintre toate, „Cum pot fi vindecate rănile emoționale în relațiile familiale” sunt doar câteva dintre întrebările care stau la baza cărții Fiecare familie are o poveste.

Cum moștenim dragostea și pierderea, recent apărută la Editura Trei, în colecția Psihologia pentru Toți. Și la care răspunde psihoterapeuta Julia Samuel prin prezentarea poveștilor de viață, a provocărilor emoționale și a tipurilor de relaționări disfuncționale din 8 familii venite în cabinetul său de psihoterapie. „Această carte își propune să exploreze aceste între­bări și să ajute la înțelegerea lor profundă. Nu este o carte despre cum să creștem familii perfecte. Ele nu există. Familiile funcționează după un întreg spectru de disfuncționalități și factori de stres interni și externi. În schimb, această carte spune povestea a opt familii care se confruntă cu propriile provocări, pe care le‑am urmărit de‑a lungul mai multor generații.”

Prin explorarea acestora, cititorii pot înțelege modul în care factorii de stres nerezolvați se pot transmite mai departe și pot intensifica presiunile cotidiene pentru generația următoare. „Cu toții purtăm amprenta genetică a familiei noas­tre, ea face parte din noi, din amintirile noastre și inconștientul nostru. Nu o putem părăsi niciodată, așa cum putem părăsi un partener sau o relație de prietenie. Atunci când emoţiile sunt blocate, apar disfuncţiile. În familii, disfuncţia poate fi transmisă de la o generaţie la alta, deoarece copiii o văd în comportamentul părinţilor și o vor reflecta apoi, la rândul lor, în propriul lor comportament de adulţi, și astfel ciclul se repetă.”

 

Toate terapiile descrise de psihoterapeuta Julia Samuel în această carte s-au desfășurat în timpul pandemiei din 2020 și 2021 și au avut loc pe platforma online Zoom. Incursiunea în viețile celor 8 familii este o invitație lansată de terapeuta britanică de a înțelege și de a face un prim pas spre vindecarea relațiilor de familie și, implicit, a propriei persoane. O experiență pe care ea însăși a trăit-o în timpul terapiei, după cum mărturisește în paginile cărții, precizând că lucrul cu membrii familiilor și elaborarea poveștilor lor de viață au îmbunătățit relaţia cu propria sa familie. „Faptul că am învăţat despre familiile altora m-a ajutat să îmi procesez relaţia pe care o am cu a mea — atât cu generaţiile trecute, cât și cu cele care mă vor urma. Perspectiva mea este mai amplă acum. Mă uit la bunicii și la părinţii mei cu mai multă compasiune”.

Acest tip de exercițiu va aduce multe beneficii cititorilor care doresc să exploreze propriile povești personale și de familie, în care care iubirea, pierderea, bucuria și durerea se împletesc și să descopere cum terapia poate ajuta la integrarea funcțională și vindecarea rănilor emoționale.

În acest scop, la finalul cărții ea recomandă cititorilor un ghid plin de empatie dezvoltat în doisprezece pași pentru îmbunătățirea stării de bine a familiei, pornind de la îndemnul „uitaţi-vă la poveștile nespuse, la rănile și pierderile neprocesate care v-au fost transmise de fantomele trecutului și găsiţi o modalitate de a le rezolva acum, astfel încât să nu le transmiteţi și voi generaţiei următoare. Fiţi curajoși și găsiţi sursele acelor povești. Scrieţi-le sau, de exemplu, desenaţi-vă propria genogramă”.

 

Julia Samuel este psihoterapeut, formată în tradiția psihoterapiei centrate pe persoană. Are o experiență de peste 30 de ani în lucrul cu pacienți, atât în sistemul național britanic de sănătate, cât și în practică privată. 

 

Data: 24 Martie 2023, 12:34
Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Carte
Tagurile articolului: familie  julia samuel  psihoterapie  trauma  vindecare 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Daniel Buzdugan, Instagram

Daniel Buzdugan, decizie radicală. Și-a mutat copiii de la școala privată, la cea de stat: „Nu e normal să dăm atâția bani. Am vrut să vadă că se poate face carte și așa”

Ioana Tufaru, captură TV/ Kanal D

Ioana Tufaru, motivul pentru care nu a putut să-și înscrie copilul la școală: "Patru școli m-au refuzat. Mi-a fost foarte greu, am plecat plângând"

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Vorbește lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru a doua jumătate a lunii septembrie. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Sursă foto: Unsplash.com

4 zodii își pot găsi sufletul pereche pe 20 septembrie. Te numeri și tu printre ele?

Sursă foto: Youtube/ TVR

Horia Moculescu și Marina Voica, poveste de dragoste neîmplinită. Ce a mărturisit artistul, după 60 de ani: „Ne trezeam, ne culcam împreună”

Sursa foto: Mihaela Constantinescu, captură TV/ kanal D

Fosta soție a lui Mihai Constantinescu, devastată de dorul regretatului artist. Cum are grijă de sufletul lui: „Îmi este cumplit de dor de el!”

Mona Segall, captură video Youtube/ Fain & Simplu cu Mihai Morar, Instagram

Mona Segall, producătoarea America Express, renunță la show-ul de succes: „Nu vrea să mai filmeze în...”

Sursă foto: Instagram/ Jorge, Andreea Bălan

Jorge, reacții dure după ce a dat de pământ cu talentul muzical al Andreei Bălan: „E tipul ăla care vinde pijamale?”

Sursa foto: Elena Merișoreanu, captură YouTube/ kanal d

Elena Merișoreanu, rețeta inedită de murături, pe care o prepară în fiecare toamnă. Care este ingredientul secret al artistei: „Așa îți ții bărbatul pe lângă casă”

Sursă foto: Unsplash.com/ Jackub Pasis

Care sunt cele mai frumoase semne zodiacale? Află care este cea mai atractivă trăsătură a zodiei tale

Mihai Bobonete, Gabriel Cotabiță, captură video YouTube

Cum l-a țepuit Mihai Bobonete pe Gabriel Cotabiță. Cântărețul, avertisment în privința comediantului: „E periculos. Ăsta o să-ţi ia lucruri din casă”Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...