Georgiana Ioniță Toader, redactor-șef la Spectacola, primul interviu după ce a devenit mămică de fetiță
Data actualizării:
Data publicării:
Georgiana Ioniță Toader, redactor-șef la Spectacola, ne-a împărtășit experiența sa în noul rol de mămică, la trei luni de la nașterea micuței Amalia Ioana.

Pe data de 29 decembrie 2023, colega noastră Georgiana Ioniță Toader, redactor-șef Spectacola, a adus pe lume o fetiță minunată pe nume Amalia Ioana. Acum, la trei luni de la nașterea micuței, Georgiana Ioniță Toader ne-a împărtășit experiența sa de proaspătă mămică și ne-a mărturisit că încă se adaptează la noul rol și că descoperă în fiecare zi ceva nou, atât la bebeluș, cât și la ea însăși. 

Spectacola: Cum te simți acum, după aproape trei luni de când devenit mămică?

Georgiana Ioniță Toader: Încă mă acomodez cu noua viață. În fiecare zi descopăr ceva nou, la Amalia, dar și la mine. Și mamele se nasc odată cu bebelușii. Sunt multe provocări, dar și mai multe momente frumoase. Dacă ar fi să descriu această perioadă, aș folosi cuvântul "firesc". E atât de complex, miraculos și simplu modul în care se întâlnesc natura și divinitatea. 

Spectacola: Poți să împărtășești cu noi experiența ta în timpul nașterii? Care au fost cele mai memorabile și emoționante momente pentru tine?

Georgiana Ioniță Toader: Aș puncta și ultima perioadă a sarcinii. Am născut prin cezariana, deși îmi doream foarte mult să nasc natural, nu s-a putut. Am fost diagnosticată cu diabet gestațional și risc de trombofilie, astfel că am avut indicație să nasc prin cezariană. Vestea asta a venit cu multă anxietate pentru mine. Începusem să am temeri legate de alăptare, lucru pe care mi-l doream enorm. 

Din fericire, totul a decurs bine și am reușit sa alăptez exclusiv, încă din primele zile. A contat enorm susținerea pe care am avut-o din spital. Am născut la spitalul CF2. La câteva ore de la naștere, deși eu încă nu mă puteam ridica din pat, asistentele aduceau bebelușa în salon din 3 în 3 ore pentru o alăpta. Punctez acest lucru pentru că alăptarea are o rată foarte mică în România, în mare, din cauza lipsei de informare  și din cauza lipsei de suport din spitale, indiferent că vorbim de spital privat sau de stat, de naștere naturală sau cezariană. 

Primele zile sunt extrem de importante, astfel că o proaspătă mămică are nevoie de mult sprijin și, cel mai important, să aibă bebelușul lângă ea. 

Spectacola: Cum ai gestionat echilibrul între munca de redactor-șef și pregătirile pentru venirea pe lume a bebelușului?

Georgiana Ioniță Toader: A fost mai ușor decât mă așteptam, pentru că mă așteptam să fie extrem de greu, ascultând sfaturile din jur. Acele "stai să vezi", primite atât de des, s-au dovedit extrem de sabotoare.

Mi-am propus să lucrez până aproape de naștere și chiar am reușit să filmez și emisiuni cu 2 săptămâni înainte de venirea pe lume a fetiței. Evident, acesta este cazul meu, nu e o regulă care să se aplice la toate sarcinile. Am reușit pentru că mi-am propus asta, m-am organizat, dar, cel mai important, m-am simțit bine. 

Spectacola: Cum te-ai adaptat rolului de mămică și cum ai integrat această nouă responsabilitate în rutina ta zilnică?

Georgiana Ioniță Toader: Practic, asta e toată rutina mea în acest moment. Un bebeluș are nevoie de mamă cam 24 de ore pe zi, 7 zile din 7. Mai ales un bebeluș alăptat. 

Ca jurnalist, evident ca am acest "defect profesional" de a încerca să aflu tot ce se poate despre un subiect. Așa s-a întâmplat și acum. Din timpul sarcinii m-am documentat, am vorbit cu specialiști, am urmat cursuri care să mă ajute să fac față diverselor situații, iar faptul că am fost, cât de cât, informată, a mai atenuat din fricile cu care orice mamă se confruntă la primul bebe. 

