Cele mai norocoase zodii în perioada 10-15 septembrie 2024. Vor avea succes pe toate planurile
Cazul Țundrea este unul dintre cele mai notorii cazuri de eroare judiciară din România postcomunistă. Gheorghe Țundrea a fost acuzat și condamnat pe nedrept pentru o crimă și un viol pe care nu le-a comis, iar cazul său a atras atenția asupra problemelor din sistemul judiciar românesc. El a fost acuzat pe baza unor dovezi circumstanțiale și a unei presupuse mărturisiri obținute sub presiune, și a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.
Detalii ale cazului
La momentul condamnării, probele directe care l-ar fi putut lega pe Țundrea de crimă erau inexistente sau insuficient investigate. Testele ADN, care ar fi putut să-l exonereze, nu au fost realizate la momentul respectiv. În schimb, ancheta s-a bazat pe mărturii și pe o serie de circumstanțe care ulterior s-au dovedit neconcludente.
Reabilitarea și achitarea
În 2004, după 12 ani de detenție, Marcel Țundrea a fost supus unei noi investigații, de data aceasta folosindu-se testele ADN. Rezultatele au arătat că probele biologice colectate de la locul crimei nu îi aparțineau lui Țundrea, ceea ce a condus la achitarea sa. Cu toate acestea, procesul său de reabilitare a durat mai mulți ani, iar despăgubirile financiare nu au putut compensa suferința îndurată. Adevăratul asasin a fost eliberat după cinci ani de detenţie.
Teatrul Național București aduce în fața publicului „Cazul Țundrea”, un spectacol de teatru de tip true crime, construit în stilul unei investigații judiciare, care jonglează cu percepțiile dintre adevăr / minciună și realitate / ficțiune.
Actorul Șerban Melnic, unul dintre regizorii spectacolului Cazul „Țundrea”, a acordat un interviu exclusiv pentru Spectacola. Acesta a vorbit despre cum s-a pregătit emoțional pentru un spectacol atât de intens, dar și despre impactul pe care îl poate avea un astfel de spectacol asupra publicului.
Spectacola: Cum te-ai pregătit emoțional pentru a juca într-un spectacol atât de intens, bazat pe un caz real și tragic?
Șerban Melnic: Având în vedere că joc personajele negative ce au luat parte la întâmplarea pe care se bazează spectacolul nostru, am avut nevoie de o detașare față de principiile mele, de lucrurile în care cred și mai ales, de propriul meu univers emoțional. Greutatea este să interpretezi pe cineva care se află la pol opus față de tine. Am fost ca un avocat ce apără un criminal. Doar că nu l-am putut privi detașat, ca pe un client. Am fost nevoit să-l înțeleg și să-l accept. Mai grea a fost ultima parte.
Spectacola: A fost dificil să te detașezi de rol după repetiții sau spectacole?
Șerban Melnic: A fost foarte ușor. Cum am spus și mai sus, universul personajelor mele, Avram Gheorghe și Ion Diaconescu, este unul în care nu-mi place să trăiesc, dar este necesar de arătat. Sunt prea mulți oameni ca ei. Teatrul oglindește comportamentul, iar publicul este judecătorul acestuia.
Spectacola: Ce impact crezi că poate avea acest spectacol asupra publicului în ceea ce privește percepția justiției în România?
Șerban Melnic: Justiția din România este un subiect extrem de sensibil. Povestea cazului ales de echipa noastră accentuează hibele unui sistem stângaci, greșit exploatat. Spectacolul pune degetul pe rănile încă deschise ale societății noastre, îndemnând publicul sa realizeze că nedreptatea este nimic mai mult decât o consecință a unor alegeri sau comportamente.
Spectacola: Cum speri să influențeze spectatorii în 2024?
Șerban Melnic: Sper că în bine. Sper ca spectacolul nostru să producă o schimbare, să tragă un semnal de alarmă, să vindece, să supere, să rezolve.
Spectacola: Fiind un spectacol cu un subiect atât de sensibil și bazat pe un caz real, cum percepi reacțiile publicului?
Șerban Melnic: Reacțiile publicului au fost extrem de pozitive. Cred că toți ne dorim dreptul la libertate, dreptul la libera exprimare, dreptul de a trăi așa cum ne dorim noi sa o facem. Spectacolul nostru, cel puțin pe moment, a trezit în spectatori un concept ce este neglijat de cele mai multe ori: dorința de a trăi într-o lume mai bună. Sper să trăim într-o lume mai bună și datorită acestui spectacol.
Spectacola: Ai avut experiențe memorabile sau neașteptate în timpul reprezentațiilor?
Șerban Melnic: Nu mă așteptam ca oamenii să plângă la final. Din fericire, au făcut-o. E important să îți dai voie să te manifești așa cum simți, să nu-ți fie rușine de emoțiile tale și să te lași condus ele. Faptul că impactul spectacolului nostru a fost atât de puternic încât să provoace în spectatori o reacție fizică, este cel mai frumos mod de observa că ceea ce am făcut noi chiar contează.
Spectacola: De ce ar trebui să vedem acest spectacol?
Șerban Melnic: Din toate cele scrise mai sus. Este un spectacol despre noi, românii, despre România, despre cine am putea sa fim, despre ce ar putea să se întâmple și despre cum ar putea fi viitorul nostru, ca națiune. Este un thriller polițist românesc, la fel de interesant ca cele pe care le vedem peste granițe. Impactul, cred eu, este cu atât mai mare cu cât este ceva ce s-a întâmplat pe teritoriul nostru, ceva ce nimeni nu și-ar putea închipui că e posibil. Povestea este factorul principal pentru care oricine ar putea participa la spectacol, pentru că e o poveste la care nu ai cum sa te aștepți.
Spectacolul Cazul „Țundrea” poate fi urmărit duminică, 18 august 2024, la Teatrul Național București, începând cu ora 20:30.
Echipa artistică
Dramaturg: Șerban Melnic și Cosmin Gaspar
Documentarist: Ana Monica Vîlcu, Cosmin Gaspar, Șerban Melnic
Regie: Ana Monica Vîlcu, Cosmin Gaspar, Șerban Melnic
Asistent regie: Radu Popescu
Scenografie: Nairam. Marian Văsii
Sound design: Alexandru Barbu
Proiecție video: Irinel Banu
Recomandare de vârstă: +12
Puteți lua bilete de aici: https://www.tnb.ro/ro/cazul-tundrea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Exclusiv
Gina Pistol a vorbit, la...
CRBL a vorbit despre divorțul...
Antrenorul pe care mulţi îl...
Cristina Groza, primul Maestru...
Mara Trefas, artist, este...
Vlad Musta, artist, este...