Iluzia „multitasking-ului”: 4 consecințe negative ale acestui stil de lucru care modifică funcțiile creierului
Data publicării:
„Ne folosim telefoanele atât de firesc, încât cred că nici nu mai sesizăm faptul că verificarea mesajelor în timp ce lucrăm la altceva ar ține de multitasking. (...) Și asta este o problemă!”, spune jurnalistul Johann Hari, autorul cărții Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra.

„Simplu fapt de a avea telefonul lângă tine și de a primi mesaje la fiecare 10 minute, în timp ce încerci să lucrezi, este în sine o formă de comutare a atenției, iar efectele se fac simțite și în cazul tău”, spune jurnalistul Johann Hari, autorul cărții Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra, publicate la Editura Trei, în colecția „Psihologia pentru toți”.

 

Termenul de multitasking a fost inițial, în anii `60, asociat primelor calculatoare inventate, care aveau mai mult de un procesor și care, într-adevăr, îndeplineau mai multe sarcini în același timp. Ulterior a fost introdus și folosit pentru a descrie un stil de lucru al oamenilor, într-o nevoie crescută de a menține performanța și de a face față sarcinilor de serviciu. În același timp cu gestionarea numeroaselor surse de informații și comunicare digitală  - mail, mesaje din diferite aplicații sau rețele sociale. În mod concret, însă, spun specialiștii, acest lucru nu doar că nu se întâmplă de fapt, dar consecințele pe termen scurt, mediu și lung sunt exact opusul a ceea ce oamenii cred că rezolvă într-un timp mai scurt sau într-un mod în care se adaptează la tehnologie.

Intervievat de Hari pe tema atenției, cercetătorul Earl Miller, recompensat cu cele mai prestigioase premii mondiale în Neuroștiințe, afirmă că oamenii și-au construit mai degrabă un pattern cognitiv greșit, în care se străduiesc să funcționeze mental și emoțional. În loc să înțeleagă și să accepte limitările fiziologiei și să se adapteze acestora, nu unui mediu nociv și iluziei multitaskingului. „Creierul nostru poate să producă, în plan conștient, unul sau două gânduri în același timp. Atât. (...) În loc să acceptăm acest fapt, am inventat un mit conform căruia, de fapt, ne putem gândi la trei, patru, zece lucruri în același timp”, spune profesorul de Neuroștiințe din departamentul „Brain and Cognitive Sciences” al Massachusetts Institute of Technology (MIT). „În realitate, mintea nu face decât să jongleze, în creier se produce o continuă alternare și reconfigurare de la o activitate la alta, iar asta vine cu un cost”. Această abordare a fluxului neîncetat de informații, prin întreruperi constante, contribuie nu doar la un nivel sporit de stres zilnic, cu efecte asupra bunăstării mentale, emoționale și fizice, dar și la alte patru consecințe negative, de care oamenii sunt mai puțin conștienți:

 

1. Comutarea frecventă a atenției duce la scăderea IQ-ului și a performanței. „Dacă îți verifici des mesajele în timp ce lucrezi, nu pierzi doar timpul pe care îl aloci acestora, ci și timpul de care ai nevoie pentru a te reconecta la ce făceai anterior, care poate fi mult mai lung”, precizează Hari, explicând de ce aceasta nu e doar o simplă distragere, cum ar putea fi percepută inițial, ci pierderea unui timp mai îndelungat. În plus, studiile arată că în timpul acestui proces scade și coeficientul de inteligență. Un studiu realizat de Hewlett-Packard a analizat IQ-ul unor angajați în două situații: prima, când aceștia lucrau neîntrerupt. A doua când primeau în același timp e-mailuri și telefoane. Studiul a demostrat că „distragerea cauzată de tehnologie” a generat, în medie, o scădere cu 10 puncte procentuale a IQ-ului. Alte studii au demonstrat o scădere și mai dramatică a performanței. O cercetare realizată de Laboratorul pentru interacțiunea om-computer a Universității Carnegie Mellon a desfășurat un experiment cu 136 de studenți. O parte a avut telefoanele deschise și a primit mesaje la intervale neregulate în timpului unui test, cealaltă parte a susținut testarea fără întreruperi. Prima categorie a înregistrat o scădere a performanței cu 20%, sau chiar 30%, potrivit altor studii.

