Italia, țara invitată de onoare la Bookfest 2023! Top 6 evenimente de neratat
Data publicării:
Italia este țara invitată de onoare la cea de-a XVI-a ediție a Bookfest Bucureşti, programată în perioada 24-28 mai 2023. Doisprezece autoare și autori italieni vor lua parte la evenimente și dezbateri pe durata salonului de carte: Pietrangelo Buttafuoco, Vichi De Marchi, Helena Janeczek, Nicola Lagioia, Federica Manzon, Melania Mazzucco, Piergiorgio Odifreddi, Vanni Santoni, Andreea Simionel, Stenio Solinas, Matteo Strukul, Marcello Veneziani. Vizitatorii se vor bucura de multă proză, dar și publicaţii pentru copii și eseistică. Aproape jumătate dintre oaspeții italieni sunt deja prezenți pe piața locală cu lucrări traduse în limba română.

Titlul programului cultural pentru participarea Italiei ca invitat de onoare la Bookfest București este inspirat din legătura - lingvistică, istorică, culturală - dintre țările noastre: Anima Latina. Un titlu care se referă la sufletul împărtășit al Italiei și României, precum și la importanța limbii ca suflet esențial al scrisului. 

Ambasadorul Alfredo Durante Mangoni s-a declarat „entuziast că Asociația Editorilor din România a ales Italia pentru ediția din 2023 a Bookfest. Această întâlnire dă un nou impuls relațiilor bilaterale, care sunt deja solide în toate sectoarele. În zilele salonului de carte, publicul român pasionat de limba și cultura noastră va putea aprecia evenimentele programate și va putea vizita pavilionul Italiei, respirând puțin din creativitatea și capacitatea de a inova, din bogăția culturală și artistică ce  caracterizează „italienii” și „italianitatea”.”

Micaela Soldini, Directoarea Biroului de la București al Agenției-ICE a menţionat că „potrivit Raportului privind dinamica editurilor editat de AIE, Asociația Editorilor Italieni, activitatea editorială italiană post-pandemie nu doar că a susținut valul de șoc, dar a marcat o creștere puternică în toate sectoarele în 2021, cu vânzări totale de 3,429 miliarde de euro (+10,7%). Astfel, se confirmă ca fiind prima industrie culturală din Italia, a patra industrie editorială europeană, după Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Franța. Datele includ, pe lângă piața comercială (cărți tipărite de ficțiune și non-ficțiune vândute în librăriile fizice și online și în distribuție pe scară largă), sectorul educațional, sectorul profesional (cărți, e-book, baze de date și servicii de internet), exportul de cărți. În primele 9 luni ale anului 2022 în Italia - la capitolul eseuri și romane, prin librării fizice și online și în distribuția pe scară largă - s-au vândut cărți în valoare de 1,022 miliarde, în scădere cu 1,9% față de 2021, dar în orice caz în creștere cu 14,4% comparativ cu 2019”.

Opt edituri italiene - Mondadori Libri, Editrice Il Castoro, Edra, Reggio Children, Hoepli, Keller Editore, White Star, Edizioni Centro Studi Erickson - vor expune o gamă largă de lucrări în Pavilionul Italian la Bookfest, de la proză la eseuri și literatură pentru copii, istorie și nu numai, și vor oferi o panoramă largă și actualizată a producției editoriale italiene, o imagine emoționantă a valorii activităţii editoriale italiene contemporane, îmbogățită de dialogul profund și de durată cu cultura românească.

Oaspetele de onoare al Bookfest, Italia, a pregătit zeci de evenimente culturale în toate cele 4 zile ale evenimentului. Am selectat 6 dintre cele mai interesante evenimente de anul acesta. 

Top 6 evenimente de neratat

De la Viață la Vieți. Douăzeci de ani de povești între migrații și artă.
Joi, 25 mai, ora 18:00, Scena Arena

Evenimentul se bucură de prezența autoarei Melania Mazzucco și este moderat de Laura Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultură din București. Cu douăzeci de ani în urmă, în 2023, Melania Mazzucco publica volumul „Numele ei era Viață” (editura Polirom, 2016): câștigător al Premiului Strega, tradus în întreaga lume, a fost unul dintre primele opere clasice din secolul XXI. Pornind de la o poveste de familie – între emigrație și dramă, vis și răscumpărare – autoarea a continuat să exploreze poveștile de viață ale unor persoane mai mult sau mai puțin reale, mai mult sau mai puțin ilustre, mai mult sau mai puțin apropiate în timp, până la ultima carte, „Self-Portrait. Il Museo del mondo delle donne” (editura Einaudi, 2022). 