Însă, pe lângă toate astea, mi-am urmat și instinctul. E în natura noastră, ca specie, să ne creștem puii, astfel ca, fără a avea o explicație, de multe ori, simți ce ai de făcut. Evident, ideal e ca acest simțit să vină pe o bază e cunoaștere, astfel încât să poți acționa corect. 

Spectacola: Care sunt cele mai mari bucurii pe care le-ai experimentat ca mamă până acum?

Georgiana Ioniță Toader: Totul e o bucurie. De la prima întâlnire cu bebelușul, pana la zâmbetul cu care ne începem ziua, conexiunea pe care o avem, primele sunete, și chiar și fiecare schimbat de scutec. E magie. E multă bucurie și să îți vezi partenerul transformându-se în tată, să le observi chimia tată - fiică. 

Spectacola: Există vreun aspect care te-a surprins sau care s-a dovedit a fi diferit față de așteptările tale inițiale?

Georgiana Ioniță Toader: Foarte multe. Inclusiv percepții pe care mi le-am schimbat. De exemplu, dormitul cu bebelușul în pat. Nu era în plan și chiar militam pentru ca ea să doarmă în pătuțul ei. Însă lucrurile s-au schimbat după primele săptămâni. A fost suficient să aibă o noapte mai agitată și a aterizat cu noi în pat. 

Altfel, revin din nou la sfaturile "stai să vezi", primite în timpul sarcinii sau după ce am născut: fiecare mamă e unică, fiecare bebeluș e unic, astfel ca multe "așteptări" au fost "fake news". 

Spectacola: Care sunt cele mai mari provocări cu care te-ai confruntat în această perioadă ca mamă și cum le-ai depășit?

Georgiana Ioniță Toader: Sunt provocările cu care se întâlnesc mai toți părinții în primele luni de viață ale bebelușului. Disconfortul bebelușului cu burtica, plânsul de la vaccin, trezitul din ora în oră noaptea, îmbrăcatul bebelușului în haine groase pentru a-l scoate afară - părinții de bebeluși născuți iarna vor înțelege. 

Chiar glumeam zilele astea cu soțul meu, ca ar fi cazul sa începem antrenamente de forță, ca să facem față plimbatului prin casă cu Amalia în brațe, dansurile aferente.

Alăptarea, perioada de început, a fost o mare provocare. Primele săptămâni au fost dificile din cauza durerilor, până se stabilizează lactația, până se atașează bebelușul corect. Furia laptelui și alte grozăvii. Acestea ar fi provocările vizibile. 

Sunt și cele invizibile. Sarcina, nașterea, alăptarea, vin cu furtuni hormonale. Sunt atât de multe schimbări fizice și psihice. Cum spuneam și mai devreme, mama se naște în același timp cu bebelușul. Astfel că din noua postură începi sa cunoști bebelușul, dar și pe mamă. 

Eu mi-am pierdut mama în urmă cu doi ani. Am rămas însărcinată fix la un an de la plecarea mamei mele. Cumva, această așezare a lucrurilor m-a făcut să mă gândesc că ea ma veghează de undeva. Pe lângă toate provocările vieții de mamă, toată perioada asta a venit cu mult dor de mama mea. Cu regretul că nu își va cunoaște nepoata, dar și cu regretul că nu am vorbit cu ea mai mult despre maternitate. Mama a născut 4 copii, ar fi avut ceva sfaturi să-mi dea. 

Spectacola: Există vreo lecție sau sfat pe care ai vrea să îl împărtășești cu alte mame sau viitoare mămici?

Georgiana Ioniță Toader: "Stai să vezi!". Glumesc. Să se informeze din surse calificate, să ia din sfaturile primite doar ce li se potrivește lor și sa aibă încredere în instinctul lor. Și să fie blânde cu ele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Valentina Miu
Categorie: Exclusiv


DC Media Group Audience

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic - horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia care are foarte mult succes acum. Sunt într-o perioadă foarte prolifică

Adela Popescu/captură video Youtube, Fain & Simplu cu Mihai Morar

„Îmi venea să-l omor”. Adela Popescu, moment de cumpănă în căsnicia cu Radu Vâlcan: „Eu eram efectiv distrusă și el...”

Alina Bădic - horoscop

Alina Bădic horoscop 21– 27 aprilie 2024. Zodia cu evoluție foarte frumoasă pe parte profesională

Dr. Mihail/ captură video TikTok

Băutura cu cei mai mulți antioxidanți. Scade mortalitatea cu 17%. Dr. Mihail Pautov: „În plus, are zero calorii”




pixel