2. „Efectul de gafă”. Creierul este predispus la greșeli, spune Earl Miller, iar alternarea între activități poate duce la erori care nu s-ar fi întâmplat dacă atenția era concentrată pe finalizarea unei singure sarcini. „Când sari de la o activitate la alta, creierul tău trebuie să dea un pic înapoi pentru a vedea unde a rămas și a-și relua activitatea. (...) Iar gândirea devine mai superficială, pentru că petreci mult timp corectând erori și verificând unde ai rămas”.

3. Secătuirea creativității, un efect pe termen mediu și lung. Creativitatea se dezvoltă și crește din noi conexiuni neuronale pe care creierul le face pe baza a ceea ce oamenii au văzut, auzit și învățat. Acest proces are loc la nivel inconștient, atunci când creierul are suficient timp să proceseze și să genereze noi idei sau să asocieze gânduri care la prima vedere nu ar avea cum să fie conectate între ele, punctează interlocutorul lui Hari. „Dacă o bună parte din timpul necesar creierului pentru procesare este petrecut în activități de reconectare și corectare de greșeli, pur și simplu acesta are mai puține șanse de a realiza legături asociative noi și de a avea idei cu adevărat originale și creative”, iar uneori apar blocaje în care oamenii nu mai pot identifica nici cele mai simple soluții de rezolvare de probleme.

4. „Efectul de slăbire a memoriei”. Un alt studiu realizat de UCLA (University of California, Los Angeles) a demonstrat că subiecții experimentului de a lucra la două sarcini în același timp nu și-au mai amintit la fel de bine ce au făcut, comparativ cu cei care au desfășurat o singură sarcină. „Acest efect de slăbire a memoriei se produce pentru că e nevoie de un spațiu mental și o energie psihică pentru a converti experiențele în amintiri”.

 

Care sunt soluțiile identificate de autorul uneia dintre cele mai complete cărți dedicate acestui subiect, cum le putem aplica la nivel individual și cum ne ajută în mod real acestea, Johann Hari explică pe înțelesul tuturor în cel mai recent bestseller New York Times, Hoții de atenție. De ce nu te poți concentra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Carte
Tagurile articolului: carte  de ce nu te poti concentra  hotii de atentie  johann hari  multitasking  psihologie  telefon 


DC Media Group Audience

Sursă foto: Iamspeak/Instagram

Speak a stat de vorbă cu Chris Martin. Ce i-a transmis marele artist după incidentul cu Babasha: „Niciodată, nicăieri nu a pățit așa ceva!”

Sursă foto:Iamandreeabanica/Instagram

Andreea Bănică, ipostază incendiară pe Internet! Din cauza rochiei, vedeta a lăsat totul la vedere

Sursa foto: Mirela Vaida, Instagram

Mirela Vaida are mai multe semne de întrebare după concertul Coldplay: „De ce nu a făcut la fel în toate țările? A fost ceva de PR?”

Zanni, captură video Youtube, un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni este într-o relație! Câștigătorul Survivor se gândește deja la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni, mărturisiri neștiute despre mama sa. Cine e femeia care i-a dat viață, iar apoi l-a abandonat la orfelinat: „Ea are probleme, nu este normală”

Iancu Sterp, captură video Youtube

Iancu Sterp, noi acuzații dure către Zanni: „Un reporter i-a dat simbolul, noi ne-am prefăcut că-l căutăm”

Ana-Maria Ticea. Captură video: YouTube/WOWnews

Horoscop 17 – 23 iunie 2024, cu Ana-Maria Ticea. Zodia care are parte de bani

Zanni, Alex Velea, captură video Youtube, Trapanele All Stars

Zanni, adevărul despre scandalul cu Alex Velea. De ce a rupt, de fapt, contractul cu artistul: „De asta am plecat. A fost o lecție bună”

Adevăruri ascunse/ YouTube

Care sunt cele 5 zodii care se vor îmbogăți în această vară! Mihai Voropchievici vine cu vești bune

Sursă foto: Babasha/Instagram

Câți bani a luat Babasha ca să cânte la concertul trupei Coldplay? Iată răspunsul!

Agerpres

Matija Sarkic, fotbalist, a murit la 26 de ani! Boala tăcută care l-a ucis, deși toți îl credeau sănătos! Mulți români suferă de așa ceva și nu știu

Oana Roman, captură video Youtube, a7tv

Oana Roman, despre greșeala pe care o fac majoritatea cuplurilor într-o relație: „Aia nu-i iubire”
pixel