Ochii fetelor. Povești adevărate, mari pasiuni și obiective posibile. 
Vineri, 26 mai, ora 14:00, Standul Bookfest Junior

Cu Vichi De Marchi. Moderează Tina Săvoi.

Fantezia stă în ochii celui care visează. Dacă acești ochi sunt și tineri, visul va fi și mai măreț. Autoarea cărților „La trottola di Sofia” (Editoriale Scienza, 2014), „Ragazze con i numeri” (Editoriale Scienza, 2018) și „Ragazze per l’ambiente” (Editoriale Scienza, 2021), ne călăuzește într-un univers atât magic, cât și real, unde temele importante (salvarea mediului înconjurător, cercetarea științifică, drepturile de gen) se întâlnesc cu prospețimea tinerilor cititori.

Despre solenoizi, orașe și alte universuri. Călătorie în scrierea secolului XXI. 
Sâmbătă, 27 mai, ora 12:00, Scena Arena.

Cu Nicola Lagiola și Mircea Cărtărescu. Moderează Bruno Mazzoni.

În fața răspândirii tehnologiilor digitale și a felului în care acestea captează atenția oamenilor, devenind o obișnuință, se naște întrebarea care este rolul scrierii în secolul XXI. Care sunt întrebările pe care și le pun autorii? Reușesc ei încă să intercepteze și să rezoneze cu schimbările societății, ale locurilor ei, ale persoanei și ale minții sale? Un dialog conștient despre marile sisteme, între două voci importante ale literaturii europene contemporane. 

O moarte la Veneția. Prima anchetă a investigatorului Canaletto. 
Sâmbătă, 27 mai, ora 18:00, Scena Arena

Cu Matteo Strukul și Oana Sălișteanu, Marius Constantinescu, Aurora Firța-Marin. Moderează Denisa Comănescu. 

Povestea oficială ne spune că Giovanni Antonio Canal, supranumit Canaletto, a fost unul dintre cei mai importanți pictori din secolul XVIII, renumit pentru panoramele din Veneția și din lagună. În romanul său „Cimitirul din Veneția” (Editura Humanitas Fiction 2023) Matteo Srukul adaugă, însă, și o notă de thriller: o crimă atroce și un mister ascuns într-un tablou, pe care trebuie să îl deslușească Canaletto însuși.

Cum s-a îndrăgostit cultura română de Italia. 
Duminică, 28 mai, ora 12:00, Scena Arena.

Cu Marcello Veneziani. Moderează Carmen Mușat. 

Relația puternică dintre Italia și România merge dincolo de sufletul latin pe care îl au în comun cele două limbi, reverberând în pasiunea cu care marii scriitori, filozofi și dramaturgi români (Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugene Ionesco) au privit întotdeauna cultura italiană. Povestea unei relații intelectuale și sentimentale redactată de autorul cărții „Imperdonabili. Centro ritratti di maestri sconvenienti” (Editura Marsilio, 2021).

Dante. O enigmă pentru șapte sute de ani.
Duminică, 28 mai, ora 15:00, Standul Italiei.

Cu Matteo Strukul, Tania Radu și Cristina Gogianu. Moderează Denisa Comănescu.

La șapte secole de la moartea sa în 1321, farmecul lui Dante Alighieri și al celei mai renumite opere ale sale nu pălesc deloc. Ba mai mult, continuă să stimuleze noi traduceri și interpretări ale „Divinei Comedii” și romane aventuroase precum cel al lui Matteo Strukul „Dante Enigma” (Editura Humanitas Fiction 2022). Conversații despre mitul dantesc între un autor de thriller-e istorice, un critic literar și o cercetătoare în domeniul literaturii italiene.

Participarea Italiei ca Invitat de onoare la Bookfest este posibilă datorită sprijinului Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale cu Ambasada Italiei la București și Institutul Italian de Cultură din București, Ministerului Culturii, al ICE-Agenția pentru promovarea în străinătate și internaționalizarea companiilor italiene în străinătate, al Centrului de carte şi lectură care promovează programul cultural şi colaborării din partea AIE - Associazione Italiana Editori, prin intermediul agenţiei Ex Libris.

 

Luisa Ene
Categorie: Carte
Tagurile articolului: bookfest  carte  italia 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul



pixel